Suroviny pro 1 kus
Klasická forma na toustový chléb.
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 139 kJ / 3 857 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 74,53 g |
Tuky | 118,47 g |
Vláknina | 52,02 g |
Cholesterol | 396 mg |
Sodík | 690 mg |
Sůl | 1,61 g |
Sacharidy | 585,02 g |
Postup přípravy
Necháme kynout zakryté utěrkou 1 hodinu v pokojové teplotě nebo v kynárně 30 minut. Krok 3: Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na čtverec 30 x 30 cm a potřeme jej rovnoměrně povidlovou náplní, kterou jsme připravili smícháním všech ingrediencí. Náplň musí být dostatečně hustá, aby při dalším zpracování nevytékala. Krok 4: Takto připravený plát smotáme do rolády, kterou podélně (po delší straně) prořízneme na dva stejné prameny. Ty poté smotáme do spirály a opatrně přeneseme do olejem vymazané chlebíčkové formy, kterou jsme vyložili pečicím papírem. Těsto zlehka potřeme olejem. Krok 5: V pokojové teplotě necháme nakynout, dokud těsto není až po horní okraj formy. Krok 6: Pečeme ve vyhřáté troubě na režim horkého vzduchu při 160 °C, asi 35−40 minut. Propečenost těsta zkusíme špejlí. Krok 7: Ještě vlažnou babku polejeme citronovou polevou (moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou a kůrou dohladka, do pastovité konzistence) a ozdobíme sušenými kvítky.
Zveřejněno 12. 1. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maková babka s povidly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YE6Lp
Moje poznámka
Maková babka s povidly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YE6Lp
Nejnovější recepty
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno před 12 hodinami
Cuketová pomazánka
Přidáno před 15 hodinami
Obyčejná babiččina květáková polévka
Přidáno před 15 hodinami
Mini vaflový špíz
Přidáno před 18 hodinami
Skládaný sýr se šunkou v HF
Přidáno 17. 6. 2025 20:09
Dezert na způsob Tiramisu
Přidáno 17. 6. 2025 18:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cibulová polévka
Kajkajak před 15 minutami
Špenát s fazolovými lusky a vejcem
misula29 před 3 hodinami
Balkánská pomazánka
Jaroslav L. před 5 hodinami
Poctivá květáková polévka
P.Ruslana před 6 hodinami
Mrkvový dort
anika.krenkova před 7 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
spamejlik před 8 hodinami
Cookies s čokoládou
Nutelkaa před 9 hodinami
Maďarská vepřová plec
Ivet88 před 9 hodinami
Stir-fry s mletým masem, zelenými fazolkami a červenou paprikou
spamejlik před 10 hodinami
Ořechová top bábovka ("ořecháda")
Panova před 11 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mléko,
cukr krupice,
máslo,
mák mletý,
vejce,
droždí,
sůl,
povidla švestková,
mák mletý,
perník strouhaný,
rozinky,
rum,
koření do perníku,
cukr moučkový,
šťáva citronová,
citron,
olej,
Komentáře (3)