Vánočka bez lepku, mléka a vajec

petram Kuchařka: petram

Moučníky , Dia a bezlepkové, Kynuté 9 názorů

Suroviny

300 ml vody
2 lžíce instantního sojového nápoje (např. Zajíc)
6 lžic cukru
2 kávové lžičky sušeného droždí
200 g bezlepkové mouky Jizerka
200 g bezlepkové mouky Procelia univerzální
1 kávová lžička xanthanu
4 lžíce oleje
1 lžíce Psyllia
100 ml vody
špetka soli
rozinky
mandle
citronová kůra
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jednu polévkovou lžíci psyllia namočíme ve 100 ml vlažné vody. Připravíme kvásek: ve 300 ml vlažné vody rozpustíme instantní sojový nápoj, přidáme 2 lžíce cukru a sušené droždí.

  2. V míse smícháme oba druhy mouky, xanthan, zbylý cukr, špetku soli, nasekané mandle, rozinky a citronovou kůru. Přidáme kvásek a nabobtnalé psyllium a zaděláme řidší těsto. Rovnou přendáme do formy na vánočku a necháme 30 minut kynout.

  3. Pečeme při 170°C cca 25-30 minut (zkoušíme špejlí). Necháme chvilku zchladnout ve formě a vyklopíme, aby se vánočka nezapařila.

Poznámka

Xanthan v těstě částečně nahrazuje lepek. Je možné ho koupit v prodejnách se zdravou výživou, případně se v receptu může i vynechat.

Nabobtnalé psyllium zase nahrazuje vejce.

Těsto musí být hodně řídké a lepivé, jinak bude hotová vánočka tvrdá a drobivá.

Forma na pečení je v tomto případě nezbytná, těsto by samo o sobě tvar vánočky neudrželo.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vánočka bez lepku, mléka a vajec

  • petram petram(autorka receptu)

    lemeL: Za olej se moc omlouvám, přidávám ho nakonec spolu s psylliem. Hned to doplním.

    Odpovědět

  • petram petram(autorka receptu)

    lemeL: Pekla jste ji ve formě? Bezlepkové těsto nedrží tak dobře pohromadě jako obyčejné.

    Odpovědět

  • lemeL lemeL

    Tak se mi slila... bod nedám, bohužel

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    lemeL:asi to bude suchšie...ale jedlé.

    Odpovědět

  • lemeL lemeL

    Zdravím, v surovinách máte napsaný olej, ale v postupu ho nedáváte. Teď mi vánočka kyne, olej jsem tam nedala, protože jsem si toho všimla až teď... Doufám že to nebudou vyhozený peníze za suroviny zbytečně...:no:

    Odpovědět

  • petram petram(autorka receptu)

    Anna Kocikova: To je výborný nápad, brzy vyzkouším.:-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Spousta uvedených surovin je pro mě neznámá,ale vánočka je moc hezká:-K+6:yes:Mám podobnou kameninovou formu:-)Aby byla vánočka trošku tmavší,možná by se dalo přidat trochu instantní kávy.Já někdy do těsta na chlebík přidávám.Myslím,že se u tady této diety kafe může:-)

    Odpovědět

  • petram petram(autorka receptu)

    Simona Kucerova: Bledá opravdu je. Bezlepková mouka je čistě bílá a pokud do těsta nemůžu přidat vejce, není, co by ji trochu obarvilo. Navíc se peče ve formě vrchem naspod (jako bábovka), takže ani na povrchu zhnědnout nemůže.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Vánočka vypadá na obrázku bledá;-),ale je to receptík,který je opravdu pro ty co nesmějí lepek velkým přínosem!!!Líbí se mi:-p+1:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: zdravá vánočka bezlepková vánočka recept kameninová forma na vánočku bezlepková vánočka bezlepková vánočka do formy vánočka z instantního droždí tvrdá vánočka forma na vánočku vánočka do formy zdravá bezlepková vánočka recept lepek vánočka do formy recept vanocka bez mouky vanocka bez.mleka bezlepková vánočka diskuse kafe a lepek zdrava dia vanočka vanocka instantni drozdi vánočka zdravá obrázky vánočky

Zapomněl/a jsem heslo