Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládové pralinky s ořechovou náplní

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 80 min Bez doby závěrečného tuhnutí.

80 min (80 min příprava, Bez doby závěrečného tuhnutí.)

Suroviny pro 25 kusů

Počet kusů je pouze orientační.

25kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 784 kJ /
2 577 kcal
Bílkoviny36,63 g
Tuky165,05 g
Vláknina13,05 g
Cholesterol 108 mg
Sodík 330 mg
Sůl0,84 g
Sacharidy229,81 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jako první připravíme náplň. Do malého rendlíku vlijeme smetanu, přidáme med a přivedeme k varu. Vmícháme jemně mleté ořechy (můžeme je i nasekat malým el. sekáčkem), na menší kousky nasekanou bílou čokoládu a za stálého míchání ji necháme rozpustit. V polovině tohoto procesu už můžeme rendlík odstavit ze zdroje tepla. Hmotu necháme zchladnout a zašleháme do ní změklé máslo. Krok 2: Pokud máme tabulkovou čokoládu, tak ji jemně nasekáme. Zhruba 2/3 vložíme do misky nebo většího hrnku a vložíme na cca 15 sekund do mikrovlnné trouby, u které trochu snížíme výkon. Po 15 sekundách promícháme a vložíme zpět na dalších cca 12 sekund. Čokoláda bude pomalu povolovat a rozpouštět se, je třeba hlídat teplotu a taktéž se musí promíchávat v kratších intervalech, cca co 5 sekund. Čokoládu rozehřejeme na teplotu mezi 45-50 °C. Doporučuji měřit teploměrem. Krok 3: Do rozehřáté, dobře promíchané čokolády, za intenzivnějšího míchání přidáváme po částech odloženou nasekanou čokoládu a tím ji budeme zchlazovat. Na míchání se mně osvědčila malá plastová kvedlačka, která může zůstat i při rozpouštění v misce v mikrovlnné troubě. Viz foto. Krok 4: Čokoládu zchlazujeme do doby, kdy se nově přidaná čokoláda přestane rozpouštět a dosáhneme teploty 30 °C. V ten moment je čokoláda správně vytemperovaná a můžeme ji použít. Opět používáme teploměr. Krok 5: Prohlubně ve formě potřeme za pomocí štětce připravenou čokoládou, stačí tenká vrstva, odložíme do chladu a necháme ztuhnout. Zbylou čokoládu, kterou ještě budeme potřebovat, dáme do teplé vodní lázně, aby čokoláda neztuhla. Krok 6: Po zatuhnutí první vrstvy zopakujeme a uděláme ještě druhou tenkou čokoládovou vrstvu. Opět necháme zatuhnout a za pomocí cukrářského sáčku naplníme náplní. Ne ale úplně po okraj, musíme nechat trošku místa na čokoládu, která nám pralinky uzavře. Krok 7: Pralinky dokončíme tak, že je shora zalijeme čokoládou. Necháme důkladně ztuhnout a vyjmeme z formy.

Zveřejněno 1. 2. 2022

Poznámka autorky Merylas

Při domácím temperování se používají různé techniky.

Dříve jsem používala na rozehřívání čokolády tzv. vodní lázeň, ale rozpouštění v mikrovlnné troubě je pro mě lepší volbou.

Množství kusů je pouze orientační, záleží na velikosti formy.

Inspiraci na náplň jsem čerpala ve starším vydání časopisu, recept je poupravený.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládové pralinky s ořechovou náplní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R2mE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládové pralinky s ořechovou náplní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R2mE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

mika59: rozmarynaH: Dámy, děkuji za pochvalu. :-K

Moc pěkné..:yes::yes:

Krása:-K. Klobouk dolů.

magdalenka: yanull: Děkuji moc za pochvalu, až se červenám. <3:-K

Všetko napísali už predo mnou...fascinuje ma tá krása a precíznosť.

Maruško, dokonalost sama :-K

Marie Svarcova: Děkuji moc. :-K

RubyRom: Taktéž moc děkuji. :-K Zase nic moc těžkého na pralinkách není a jako u všeho, praxe člověka zdokonalí.:-) Hlavní je, začít zkoušet. :-) Ze začátku jsem si práci zjednodušila tím, že jsem čokoládu nevytemperovala, ale pouze rozpustila. Jasně, že pralinky nebyly hezké a "vykvetly". Tak jsem začala zkoušet temperování a používala jsem vodní lázeň. Tam se musí dávat pozor, aby se do čokolády nedostala ani kapka vody a taky vzniká pára. Tak jsem zkusila v té MT a u tohoto postupu jsem už zůstala. Tak ať se podaří. :-):-K

Jsou nádherné, nikdy jsem si netroufla tuhle dobrotu zkusit. Možná, že se odhodlám. Díky za podrobný popis. :-K

:-)<3<3 jsou nádherní a recept dokonalý :-K krásná práce

Anna Kocikova: Díky, snažím se, ocení to hlavně začátečníci.:-*

Merylas: Maruško,ty vždy a u všeho máš srozumitelně napsaný postup a to je u receptu velké plus:yes::-K

Anna Kocikova: Děkuji moc. :-K No, to čtení je zdlouhavé, ale chtěla jsem to popsat důkladněji. :-) :-*

Maruško,hezky jsem si početla a dostala jsem velkou chuť ochutnat tyhle krásné čokopralinky:-Q:-K

Suroviny:
čokoláda mléčná, čokoláda bílá, smetana ke šlehání, med, ořechy vlašské, máslo

Přidat fotografie receptu