Zimní polévka se šťávou z kyselého zelí

magdalenka Kuchař: magdalenka

Polévky 15 názorů

Suroviny

asi 1 kg masitých vepřových kostí
kořenová zelenina:
mrkev
petržel
celer
5 kuliček pepře
voda
1 nakrájená cibule
300-400 g vepřového mletého masa
1 vejce
2 stroužky česneku
pepř
trochu mouky na zahuštění
3 PL rýže
voda
sůl (opatrně, voda ze zelí bývá dost slaná)
cca 1 000 ml vody z kysaného zelí
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kosti dáme variť do vody, penu zberáme.

  2. Po chvíli pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu a cibuľu a celé korenie. Keď je mäso na kosti uvarené, oberieme ho.

  3. Do polievky zavaríme guličky z mletého mäsa, soli, čierneho korenia, cesnaku, vajca a trochu múky, vhodíme ryžu a uvaríme.

  4. Do hotovej polievky vlejeme kapustovú vodu - riedime kyslosť, aká nám vyhovuje a pridáme aj obrané mäso z kostí. (Ak nemáme kosti, nič sa nedeje, urobíme chudobnejšiu verziu.)Dochutíme podľa seba (maggi, vegeta a spol.)

    Je možné zasmažiť - u nás nebolo zvykom.

Poznámka

Recept je starý, pochádza od mojej mamky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zimní polévka se šťávou z kyselého zelí

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Terka, pochvala od teba ma zvlášť potešila.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Magdalenka, polievka je výborná:yes: Vždy sme robili polievku buď z bravčových kostí a mäsa alebo z kyslej kapusty. Zmiešať to dokopy - to nepoznám, a mňa to nikdy nenapadlo. Ale je to výborná kombinácia. Mám tam aj trošička kapusty, ako som naberala jušku, tak samozrejme aj troška kapusty vošlo a nechcela som to cediť, je to super :yes::-D Máš 5. bodík ;-)

    Odpovědět

  • Levik Levik

    Magdalénka děkuji ti,vyzkouším podle tvé rady a písnu ti jak dopadla;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Pre LEVIK, príp. aj iných: Pozerala som sa do svojich múdrych kníh. Na Liptove sa jedáva kyslá polievka, kde v kapustovej vode - zriedenej - sa varí mäso čerstvé aj údené, aj klobása príp. aj huby, aj celé ošúpané zemiaky. Zvlášť vo vode sa uvaria rezance - surové jemne nastrúhané zemiaky s polohrubou, hrubou múkou, na tenko vyvaľkať, nakrájať široké rezance. Mäso, klobása, zemiaky sa vyberú. Niekde sa mäso, klobása a zemiaky podávajú ako druhý chod, inde sa krájajú späť do polievky (podľa toho koľko mäsa sa použije). Na tanieri sa dajú uvarené rezance a zalejú polievkou.
    Existuje viac receptov, podľa miestnych zvyklostí. Niekde sa varí iba s čerstvým mäsom.
    Nemám odskúšané, možno sa nájde niekto iný, kto sa v liptovských polievkach vyzná viac a ozve sa.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Tejaja, vidíš, to som netušila! Som rada za každú novú informáciu. Zdravím!

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Magdalenka, u nás sa používa na klasickú vianočnú kapustnicu práve iba tá voda - juška. Ale zelenina do nej neide. Ibaže teraz ja už ju nerobím ani na Vianoce, robím vynovenú, s kapustou, atď.;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Ja ti môžem poslať vodu...mne robí problémy, a poriadne...:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Magdalenko, já mám kysané zelí rovnou zavařené ve sklenicích. Takže načnu sklenici, zelí spotřebuju v kuchyni a "vodu" vypiju :-p:-p

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    A ako to potom prežiješ?! stále dolievaj slanú vodu do súdka, ono sa je narobí jedna radosť...

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Když u nás je ten problém, že já šťávu ze zelí s rozkoší vypiju samotnou:-8:-8

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Jani, nie je to kapustnica - lebo sa použije iba samotná voda z kyslej kapusty ku koncu varenia. Mäso a zelenina sú podstatné, plus tá kyslá voda, príp. aj klasické domáce rezance. Mamka robila aj tie guličky, či knedlíčky, priemer asi 3 cm. Vlastne je možná verzia aj s údeným mäsom, ale tú sme nevarievali. To sme dávali do klasickej kapustnice.
    Ja osobne ju nevarím, mojim deťom nechutila...
    A každý si môže pridať čo mu chutí...povedala by som, že biele víno asi áno.

    Odpovědět

  • Levik Levik

    Magdalenko uděluji bod
    ,:yes::yes:,

    Odpovědět

  • gmptop gmptop

    Magdalenko, mohli bychom přidat i trochu červené frankovky? :-8

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Magdi, je to trošku podobné kapustnici, jak ji dělávám. Nedavám mleté maso, myslím tím ty kuličky. Já většinou uvařím koleno, ale jinak i uzené žebra, cokoliv a pak přidám malinko zelí a tu vodu ze zelí a do toho zvlášť, aby si každý dal, kolik chtěl halušky. To je pak síla a jo, ještě nakrájím hodně česneku!! Tuhle tvou verzi určitě taky vyzkouším...achaláááj machaláááj a bude to!:-)):-)):-)):yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já přidávám ještě bobkový list a nové koření :-p:-p:yes::yes: a dlouho jsem nedělala, takže děkuji :-K:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: polévka z kyselého zelí polévka juška voda z kyselého zelí polévka z vody ze zelí recepty z kyselého zelí voda ze zelí polévka z vody z kyselého zelí juška recept polévky z kyselého zelí polévka ze šťávy z kysaného zelí juška polévka zimní polévka recepty kapustová polevka z kisely polevka z vody kyselého zelí liptovská kapustnice kyselé zelí recept polévka s kyselého zelí polévka z vody z kyselého zelí co s vodou ze zelí polevka se stavou z kysaneho zeli

Zapomněl/a jsem heslo