Špagety s žampionovou omáčkou a vínem
Další z receptů na oblíbené špagety, tentokrát ve vegetariánské bezmasé verzi, zato s vůní vína a příchutí Itálie. Poznámka autora vám uvede na pravou míru souvislosti s používáním oblíbeného olivového oleje.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 3 656 kJ / 874 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 20,84 g |
Tuky | 54,41 g |
Vláknina | 21,96 g |
Cholesterol | 72 mg |
Sodík | 129 mg |
Sůl | 0,20 g |
Sacharidy | 33,47 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Ve společnosti koluje informace, že by se na olivovém oleji nemělo smažit. Jak to tedy je? Něco na tom je pravdy a něco taky ne. Pojďme to rozlousknout!
Olivový olej většinou kupujeme jako panenský, to znamená, že byl lisován za studena. V takovém případě v něm zůstává nejvíce vitamínů, antioxidantů a nenasycených mastných kyselin, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné. Z tohoto důvodu se říká, že je nejlepší ho používat při přípravě salátu a jiných receptů ve studené kuchyni. Zároveň bych neřekla, že je tohle pravda, protože každý olej má odolnost vůči teplotě jinou, která je určená tzv. bodem zakouření. Zjednodušeně jde o teplotu, při které se začíná olej přepalovat a začínají se z něj vytrácet všechny prospěšné látky a tvořit látky škodlivé, jako například různé toxiny a karcinogeny.
U olivového oleje se uvádí bod zakouření mezi teplotami 160–190 °C, to znamená, že ho můžeme hojně využívat na krátké smažení, restování či dušení. Naopak bychom ho neměli využívat ke smažení řízků. K tomu je správně určen řepkový nebo slunečnicový olej, který má bod zakouření 200 °C a prošel rafinací, tzn. že veškeré látky tělu prospěšné z něj byly odstraněny, takže se nemohou dále přetvořit na látky škodlivé pro nás.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 5. 2023 22:12
Dovolím si poznámku k autorčině poznámce o olivovém oleji:
1) Samozřejmě, že i na olivovém oleji smažit lze, ale extra virgine olej (panenský, lisovaný za studena) je na smažení škoda používat. To je fajnovost, která se znehodnocuje jakoukoliv tepelnou úpravou. Olej extra virgine je určen opravdu jen pro použití za syrova, tedy do salátů a obecně ve studené kuchyni. Po vylisování extra panenského oleje se z pokrutin za tepla uvolní a lisuje ještě další olivový olej (označený jako pomace, nebo olej z pokrutin) a ten je jednak levnější a především je určen pro tepelnou úpravu.
2) A ke smažení řízků než jakékoliv oleje je vhodnější sádlo nebo přepuštěné máslo (ghí).
1) Samozřejmě, že i na olivovém oleji smažit lze, ale extra virgine olej (panenský, lisovaný za studena) je na smažení škoda používat. To je fajnovost, která se znehodnocuje jakoukoliv tepelnou úpravou. Olej extra virgine je určen opravdu jen pro použití za syrova, tedy do salátů a obecně ve studené kuchyni. Po vylisování extra panenského oleje se z pokrutin za tepla uvolní a lisuje ještě další olivový olej (označený jako pomace, nebo olej z pokrutin) a ten je jednak levnější a především je určen pro tepelnou úpravu.
2) A ke smažení řízků než jakékoliv oleje je vhodnější sádlo nebo přepuštěné máslo (ghí).
15. 5. 2023 08:12
i u nás oblíbené
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 7 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 8 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 8 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 8 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 10 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 1 hodinou
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 1 hodinou
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 2 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 3 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 3 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 3 hodinami
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 5 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na zdravé palačinky ze špaldové mouky. Díky banánu můžeme vynechat i vejce
Začínáte pěstovat rajčata? Základní výbava vyjde zhruba na 400 Kč, potřeba jsou správné květináče, zemina i tyčky
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Další recepty
Suroviny: žampióny, cibule bílá, česnek, olej olivový, sůl, pepř, koření provensálské, ořech muškátový, víno bílé, smetana na vaření, těstoviny špagety
Špagety s žampionovou omáčkou a vínem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o2VzY
2 názory