Suroviny pro 1 kus
velká bábovková forma
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 25 007 kJ / 5 977 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 104,66 g |
| Tuky | 287,80 g |
| Vláknina | 19,98 g |
| Cholesterol | 807 mg |
| Sodík | 691 mg |
| Sůl | 2,57 g |
| Sacharidy | 732,06 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve pořádně vymažeme bábovkovou formu tukem a vysypeme polohrubou moukou nebo strouhankou.
Krok 2: Poté vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem.
Krok 3: Za stálého míchání postupně přidáváme mouku, olej a mléko.
Přidáme rozinky. Krok 4: Nakonec s trochou mouky smícháme prášek do pečiva a vše přidáme k těstu.
Těsto by mělo být husté, ale ne tuhé. Krok 5: Těsto nalijeme do formy.
Čtvrtinu ale necháme v míse a do tohoto zbytku těsta přimícháme tři lžičky kakaa a nalijeme do formy. Krok 6: Formu dáme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme zhruba hodinu.
Přidáme rozinky. Krok 4: Nakonec s trochou mouky smícháme prášek do pečiva a vše přidáme k těstu.
Těsto by mělo být husté, ale ne tuhé. Krok 5: Těsto nalijeme do formy.
Čtvrtinu ale necháme v míse a do tohoto zbytku těsta přimícháme tři lžičky kakaa a nalijeme do formy. Krok 6: Formu dáme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme zhruba hodinu.
Zveřejněno 7. 5. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maminčina olejová bábovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z6YBg
Moje poznámka
Maminčina olejová bábovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z6YBg
Nejnovější recepty
Čokoládová kolečka s mandlemi
Přidáno před 9 hodinami
Lehký salát z červené řepy s mozzarellou a vlašskými ořechy
Přidáno před 10 hodinami
Slepičí polévka se zázvorem z PH
Přidáno před 10 hodinami
Utopenci
Přidáno před 11 hodinami
Avokádo s červenou řepou a fíkovým balsamico krémem
Přidáno před 13 hodinami
Špagety s kuřecím masem, špenátem sypané parmazánem
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Gothajský salám na způsob utopenců
RH-12 před 1 hodinou
Jogurtová buchta
kiramon před 3 hodinami
Koláč s pudingem a zakysanou smetanou
Ivvettaa před 4 hodinami
Bramborové palačinky s brynzou
Jan Nemec před 4 hodinami
Třepací dort
nilsine před 5 hodinami
Francouzský cibulový koláč
Barča před 5 hodinami
Losos s černou čočkou
Denade před 7 hodinami
Sýrové smaženky – socialistické
Faylinn před 7 hodinami
Kefírová buchta - rychlovka
jindrbalova před 9 hodinami
Květák s hráškem na paprice
Martin87 před 9 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr,
vejce,
prášek do pečiva,
mléko,
olej,
cukr vanilkový,
kakao,
rozinky,
tuk rostlinný,
mouka polohrubá
Komentáře (3)
Kypřící prášek všichni známe jako kypřidlo, které se používá místo kvasnic. Hlavní složkou je jedlá soda, dále obsahuje fosforečnany a pojiva, jako je škrob nebo mouka. Díky důmyslnému složení vznikají při zamíchání do těsta bublinky oxidu uhličitého, které těsto nakypří. Fosforečnany podporují rovnoměrné uvolnění oxidu před i během pečení.
Zbytek prášku po pečení nemusíte skladovat ani vyhazovat, ale můžete ho použít při úklidu domácnosti - například při úklidu sporáku nebo spár mezi dlaždičkami. Stačí jen zalít prášek horkou vodou a můžeme začít uklízet. Můžeme jej také použít na rozjasnění a oživení prádla, stačí ho jen nasypat přímo do bubnu pračky.