Okurky velmi dobré
Zavařené okurky patří do každé správné české domácnosti. Vyzkoušejte tyto, a možná už jiné nikdy dělat nebudete. Jsou malé, křupou a nálev je výborný. Na rozdíl od kupovaných jsou bez chemie a díky česneku se nikdy nezkazí.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 208 kJ / 50 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1,41 g |
Tuky | 0,21 g |
Vláknina | 4,53 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 45 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 9,25 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na dno každé sklenice dáme cukr, sůl, koření a ocet.
Krok 2: Poté rovnáme okurky, které prokládáme zeleninou, koprem a listem.
Krok 3: Až máme sklenici plnou, zalijeme ji horkou vodou, zavíčkujeme a narovnáme do zavařovacího hrnce.
Krok 4: Přivedeme k varu a od té doby sterilujeme pouhých 5 minut při 100 °C.
Krok 5: Vytáhneme a po vychladnutí otočíme dnem vzhůru. Takto necháme sklenice do rána stát a druhý den je otočíme zpět a uložíme.
Zveřejněno 19. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Okurky velmi dobré
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pkjm
Moje poznámka
Okurky velmi dobré
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pkjm
Nejnovější recepty
Pizza Valencia
Přidáno před 40 minutami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 4 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno před 20 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vrstvený salát
Maruna365 před 1 hodinou
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 1 hodinou
Zelňačka
Veronika_1 před 1 hodinou
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 2 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 3 hodinami
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 4 hodinami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 4 hodinami
Fazolky s hráškem ve smetanové omáčce se slaninou
Patricia97 před 5 hodinami
Makronky Danča
Malickakucharka před 6 hodinami
Tématické fráze:
lak na okurky,
výborný lák na okurky znojemský,
dobrý nálev na okurky,
výborný lák na okurky,
lak na znojemske okurky,
recepty z okurek,
jak dlouho vařit okurky,
nálev na okurky s cukerinem,
lák na okurky do sklenice,
zaváření okurek,
recept na znojemské okurky výborné,
nálev na okurky přímo do sklenic,
lák na okurky bez vaření,
nálev na znojemské okurky,
okurky,
vyborny nalev na okurky,
nálev na okurky do sklenice,
lak na okurky s cukerinem,
znojemský lák na okurky,
recept na lák na okurky
Suroviny:
mrkev,
křen,
cibule,
koření hřebíček,
pepř celý,
koření nové koření,
bobkový list,
skořice celá,
kopr,
česnek,
semínka hořčičná,
cukr krystal,
sůl,
ocet
Komentáře (50)
Ffčíl už asi nic, že
No a příště dodržet postup (opravdu jste vařila pouhých 5 minut? a opravdu jste sklenice hned vylovila z vřelé vody? - na toto je výborný zav. hrnec s výsuvným roštem.
A křen můžete krájet na silnější kolečka (a dala jste ho vůbec do zavařovačky?
(v bubnové pračce /lze samozřejmě praktikovat i v hrnci/ obsah rychle zchladím přebytkem studené vody - sklenice tedy ani neobracím)
Ano
dělala jsem i řezy, tam jsem vynechala skořici i hřebíček, a taky vynikající
přepisuji do kuchařky
Zdravím!
Tento nálev dělám každý rok, ale tím, že je tam česnek, tak jsou okurky takové specifické, že je lepší zavařit více druhů, ne na všechno se česnekové okurky hodí a člověk se jich lehce přejí (aspoň u nás doma)
Jéé, Rebeko, taky mi po zavaření zůstala na dně ta cukrová krusta. Bála jsem se, že jsem něco opomenula, ale když to máš i ty, tak je to asi normální
Tak teď jen čekat, a pak ochutnat. Ale fakt nevím, jestli to vydržím, nejradějí bych ochutnala hned, ale to bych si asi nepochutnala
Kaaždopádně, Yanull, děkuji za recept, je to zase něco jiného, než na co jsme zvyklí
http://www.toprecepty.cz/recept/6028-okurky-z-brec... za měsíc písnu
Vlastne sa čudujem, že som kedysi tiež varila lák...
Recept si zaslúži veľké plusisko!
Vynechat nelze bobkový list,nové koření,celý pepř,hřebíček,hořčičné semínko,kopr,ocet,vodu a cukr (já dávám sladidlo+cukr).
Pokud mám,dávám na ozdobu kolečka mrkve,proužky papriky a maličké celé cibulky nebo půlkolečka větší cibule.Kdo má rád,může přidat feferonku.
A skutečně jsou výborné.
Kompoty jsem dělala,tak,že se naplnily sklenice,dala lžíce cukru a zalilo studenou vodou,pak zavíčkovat a sterilovat,byla to rychlovka a nikdy se mi nic nepokazilo.