Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka netradičně

Vynikající kynutá vánočka z těsta zadělaného smetanou ke šlehání je nadýchaná a jemná jako peříčko. Po upečení ji potřete máslem s medem a docílíte úžasné vůně, lesku a skvělé chuti.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 1

1 velká

1

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 350 kJ /
3 908 kcal
Bílkoviny86,92 g
Tuky193,74 g
Vláknina16,60 g
Cholesterol 1,40 g
Sodík 223 mg
Sůl0,56 g
Sacharidy445,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do misky připravíme kvásek z 1 lžíce mouky , 2 lžic vlahého mléka, 1 lžičky cukru a 20 g droždí. Promícháme, zakryjeme a necháme na teplém místě vzejít. Krok 2: Mezitím do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr a promícháme. Rozehřejeme máslo a necháme zchladnout na vlahé. Mírně ohřejeme i smetanu. Zkontrolujeme objem a do 250 ml doplníme mlékem (některá má 200 nebo 215 ml). Do mléka (těch 50 ml) dáme žloutky a vidličkou rozkvedláme, lépe se rozptýlí v mouce. Krok 3: Do mouky vmícháme smetanu, vejce v mléce i kvásek a vypracujeme hebké, nelepivé těsto. Nejprve promícháme vařečkou a pak dobře prohněteme. S těstem se krásně pracuje, nelepí se, je vláčné a velmi rychle vykyne. Těsto v míse přikryjeme a na teplém místě necháme vykynout 30-60 minut. Do těsta přidáme rozinky a mandle, část mandlí ponecháme na posypání upletené vánočky. Krok 4: Těsto rozdělíme na 9 dílů, z každého dílu vyválíme dlouhý pramen a spleteme nejprve 4 prameny, začneme uprostřed, dopleteme k jednomu kraji, otočíme a dopleteme k druhému kraji. Přemístíme na plech vyložený podložkou nebo pečicím papírem. Pak upleteme cop ze 3 pramenů. Do upletené části na plechu uděláme hranou ruky prohlubeň a na ni uložíme cop ze 3 pramenů. Smotáme jednoduše poslední 2 prameny, uděláme prohlubeň v copu ze 3 pramenů a umístíme smotaný dvojpramen. Konce z obou stran podsuneme pod spodní část. Takto upletenou vánočku propíchneme uprostřed a kousek od konců půlkami špejlí, zlehka zakryjeme čistou utěrkou a necháme upletenou vánočku znovu na plechu vykynout 20 minut. Krok 5: Troubu rozehřejeme na 200 °C. Krok 6: Vykynutou vánočku potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme odloženými mandlemi. Vložíme do vyhřáté trouby na 7 minut, pak snížíme teplotu na 150 °C a pečeme 25-35 minut (podle trouby). Pokud by vánočka začala na povrchu tmavnout, použijeme pečicí papír na zakrytí a dopečeme zakrytou. Po vyndání z trouby ihned potřeme upečenou vánočku máslem smíchaným s medem a necháme vsáknout, získá tím vůni, chuť i lesk.

TIP: Jak na kynuté šlehačkové těsto

Zveřejněno 5. 1. 2021

Poznámka autorky Marie Svarcova

Tento recept jsem dostala od kamarádky, měla ho vystřižený z nějakého časopisu. 50 let jsem byla zvyklá dělat vánočky podle receptu po babičce a mamce, ať mi prominou, ale jinou než tuto již dělat nebudu. Byla opravdu skvělá, nadýchaná, měkoučká a všem moc chutnala.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka netradičně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PBL6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánočka netradičně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PBL6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

MamlajdaD : moc děkuji za bezva radu na pletení z 3 -3-2 pramenů ,to bych mohla zvládnout :-)
Zdravím a mějte se fajn :-K:-K:-K

MamlajdaD: moc děkuji :-) Hodně zdraví a štěstí vám všem :-K

MamlajdaD: :yes::yes::-)přesně tak :-K hezký večer

Marie Svarcova: Vánočka je už od pohledu moc pěkná a asi bude opavdu moc dobrá. :yes::yes: Ukládám a vyzkouším! <3;-) Zdravím! :-K:-K:-K

zdenka.s: Nic si z toho nedělej, já mám zase problém z pletení vánočky ze šesti. ;-) Kupodivu se mi to povedlo hned napoprvé, ale dělala jsem to podle videa krok za krokem. Ale pak už nikdy, to bych si spíš zauzlovala ruce!:-D:-D Tak jsem to vzdala. Ale je tady někde rada, že se může ten nejspodnější díl udělat místo ze čtyř pramenů taky jako copánek ze tří (prý jen trochu silnější prameny) a pak už jen ještě jeden cop ze tří a jeden ze dvou na to, a nikdo to nepozná. Zkus a máš po problému. ;-):-8 Zdravím! :-K:-K:-K

magdalenka: díky za komentář - hlavně že chutná , každý plete jinak a když se nakrájí stejně to nikdo nepozná jak byla upletená :-) hezký večer a hodně zdraví :-K

cathleen: moc děkuji :-K hezký večer

Ja pečiem vianočku tiež iba z hladkej múky...a s pletením sa netrápim, zvládam len z 5 prameňov a už z toho nemám ani mindráky! :-8

Marie Svarcova: aha :-) hledala jsem netradičnost při zadělávání nebo třeba pletení... Receptů na vánočky je poměrně hodně, tak znám i z těsta se šlehačkou (myslím, že takovou máme dokonce tady na Topkách) a už roky ji peču jen z hladké mouky.
Ta vaše vánočka je moc pěkně zapletená :yes:

Nadja : té paní to jde krásně , to na tom asi nic nebude :-D:-D:-D:-D
Mě to učí každý rok sousedka na tkaničkách , vím ,jak na to ,ale : jen se za ní zavřou dveře jsem v koncích a vše je zapomenuté :-(
Děkuji za odkaz. :-K ,budu ho studovat

cathleen: protože neznám žádný starý recept na vánočku 1) z hladké mouky, 2) se šlehačkou -Tradičně se vánočka dělá z polohrubé mouky a podle starých receptů na 1 kg až 250-300 g másla a 8 žloutků. Dělala jsem podle tradičního receptu celý život až loni jsem upekla tu netradiční. Díky za komentář a přeji hodně zdraví, hezký den :-K

Marie Svarcova: proč je vánočka nazvaná "netradiční"? :-)

zdenka.s: pekárnu nemám ale když znáte postup tak určitě ano, Klidně udělejte copy ze 3 pramenů nerbo malé sladké houstičky, uzlíky atd. snídaňové pečivo ( bude se péct kratší dobu) :-) děkuji za komentář , přeji stálé zdraví a hezký den :-K

Tak tomu se nedá oddolat :yes: zkusím ale udělat pletenec ,kulatý a asi dva menší , protože že čtyř plést neumím :-(
Jestli pak by šlo využít. pekárnu ?

Suroviny:
mouka hladká, smetana ke šlehání, máslo, žloutek, sůl, cukr krupice, droždí čerstvé, rozinky, mandle loupané, vejce, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu