

Pečený lilek / dietni
Suroviny 1 porce
- 1 menší lilek (300 g)
- 1 lžička olivového oleje
- Lisovaný česnek podle chuti
- Sůl
- bylinky
- 150 g zakysané smetany 8 %
Postup přípravy receptu
Lilek opláchneme, rozřízneme na půl a propícháme vidličkou, položíme řezem vzhůru na plech vyložený pečícím papírem, lehce osolíme a potřeme olivovým olejem.
Vložíme do středně rozehřáté trouby a pečeme cca 20 minut, před koncem pečení potřeme lisovaným česnekem a ještě krátce dopečeme, aby se uvolnilo česnekové aroma.
Servírujeme se zakysanou smetanou, posypané bylinkami.
Tento pokrm je vhodný jako lehká večeře při redukčním režimu nebo s čerstvým pečivem v udržovacím režimu.
Poznámka od kuchařky
Druh: Recept vhodný pro redukci váhy i udržovací režim
Hodnoty (pro 1 porci, bez pečiva):
1340 kJ
Bílkoviny: 10 g
Sacharidy: 30 g
Tuky: 18 g
Cholesterol: 290 mg
Autorem je brněnský Institut redukce a prevence nadváhy kompliment® - http://www.komplimentinstitut.cz, který pomáhá snižovat tělesnou hmotnost zejména pomocí úpravy stravování. Tato doporučení pro redukci a udržení váhy vychází ze zásad Světové zdravotnické organizace a z 16letých zkušeností.