Pampeliškový sirup podle Elišky
Louka plná žlutých pampeliškových květu lahodí našemu oku. Květy však mají své využití v kuchyni, připravit z nich můžeme třeba sirup, kterým si můžeme osladit čaj, nebo z něj připravit šťávu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 735 kJ / 4 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 5 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 000,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z pampeliškových květu odstraníme všechnu zeleň, necháme pouze žluté květy. Poté je postříkáme vodou a necháme aspoň půl hodiny odpočinout, aby nám vylezl všechen hmyz.
Krok 2: Dáme vařit vodu. Do horké vody přidáme kyselinu citronovou. Vodu převaříme a necháme vychladnout.
Krok 3: Pampelišky dáme do studené převařené vody, nakrájíme citron na kolečka a přidáme k pampeliškám. Pod pokličkou necháme 24 hodin louhovat.
Krok 4: Druhý den scedíme směs přes plátýnko a pořádně vymačkáme všechnu šťávu do hrnce.
Krok 5: Poté přidáme cukr a zahříváme (zhruba na teplotu 80 °C) dokud se zcela nerozpustí.
Krok 6: Sirup přelévame do sterilizované lahve a otočíme dnem vzhůru. Až sirup vychladne dáme zavařit při teplotě 75°C na 20 min.
Krok 7: Potom opět otočíme sklenice dnem vzhůru a necháme vychladnout (pokud víte že sirup chcete rovnou využít, není potřeba zavařovat).
Zveřejněno 29. 4. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pampeliškový sirup podle Elišky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/689KQ
Moje poznámka
Pampeliškový sirup podle Elišky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/689KQ
Nejnovější recepty
Tagliatelle s cuketou a rajčaty
Přidáno před 13 hodinami
Cizrnové kari s kokosovým mlékem
Přidáno před 13 hodinami
Čínské nudle s mletým masem
Přidáno před 13 hodinami
Barevná směs s těstovinami
Přidáno před 13 hodinami
Nepečené tartaletky s ostružinovou marmeládou
Přidáno před 17 hodinami
Karamelové řezy s pudinkem a krémem z tvarohu
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Těstovinový salát
Elen0766 před 13 minutami
Nejlepší špenát
mafinka888 před 39 minutami
Citrónová Babeta z DP
Myskamk před 43 minutami
Nivová omáčka
PetrM před 1 hodinou
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
MartinaDolakova před 1 hodinou
Dobrá frankfurtská polévka
Eva z HK před 1 hodinou
Krkovice na houbách s rýží
IvetaFrancova před 1 hodinou
Duhové Salko řezy
Severka1992 před 1 hodinou
Falešný "segedín" z cukety
Hakre před 1 hodinou
Suroviny:
květy pampelišek,
voda,
citron bio,
cukr,
kyselina citronová
Komentáře (3)