Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špagety s žampionovou omáčkou a vínem

Další z receptů na oblíbené špagety, tentokrát ve vegetariánské bezmasé verzi, zato s vůní vína a příchutí Itálie. Poznámka autora vám uvede na pravou míru souvislosti s používáním oblíbeného olivového oleje.

Recept ještě nebyl hodnocen 0,0 (0×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 30 min

35 min (5 min příprava + 30 min tepelná úprava)

14. 5. 2023 21:37

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Nutriční hodnoty

Energie3 656 kJ / 874 kcal
Bílkoviny20,84 g
Tuky54,41 g
Vláknina21,96 g
Cholesterol 72 mg
Sodík 129 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy33,47 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Ve společnosti koluje informace, že by se na olivovém oleji nemělo smažit. Jak to tedy je? Něco na tom je pravdy a něco taky ne. Pojďme to rozlousknout!

Olivový olej většinou kupujeme jako panenský, to znamená, že byl lisován za studena. V takovém případě v něm zůstává nejvíce vitamínů, antioxidantů a nenasycených mastných kyselin, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné. Z tohoto důvodu se říká, že je nejlepší ho používat při přípravě salátu a jiných receptů ve studené kuchyni. Zároveň bych neřekla, že je tohle pravda, protože každý olej má odolnost vůči teplotě jinou, která je určená tzv. bodem zakouření. Zjednodušeně jde o teplotu, při které se začíná olej přepalovat a začínají se z něj vytrácet všechny prospěšné látky a tvořit látky škodlivé, jako například různé toxiny a karcinogeny.

U olivového oleje se uvádí bod zakouření mezi teplotami 160–190 °C, to znamená, že ho můžeme hojně využívat na krátké smažení, restování či dušení. Naopak bychom ho neměli využívat ke smažení řízků. K tomu je správně určen řepkový nebo slunečnicový olej, který má bod zakouření 200 °C a prošel rafinací, tzn. že veškeré látky tělu prospěšné z něj byly odstraněny, takže se nemohou dále přetvořit na látky škodlivé pro nás.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Tonja

15. 5. 2023 22:12

Dovolím si poznámku k autorčině poznámce o olivovém oleji:

1) Samozřejmě, že i na olivovém oleji smažit lze, ale extra virgine olej (panenský, lisovaný za studena) je na smažení škoda používat. To je fajnovost, která se znehodnocuje jakoukoliv tepelnou úpravou. Olej extra virgine je určen opravdu jen pro použití za syrova, tedy do salátů a obecně ve studené kuchyni. Po vylisování extra panenského oleje se z pokrutin za tepla uvolní a lisuje ještě další olivový olej (označený jako pomace, nebo olej z pokrutin) a ten je jednak levnější a především je určen pro tepelnou úpravu.

2) A ke smažení řízků než jakékoliv oleje je vhodnější sádlo nebo přepuštěné máslo (ghí).

Marie Svarcova Marie Svarcova

15. 5. 2023 08:12

:-)<3:yes: i u nás oblíbené :-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Suroviny: žampióny, cibule bílá, česnek, olej olivový, sůl, pepř, koření provensálské, ořech muškátový, víno bílé, smetana na vaření, těstoviny špagety

TopRecepty.cz

Špagety s žampionovou omáčkou a vínem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o2VzY