Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Džem z citrusů

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 180 min Doba tepelné úpravy: 180 min

180 min (180 min tepelná úprava)

19. 8. 2009 12:37

Suroviny

Porce: 10 skleniček o obsahu 200g

Nutriční hodnoty

Energie2 671 kJ / 638 kcal
Bílkoviny12,00 g
Tuky5,60 g
Vláknina35,60 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 60 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy117,20 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Na krájení používám WS kráječ. Chce to kolečka opravdu slaboučká, jinak se kůra nerozvaří, a máte džem i s kousky. Někdo to má rád. Protože je džem nakyslý, používáme ho většinou do moučníků. Při manipulaci je lépe dřevěné, nedo silikonové nářadí-aby kyselina nereagovala s kovem

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

PaCaOl PaCaOl

9. 8. 2013 13:04

Z citrusů jsem ještě džem nevařila, když to celkem 2 hod. budu vařit, pak už jsou citrusy jen na chuť, vitamíny pryč,je to kvůli rozvaření? pak by se to dalo mixnout a nevařit tak dlouho? Takže chuťovka a tak minutku před dokončením varu bych přidala pár kousků zázvoru.

Jarča D.

9. 8. 2013 12:40

Dooga:
Jedna malá rada. Vaření džemů nebo marmelád ve spojení s cukrem ve větším množství má tendenci karamelizovat. Vařím v malém množství (na plný výkon), vaření v malém množství zůstává přirozená barva ovoce, nehnědne, (nejlépe v hrnci nebo kastrolu s nepřilnavým povrchem). Vařila jsem v něm letos prvně (meruňkovou), nic se nepřipaluje, byla jsem velice spokojená. Dříve se v různém nádobí, přece občas začala připalovat, to jsem musela nechat hrnec vychladit, odmočit, umýt a pak zase pokračovat. Vařím džemy a marmelády moc ráda a nepoužívám žádné želírovací přípravky, to je nepřirozená chuť většinou moc kyselá, např. jahodová jen s cukrem vařená, to je pak na palačinkách úplná lahoda mňam! Pro ty, kdo by chtěli vyzkoušet, jahody, maliny, rybízy angrešt atd. lisuji nejlépe na ručním lisu. Naopak meruňky broskve, mirabelky, třešně, višně atp. nechávám hodně rozvářet (bez cukru)! Propasíruji, nejlépe přes řidší sítko plastové, na pasírování používám pevnější silikonovou stěrku jde to rychleji než lžící nebo měchačkou. Cukr dávám do protlaků až jsou studené (na 1KG protlaku cca 80dg cukru) za občasného promíchávání, vařím až druhý den!

POZNÁMKA: U třešní dávám trochu kyseliny citronvé, aby nebyla mdlá (podle chuti). Vařím i s peckami mají výbornou chuť! Zčásti udělám tzv. klevelu, nevařím úplně do husta, přiliji od oka rum, chvíli povařím, naliji do skleniček na vrch zaliji 1-2 lžičkami rumu a uzavřu je vynikající např. na lívance atd. (Neholduji alkoholu, ale do vaření dávám ráda).

Možná se Vám to zdá příliš zdlouhavé, ale věřte, že není, jsou to jen mnou vyzkoušené poznatky. Přeji Dobrou chuť! Váš recept z citrusů se mi moc líbí, určitě vyzkouším!

Dooga Dooga

5. 1. 2011 15:51

Irrenko, nemusí být převařená. Vaříš to druhý den. :yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

5. 1. 2011 13:46

Vašku, super, to určitě využiju. Dej si 5 nebo 6 fotku jako hlavní:-p. Nemusíš, samozřejmě, je to jen rada, hotový výrobek by měl být jako první;-)

Irrena Irrena

5. 1. 2011 13:37

Doogo právě jsem dala do mísy a zalila vodou;-)Jen doufám že ta voda neměla být převařená:-?

Irrena Irrena

19. 12. 2010 19:54

Už je mi jasné že ho udělám:yes::yes:

Lucasinka Lucasinka

25. 10. 2010 21:43

moc pekny receptik :yes: +5 :-K

vybusna vybusna

19. 8. 2009 13:18

a davam + ako brno...:yes:

vybusna vybusna

19. 8. 2009 13:16

dooga, spolahni sa ze je to luxusna kombinacia...zazvor sa v azijskej kuchyni pouziva miesto citronov a ma svoju specificku vonu

vybusna vybusna

19. 8. 2009 13:12

som to vyfotila oproti slnku aby boli vidiet tie kusocky....a btw ingwer....zazvor!!!!, po slovensky dumbier;-)

Dooga Dooga

19. 8. 2009 13:11

Samozřejmě si můžeš udělat i jednodruhový džem. Tento je taky trošku nahořklý, to dělají asi ta jadérka. Ale právě v kombinaci se sladkým pečivem nám to móóóc chutná. Ingwer by snad měl být zázvor. Poslouchej, to je ale taky zajímavá kombinace.

vybusna vybusna

19. 8. 2009 13:00

minule som hladala v obchode limetkovy dzem, a isla som si nohy zodrat kym som nasla aspon miesany...kupila som pomarancovy s ingwerom...neviem si spomenut co je ingwer po cesky...a bol taky nahorkasty...v dzeme su kusky pomarancovej kory a ingweru, vyzera to nesmierne efektne, akurat je to trochu horkasto kyselkavo sladke...

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: ws kraječ citrusová marmeláda recept pomerančový džem pomerančový jam marmeláda z citrusů limetkový džem marmeláda z citrusů recept citrusový džem pomerančový džem se zázvorem bezinkový džem recept na pomerancovy dzem pomerančový džem recept citrusové džemy limetkovy jam džemy recepty džem z pomerančů klevela z třešní hrnec na vaření džemu recept pomerančový džem recepty na vaření marmelády a džemů z citrusů

Suroviny: citron, pomeranče, voda, cukr

TopRecepty.cz

Džem z citrusů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l5P6