Krůtí prsa s lepenicí

Drůbeží maso Doba přípravy: 60 minut příprava 10 názorů

Drůbeží maso Doba přípravy: 60 minut příprava 10 názorů

Suroviny

4 plátky z krůtích prsou
sůl a pepř
1 větší cibule
olej
petrželka
tymián
špetka zázvoru
drůbeží vývar podle potřeby
100 ml smetany
1 lžíce hladké mouky
1 lžička másla
Lepenice:
1 kg brambor
1 velká sklenice kysaného zelí (650 g)
3 dl mléka
1 cibule
3 lžíce oleje
1 lžíce másla
1 lžička kmínu
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme špetkou nastrouhaného čerstvého zázvoru a na drobounko nasekanými bylinkami.

  2. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso a opečeme z obou stran. Podlijeme vývarem a dusíme doměkka.

  3. Měkké maso vyjmeme, šťávu vysmahneme, zaprášíme moukou, dobře rozmícháme, přilijeme trochu vývaru a smetanu. Nakonec vmícháme máslo.

  4. Zelí vyklopíme ze sklenice a nakrájíme. Třetinu ho dáme stranou a zbývající propláchneme vodou, aby nebylo tak kyselé.

  5. Na horkém oleji osmahneme nakrájenou cibuli, vložíme zelí, přisolíme, přidáme lžičku kmínu a zalijeme vodou.
    Dusíme doměkka.

  6. Zatím oloupeme brambory, nakrájíme a zalijeme horkou vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Pak vodu slijeme, brambory zalijeme horkým mlékem, přidáme máslo a rozšťoucháme. Dušené i syrové zelí vmícháme do brambor.

Komentáře k receptu Krůtí prsa s lepenicí

  • RubyRom RubyRom (autorka receptu)

    casino: Pravda, příště určitě uvedu zdroj. Ale žádný problém nenastal. Připomínky od Eja57 jsou v pořádku.

    Odpovědět

  • casino casino

    RubyRom:
    A což takhle uvádět zdroj:-?
    No a bylo by po problémech, že ;-)

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom (autorka receptu)

    Eja57: Budu hledat. Já jsem zelí také dusila a část jsem dala syrové. Použila jsem domácí kysané, které dělám do kadečky, po nějaké době ho ukládám do sklenic.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    RubyRom: tak hledej....zadala bych si "staročeská lepenice"....fakt to neznáš? Je jich jako svíčkovych milion verzí....ale ten základ - uvařím brambory, trochu šťouchnu a přidám dobre kysané zelí je podle mne nej...nekdo zelí dusí....taky to jde...

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom (autorka receptu)

    Eja57: ne ne jmenuje se to lepenice, brambory jsou udělané jako brkaše a v tom je zelí, jen já jsem brambory jenom rozšťouchala. Ale název je v té kuchařce lepenice. Já se přiznám, že jsem lepenici nikdy nejedla a tedy ani nevím jak má správně vypadat a chutnat. Chytila jsem se tohoto receptu co jsem našla. Budu se muset podívat po jiných receptech, ale otázka je, který je ten správný? Stačilo mi, že to chutnalo skvělé.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    RubyRom: :-* ale sama píšeš, že se to v kuchařce jmenuje brkase se zelím....:-*

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom (autorka receptu)

    Eja57: Já jsem žádné recepty na lepenici nescháněla, našla jsem tento v kuchařce a bylo rozhodnuto. Ale podívám se po receptech.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    RubyRom: tak to ok, chutnalo by mi velmi.
    Ale je to brkase se zelím....a NE lepenice:-K

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom (autorka receptu)

    Tento recept je z kuchařky - 2000 nejlepších receptů z české i zahraniční kuchyně, je to tam ale jako bramborová kaše se zelím. Já jsem brambory rozšťouchala. Jako příloha to bylo moc dobré.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    ;-( já si tedy výjimečně dovolím nesouhlasit:omg:
    Pro kontrolu jsem si projela asi 30 různých receptů na lepenici. To opravdu není brambory s mlékem, to tam nemá co dělat. Jestli kysané zelí podusíme nebo dáme syrové je otázka gusta...ale nikdy ne sterilovane...
    Tohle prostě NENÍ lepenice, a ta klasická by se k tomuto jídlu ani nehodila.
    Omlouvám se, já jsem na lepenici docela fanatik...ale na tu staroceskou...

    Odpovědět