

Vánočka bez lepku, mléka a vajec
Suroviny
- 300 ml vody
- 2 lžíce instantního sojového nápoje (např. Zajíc)
- 6 lžic cukru
- 2 kávové lžičky sušeného droždí
- 200 g bezlepkové mouky Jizerka
- 200 g bezlepkové mouky Procelia univerzální
- 1 kávová lžička xanthanu
- 4 lžíce oleje
- 1 lžíce Psyllia
- 100 ml vody
- špetka soli
- rozinky
- mandle
- citronová kůra
Postup přípravy receptu
Jednu polévkovou lžíci psyllia namočíme ve 100 ml vlažné vody. Připravíme kvásek: ve 300 ml vlažné vody rozpustíme instantní sojový nápoj, přidáme 2 lžíce cukru a sušené droždí.
V míse smícháme oba druhy mouky, xanthan, zbylý cukr, špetku soli, nasekané mandle, rozinky a citronovou kůru. Přidáme kvásek a nabobtnalé psyllium a zaděláme řidší těsto. Rovnou přendáme do formy na vánočku a necháme 30 minut kynout.
Pečeme při 170°C cca 25-30 minut (zkoušíme špejlí). Necháme chvilku zchladnout ve formě a vyklopíme, aby se vánočka nezapařila.
Poznámka od kuchařky
Xanthan v těstě částečně nahrazuje lepek. Je možné ho koupit v prodejnách se zdravou výživou, případně se v receptu může i vynechat.
Nabobtnalé psyllium zase nahrazuje vejce.
Těsto musí být hodně řídké a lepivé, jinak bude hotová vánočka tvrdá a drobivá.
Forma na pečení je v tomto případě nezbytná, těsto by samo o sobě tvar vánočky neudrželo.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vánočka bez lepku, mléka a vajec
-
lemeL: Za olej se moc omlouvám, přidávám ho nakonec spolu s psylliem. Hned to doplním.
-
lemeL: Pekla jste ji ve formě? Bezlepkové těsto nedrží tak dobře pohromadě jako obyčejné.
-
Tak se mi slila... bod nedám, bohužel
-
lemeL:asi to bude suchšie...ale jedlé.
-
Zdravím, v surovinách máte napsaný olej, ale v postupu ho nedáváte. Teď mi vánočka kyne, olej jsem tam nedala, protože jsem si toho všimla až teď... Doufám že to nebudou vyhozený peníze za suroviny zbytečně...
-
Anna Kocikova: To je výborný nápad, brzy vyzkouším.
-
Spousta uvedených surovin je pro mě neznámá,ale vánočka je moc hezká
+6
Mám podobnou kameninovou formu
Aby byla vánočka trošku tmavší,možná by se dalo přidat trochu instantní kávy.Já někdy do těsta na chlebík přidávám.Myslím,že se u tady této diety kafe může
-
Simona Kucerova: Bledá opravdu je. Bezlepková mouka je čistě bílá a pokud do těsta nemůžu přidat vejce, není, co by ji trochu obarvilo. Navíc se peče ve formě vrchem naspod (jako bábovka), takže ani na povrchu zhnědnout nemůže.
-
Vánočka vypadá na obrázku bledá
,ale je to receptík,který je opravdu pro ty co nesmějí lepek velkým přínosem!!!Líbí se mi
+1