

Kuřecí polévka s kedlubnou
Suroviny 3 porce
- 1 větší kedlubna
- 1 litr kuřecího vývaru (domácí)
- 1-2 menší brambory
- 1 šalotka
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 3 kuličky černého pepře
- 1 lžíci polévkového koření (bez konzervantů)
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička sladké papriky
- 100 ml smetany ke šlehání
- K dokončení:
- libeček
- petrželka
- citron nebo limetka / není nutné
Postup přípravy receptu
Očištěné brambory a kedlubnu omyjeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli přepůlíme, sloupneme a nasekáme najemno. V hrnci na 1 lžíci másla zpěníme cibuli s kořením, přidáme brambory, kedlubnu a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a vaříme doměkka.
Zatím na menší pánvičce uděláme z druhé lžíce másla a mouky světlou jíšku, přidáme papriku a promícháme. Jíšku osolíme, aby se neudělaly hrudky, přidáme do polévky, promícháme a povaříme. Přilijeme smetanu, podle chuti dosolíme, přivedeme k varu a odstavíme.
Polévku podáváme posypanou nasekaným libečkem a petrželovou natí. Citron nebo limetku dáme k dochucení zvlášť na malý talířek.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kuřecí polévka s kedlubnou
-
casino:
děkuji za komentář
omlouvat se nemusíte, jsem ráda, že to funguje a že babička měla pravdu
Krásný den i nastávající víkend
-
Marie Svarcova:
No, asi bych se měl omluvit, že jsem se odvážil pochybovat, že
a) Připravil jsem NESOLENOU zásmažku s tím, že pokud se ve vroucí vodě nezdrcne, tak dál už zkoušet nebudu...
Nezdrcla se en block, ale našly se v ní 3 (slovy tři) žmolky, či spíše žmolečkypoloviční velikosti přepůlené červené čočky
b) Připravil jsem OSOLENOU zásmažku, která se ve vroucí vodě perfektně rozptýlila
Takže to fakt funguje...
Děkuji
Edit:
a + b smícháno dohromady a zítra z toho bude nějaká majda -
casino: ehm...jaksi a) a b) mi přijde stejné
edit a jooo, ta sůůůůůl....bych tipla že to dopadlo stejně....
-
MamlajdaD:
dík za komentář, to byla spíš náhoda a určitě by to zase někomu nechutnalo
krásný zbytek dne
-
Marie Svarcová: Když je polévka chutná i studená, tak by se mohla hodit v létě v parných dnech.
Možná by to stálo zato, připsat to do receptu, komentáře moc lidí asi nečte!
Moc zdravím!
-
casino: O zalévání solené nebo i nesolené HORKÉ jíšky STUDENOU tekutinou (voda, vývar) se tu ale nejedná. To je všeobecně zažitá praxe a je jedno, jestli je jíška solená, nebo nesolená. Nejedná se tedy o přidávání studené tekutiny do horké jíšky, nebo naopak o přidávání studené jíšky do horké tekutiny. Tady se jedná o přidávání horké jíšky do horké tekutiny, prostě HORKÉ DO HORKÉHO. Dělám to, tak jako i Eja a asi i řada dalších kuchařek (kuchařů), zatím se mi hrudky neudělaly, ale proč nezkusit něco, co je po dlouhá desetiletí vyzkoušené a má to zaručený výsledek? Zvlášť, když to nedá vlastně žádnou práci, že?
Moc zdravím!
-
casino: určitě dobře
, zalít studenou vodou nebo vývarem a dobře rozmíchat není problém ale prostě jsem tak naučená a na stará kolena se zvyky špatně opouští - spíš to člověk dělá automaticky. Díky za komentář a přeji krásný den
-
"Jíšku osolíme, aby se neudělaly hrudky,"
MamlajdaD: "informace, kterou určitě vyzkouším!"
Jsem si říkal, že počkám...
Ale avšak jsem nevydržel...
A protože v plánu byla https://www.toprecepty.cz/recept/40564-cibulacka-o...
tak jsem ji uvařil paralelně ve dvou hrncích
a) Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli dozlatova, přidáme mouku a usmažíme tmavší zásmažku a zalijeme studenou vodou...
b) Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli dozlatova, přidáme mouku, osolíme a usmažíme tmavší zásmažku a zalijeme studenou vodou...
No, dopadlo to podle očekávání a můžete hádat, jak to dopadlo? -
MamlajdaD:
moc děkuji za komentář , včera jsem tu měla 2 kamarádky ( jedna to znala také) a chtěly tu polévku ochutnat- jedné jsem dala trochu do skleničky domů a druhá ji snědla studenou tady , nestačila jsem se divit ale byla skvělá i studená
hezký den
-
Marie Svarcová: Také dávám "horké do horkého" jako Eva, ale jak jsem stará, tak o solení jíšky jsem nikdy neslyšela.
Je to zajímavá informace, kterou určitě vyzkouším!
Babička byla moudrá žena!
Děkuji a za tu informaci přidávám bodíka.
Moc zdravím!
-
Eja57:
Dík za komentář, já jsem se to naučila od mamky, dát čerstvou jíšku do horkého ale babička říkala- Když tam nechceš mít cucky (v omáčce) tak to osol a protože babička uměla skvěle vařit tak to podle ní dělám také.
hezký večer
-
Mne spíš zaujalo "jíšku osolíme, aby se neudělaly hrudky"...
pro mne novinka jako pro Casino cibule...
( já tedy - proti všem poučkám o teplém do studeného a naopak - odjakživa bublající jíšku rovnou z pánvičky šoupnu do bublající polévky a hrudky se mi ještě nikdy neudělaly...) -
casino:
to jste mě potěšil, dělám to tak mnoho let a mám to psáno: již v několika receptech -
ha to Vám uniklo
herzký zbytek dne a dík za komentář.
-
Většinou i zasmažené políffky vařívám z jednoho hrnce načisto...
No, co mě ale dostalo, tak: "Cibuli přepůlíme, sloupneme..."
Hnedle jsem to zkusil...
...a fakt je to pohodlnější a rychlejšííí
A jak zde bývá zhusta psáno, TAK JINAK UŽ DĚLAT NEBUDU!