Černé jeřabiny - aronie - na způsob brusinek
Plody aronie jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínů a zdraví prospěšných látek, které posilují naší imunitu, Jeho svíravě trpké plody můžeme cukrem a kořením ochutit a používat jako brusinkovou zavařeninu.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 12 927 kJ / 3 090 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 15,08 g |
Tuky | 10,25 g |
Vláknina | 65,63 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 19 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 701,50 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Používáme ke svíčkové, ke zvěřině nebo do ovocných pohárů.
Dělala jsem pouze ze 40 dkg jeřabin a měla jsem z množství 2 marmeládové skleničky.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
26. 8. 2009 10:11
Maris, teď jsem zavolala na pomoc sousedku, aby se koukla. Podle ní to jsou ty jeřabiny. Jmenují se aronie. Krásně se zralé trhají, většinou zůstanou stopičky na stromě a uvnitř mají tužší semínka. Já je dostala od ní, ona je sama zasazovala na chatě. Možná by bylo dobré se zajít poradit k zelináři nebo do obchodu se zeleninou
26. 8. 2009 10:03
Prosím, můžete mi někdo říc, jestli to jsou černé jeřabiny ? Roste to na stromkách a měly by to být. Jestli nejsou, fotky odstraním, aby nemátly.
26. 8. 2009 09:17
Možná by bylo dobré dodat, že jsou dvoje jeřabiny. Jedny jedlé (vyšlechtěné) a vhodné na konzumaci a druhé jsou velmi trpké ( dá se říci plané-divoké)a moc nevhodné k jídlu. Velmi jednoduše se rozeznají podle listu. Ty PLANÉ mají oba okraje od řapíku až do čpičky po okraji zubaté. ŠLECHTĚNÉ a vhodné na vaření a konzumaci mají od řapíku z obou stran asi do půlky listu okraje hladké a až cca od půlky z obou stran zubaté. POZOR !!! Ale ani jeden není jedovatý. Jedná se pouze o chuťovou vlastnost plodů. / Nechtěl jsem se do konce soutěže k ničemu vyjadřovat, ale byla by to ode mne zlomyslnost, kdybych přátele neupozoznil a přidělal jim práci a možná i částečně znehodnotil PERFEKTNÍ receptík, který si zaslouží + bodík. Možná poze na okraj.My místo trochy vody, používáme červené víno/ Václav // POZOR JEDNÁ SE O ČERVENÉ JEŘABINY. JAK JE TO U ČERNÝCH SI NEJSEM JISTÝ.Třeba zjistit.//
25. 8. 2009 23:29
Marti, hezká výmluva No nic, budu škemrat jinde
25. 8. 2009 23:15
Pipre, jen tam zůstaň, nejsem lakomá, ale mám malý stromek
25. 8. 2009 23:06
Marti, škoda, že jsi tak daleko..ráda bych si s tím obíráním pomohla
25. 8. 2009 23:00
Hlavní fotku máš dobrou, a recept taky super. Samozřejmě mám stejný problém. Ty jeřabiny.
25. 8. 2009 22:59
Pipre, takový dlouhý komentář jsem před chvílí napsala a zrovna při odesílání se Topky ztratily. No nic, bezvadný recept, díky moc za něj, vůbec jsem netušila, že to z jeřabin také jde, tak až se nabažíme jeřabinového koláče, tak bych mohla zkusit tvůj receptík. To mi připomnělo, že musím zítra jeřabinku obrat, aby zase nebyli ptáci rychlejší, vloni to zvládli do poslední kuličky
25. 8. 2009 22:49
Sodovko, a ostatní - díky A máš pravdu v tom, že černé jeřabiny jsou moc zdravé. Ráda bych si udělala ještě zdravotní marmeládu z černých jeřabin, mám na ni recept, jen zkusím zítra ještě něco vysomrovat od sousedky, pokud všechno nezpracovala Měla toho hodně ...
25. 8. 2009 22:14
Pipre, zajímavý recept. Dělám brusinky z červeného rybízu. Manželovi ale vadí malá zrníčka z rybízu. Proto je moc nechce. Ráda bych vyzkoušela tvůj recept. Ale mám stejný problém jak Patricie. Kde seženu černé jeřabiny? Budu se muset poptat. Černé jeřabiny jsou vlastně vitaminovou bombou. Plody obsahují hodně vitamínu P, který zpevňuje a zpružňuje cévní stěny), ale i vitamínu C, cukrů, karoten, organické kyseliny, jód, vitamín PP, E, vit. skupiny B, hodně pektinu a celou řadu biologicky aktivních látek. Pipre, za vitamínovou bombu posílám plusový bod.
25. 8. 2009 22:04
Slyšela jsem že je velice dobrá a hodně zdravá.
Budu pátrat
Budu pátrat
25. 8. 2009 22:02
Patricie, já je dostala od sousedky za zalévání květin, jinak bych je asi také ztěží sehnala. Letos jich měla na chatě hodně, loni se prý ale nedařilo. Tak už jsem si u ní zamluvila i na příští rok. I osobní sběr
25. 8. 2009 21:52
Tak to je za +. Jenom nevím kde seženu ty jeřabiny
25. 8. 2009 21:52
Ajejej, koukám, že se mi moc nepodařila hlavní fotka, je nějak zešikma Ale "brusinky" ano
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 4 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 7 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Chlebová polévka
mondey uvařil před 1 hodinou
Králík na černém pivu a slanině
Jan Nemec uvařila před 1 hodinou
Rychlé krémové špagety
Lucie1001 uvařila před 1 hodinou
Vločkové "tiramisu"
Ivvettaa uvařila před 1 hodinou
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
TondaJ uvařila před 1 hodinou
Kuřecí řízky v těstíčku
lenkavozihnojova uvařil před 1 hodinou
Zeleninová "boloňská" omáčka s červenou čočkou
TondaJ uvařila před 1 hodinou
Zeleninová polévka s krupicovými haluškami
bohdana uvařila před 2 hodinami
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 2 hodinami
Velikonoční jidáše
Helciv uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
7 druhů drobného ovoce pro snadné zahradní pěstování. Jaké ovocné druhy vysadit na podzim do zahrady, abychom mohli brzy sklízet
Jak na to, aby se džem nekazil. Stačí se řídit jednoduchými pravidly a použít kvalitní ovoce
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Další recepty
Tématické fráze: aronie jako brusinky aronie ala brusinky aronie zavařování jeřabiny jako brusinky marmelada z cernych jerabin jerabiny ala brusinky aronie jako brusinky recept kompot z aronie zavařování aronie víno z černých jeřabin víno z aronie recept červené jeřabiny - recepty červené jeřabiny džem z aronie recepty brusinky z aronie cervena jerabina jedla aronie recepty za studena recepty z černých jeřabin víno z aronie cervena jerabina
Suroviny: jeřabiny, cukr, cukr vanilkový, skořice mletá, koření hřebíček, rum, pektogel, kyselina citronová
Černé jeřabiny - aronie - na způsob brusinek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zKg7
29 názorů