Pampeliškový sirup podle Elišky
Louka plná žlutých pampeliškových květu lahodí našemu oku. Květy však mají své využití v kuchyni, připravit z nich můžeme třeba sirup, kterým si můžeme osladit čaj, nebo z něj připravit šťávu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 735 kJ / 4 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 5 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 000,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z pampeliškových květu odstraníme všechnu zeleň, necháme pouze žluté květy. Poté je postříkáme vodou a necháme aspoň půl hodiny odpočinout, aby nám vylezl všechen hmyz.
Krok 2: Dáme vařit vodu. Do horké vody přidáme kyselinu citronovou. Vodu převaříme a necháme vychladnout.
Krok 3: Pampelišky dáme do studené převařené vody, nakrájíme citron na kolečka a přidáme k pampeliškám. Pod pokličkou necháme 24 hodin louhovat.
Krok 4: Druhý den scedíme směs přes plátýnko a pořádně vymačkáme všechnu šťávu do hrnce.
Krok 5: Poté přidáme cukr a zahříváme (zhruba na teplotu 80 °C) dokud se zcela nerozpustí.
Krok 6: Sirup přelévame do sterilizované lahve a otočíme dnem vzhůru. Až sirup vychladne dáme zavařit při teplotě 75°C na 20 min.
Krok 7: Potom opět otočíme sklenice dnem vzhůru a necháme vychladnout (pokud víte že sirup chcete rovnou využít, není potřeba zavařovat).
Zveřejněno 29. 4. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pampeliškový sirup podle Elišky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/689KQ
Moje poznámka
Pampeliškový sirup podle Elišky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/689KQ
Nejnovější recepty
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 4 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 8 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 12 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 2 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 2 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 6 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 6 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 8 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 8 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 9 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 9 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 9 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 11 hodinami
Suroviny:
květy pampelišek,
voda,
citron bio,
cukr,
kyselina citronová
Komentáře (3)