Kuřecí polévka s kedlubnou

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 15-20 minut 3 porce Polévky 14 názorů

Suroviny

1 větší kedlubna
1 litr kuřecího vývaru (domácí)
1-2 menší brambory
1 šalotka
2 lžíce přepuštěného másla
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
3 kuličky černého pepře
1 lžíci polévkového koření (bez konzervantů)
1 lžíce hladké mouky
1 lžička sladké papriky
100 ml smetany ke šlehání
K dokončení:
libeček
petrželka
citron nebo limetka / není nutné
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné brambory a kedlubnu omyjeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli přepůlíme, sloupneme a nasekáme najemno. V hrnci na 1 lžíci másla zpěníme cibuli s kořením, přidáme brambory, kedlubnu a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a vaříme doměkka.

  2. Zatím na menší pánvičce uděláme z druhé lžíce másla a mouky světlou jíšku, přidáme papriku a promícháme. Jíšku osolíme, aby se neudělaly hrudky, přidáme do polévky, promícháme a povaříme. Přilijeme smetanu, podle chuti dosolíme, přivedeme k varu a odstavíme.

  3. Polévku podáváme posypanou nasekaným libečkem a petrželovou natí. Citron nebo limetku dáme k dochucení zvlášť na malý talířek.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Kuřecí polévka s kedlubnou

  • casino: :-) děkuji za komentář:-K omlouvat se nemusíte, jsem ráda, že to funguje a že babička měla pravdu :-) Krásný den i nastávající víkend :-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Marie Svarcova:
    No, asi bych se měl omluvit, že jsem se odvážil pochybovat, že :-K
    a) Připravil jsem NESOLENOU zásmažku s tím, že pokud se ve vroucí vodě nezdrcne, tak dál už zkoušet nebudu...
    Nezdrcla se en block, ale našly se v ní 3 (slovy tři) žmolky, či spíše žmolečky;-) poloviční velikosti přepůlené červené čočky ;-)
    b) Připravil jsem OSOLENOU zásmažku, která se ve vroucí vodě perfektně rozptýlila :yes:
    Takže to fakt funguje...:yes::yes::yes::-D
    Děkuji :-K
    Edit:
    a + b smícháno dohromady a zítra z toho bude nějaká majda :-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    casino: ehm...jaksi a) a b) mi přijde stejné:-O edit a jooo, ta sůůůůůl....bych tipla že to dopadlo stejně....

    Odpovědět

  • MamlajdaD: :-) dík za komentář, to byla spíš náhoda a určitě by to zase někomu nechutnalo :-K krásný zbytek dne

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Marie Svarcová: Když je polévka chutná i studená, tak by se mohla hodit v létě v parných dnech. :-8 Možná by to stálo zato, připsat to do receptu, komentáře moc lidí asi nečte! ;-) Moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    casino: O zalévání solené nebo i nesolené HORKÉ jíšky STUDENOU tekutinou (voda, vývar) se tu ale nejedná. To je všeobecně zažitá praxe a je jedno, jestli je jíška solená, nebo nesolená. Nejedná se tedy o přidávání studené tekutiny do horké jíšky, nebo naopak o přidávání studené jíšky do horké tekutiny. Tady se jedná o přidávání horké jíšky do horké tekutiny, prostě HORKÉ DO HORKÉHO. Dělám to, tak jako i Eja a asi i řada dalších kuchařek (kuchařů), zatím se mi hrudky neudělaly, ale proč nezkusit něco, co je po dlouhá desetiletí vyzkoušené a má to zaručený výsledek? Zvlášť, když to nedá vlastně žádnou práci, že? ;-):-8 Moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • casino: určitě dobře :-), zalít studenou vodou nebo vývarem a dobře rozmíchat není problém ale prostě jsem tak naučená a na stará kolena se zvyky špatně opouští - spíš to člověk dělá automaticky. Díky za komentář a přeji krásný den:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    "Jíšku osolíme, aby se neudělaly hrudky,"

    MamlajdaD: "informace, kterou určitě vyzkouším!"
    Jsem si říkal, že počkám... :-)
    Ale avšak jsem nevydržel...:-(
    A protože v plánu byla https://www.toprecepty.cz/recept/40564-cibulacka-o...
    tak jsem ji uvařil paralelně ve dvou hrncích
    a) Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli dozlatova, přidáme mouku a usmažíme tmavší zásmažku a zalijeme studenou vodou...
    b) Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli dozlatova, přidáme mouku, osolíme a usmažíme tmavší zásmažku a zalijeme studenou vodou...
    No, dopadlo to podle očekávání a můžete hádat, jak to dopadlo? :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD: :-) moc děkuji za komentář , včera jsem tu měla 2 kamarádky ( jedna to znala také) a chtěly tu polévku ochutnat- jedné jsem dala trochu do skleničky domů a druhá ji snědla studenou tady , nestačila jsem se divit ale byla skvělá i studená :-K hezký den

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Marie Svarcová: Také dávám "horké do horkého" jako Eva, ale jak jsem stará, tak o solení jíšky jsem nikdy neslyšela. :-O Je to zajímavá informace, kterou určitě vyzkouším! ;-) Babička byla moudrá žena! :-K:yes: Děkuji a za tu informaci přidávám bodíka. :yes: Moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57: :-) Dík za komentář, já jsem se to naučila od mamky, dát čerstvou jíšku do horkého ale babička říkala- Když tam nechceš mít cucky (v omáčce) tak to osol a protože babička uměla skvěle vařit tak to podle ní dělám také.:-D hezký večer:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Mne spíš zaujalo "jíšku osolíme, aby se neudělaly hrudky"...:-O pro mne novinka jako pro Casino cibule...
    ( já tedy - proti všem poučkám o teplém do studeného a naopak - odjakživa bublající jíšku rovnou z pánvičky šoupnu do bublající polévky a hrudky se mi ještě nikdy neudělaly...)

    Odpovědět

  • casino: :-) to jste mě potěšil, dělám to tak mnoho let a mám to psáno: již v několika receptech - :-Q ha to Vám uniklo :-K herzký zbytek dne a dík za komentář.

    Odpovědět

  • casino casino

    Většinou i zasmažené políffky vařívám z jednoho hrnce načisto...:-)
    No, co mě ale dostalo, tak: "Cibuli přepůlíme, sloupneme...":-O
    Hnedle jsem to zkusil...
    ...a fakt je to pohodlnější a rychlejšííí :-!:yes::-K
    A jak zde bývá zhusta psáno, TAK JINAK UŽ DĚLAT NEBUDU!:-D:-D:-D

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo