2 bylinkové oleje: pažitka a rozmarýn se šalvějí
Pažitkový olej je svěží a jemný, ideální do salátů, pomazánek či na ryby. Naproti tomu kombinace rozmarýnu a šalvěje dává vzniknout intenzivnímu oleji s výrazným aroma, který se skvěle hodí k masu, pečeným bramborám nebo grilované zelenině.
Suroviny pro 2 dávky
2dávky
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 45 kJ / 11 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,42 g |
Tuky | 0,03 g |
Vláknina | 0,98 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 1 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2,10 g |
Postup přípravy
Pažitku nasekáme na drobné kousky. Na dno skleničky nalijeme trošku oleje a pěchujeme bylinku. Krok 2: Pažitku zhruba v polovině proložíme plátky česneku a okořeníme. Pěchujeme dál až do naplnění sklenice. Snažíme se co nejvíce vytlačit vzduch a vtlačit co nejvíce pažitky. Krok 3: Zalijeme olejem, vyčkáme, až přestanou vystupovat bublinky, znova upěchujeme, případně dolijeme olej. Bylina musí být pod olejem. Pažitku zajistíme přelomenou špejlí křížem, jako se to dělá třeba u okurek. Krok 4: Zavíčkujeme, převrátíme sklenici, otevřeme a zkontrolujeme, že skutečně je oleje dostatek. Pevně uzavřeme. Krok 5: Rozmarýn se šalvějí:
Postup je obdobný jako výše. Opět nasekáme nadrobno lístky bylinek. Na dno sklenice olej, trošku soli, chilli vloček a pepře. Krok 6: Střídáme vrstvy lístků rozmarýnu a šalvěje obrané ze stvolů v poměru zhruba 1,5:1 - rozmarýnu by mělo být o něco víc než šalvěje. Pořádně pěchujeme, na samotný povrch vysypeme několik kuliček jalovce. Krok 7: Povrch utěsníme zdřevnatělými stonky rozmarýnu a šalvěje. Opět se přesvědčíme, že olej už nebublinkuje a že všechny přísady jsou pod olejem. Pevně zavíčkujeme. Krok 8: Oleje necháme 4 dny na světle, pak uložíme v chladu (lednička), kde macerujeme alespoň 14 dní, i déle. Pokud odebereme část oleje z bylinek, ihned dolijeme a pokračujeme v maceraci. Krok 9: Pokud se nám už bylinky nezdají, lze je přecedit a olej používat dále, samozřejmě musí být dobře zavřený a v lednici. Krok 10: Po celou dobu macerace 1x za den obrátíme sklenice dnem vzhůru a zpět, aby se směs stejnoměrně promíchávala a stále kontrolujeme hladinu oleje. Krok 11: Použití: saláty, grilování, zvěřina, ryby, drůbež, vepřové…..
Zveřejněno 25. 7. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
2 bylinkové oleje: pažitka a rozmarýn se šalvějí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ORDY
Moje poznámka
2 bylinkové oleje: pažitka a rozmarýn se šalvějí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ORDY
Nejnovější recepty
Kuřecí orzo
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí nudličky se zeleninou a houbami
Přidáno 3. 9. 2025 21:18:50
Vepřové nudličky s lesními houbami
Přidáno 3. 9. 2025 21:14:53
Flíčky s lesními houbami
Přidáno 3. 9. 2025 21:10:59
Kuskus se sušenými rajčaty
Přidáno 3. 9. 2025 14:12:01
Cuketový sachr
Přidáno 3. 9. 2025 12:00:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Segedínský guláš
Kajkajak před 4 hodinami
Blesková šlehačková bábovka
Mistrova před 6 hodinami
Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
LucieZKoprivnice před 9 hodinami
Povidla pečená v troubě
Zuza1985 před 11 hodinami
Kedlubnová nebo květáková mléčná polévka
Kajkajak před 11 hodinami
Krůtí roštěná
Diviska87 před 11 hodinami
Rajčatový protlak
douver před 12 hodinami
Gnocchi Pomodori
Jan Nemec před 13 hodinami
Tématické fráze:
pažitkový olej,
bylinkové oleje,
bylinkové oleje recept,
bylinkový olej recept,
pesto z pažitky,
recepty pažitkový olej,
bylinkový olivový olej,
olej ze šalvěje,
domácí šalvěje x olej,
pažitkový olej použití,
olivový olej s bylinkami,
bylinkový olej,
olej z rozmarýnu,
recept na olej ze šalvěje,
domácí pažitkový olej,
bylinkové pesto,
olivový olej s bylinkami recept,
pažitka olej,
recept na šalvějoví olej,
sklenice na oleje
Suroviny:
pažitka,
olej slunečnicový,
pepř citronový,
sůl,
česnek,
rozmarýn,
šalvěj,
olej slunečnicový,
pepř čtyř barev,
chilli,
sůl,
jalovec
Komentáře (11)
Citronový nebo pomerančový pepř byste měli mít v nabídce koření u vás, ale jasně, nevím, kde bydlíš, jaký tam máte krám. Zas ale tak podstatné to není, normální nebo i čtyřbarevný pepř klidně
S tím česnekem můžeš mít ale pravdu.
spagetka:Laděnko,já už vím,čím to asi bylo.Bylo to česnekem.Už nevím,kde byl vypěstovaný,ale nebyl z ČR.Už při krájení byl tak divně cítit...jako starým sklepem
Anna Kocikova: Přemýšlím, proč by ti pažitkový olej měl zhořknout, nežlukl spíš? Ono záleží hlavně na kvalitním oleji, protože nepředpokládám, že bys nakládala žluté nebo zdřevnatělé stonky. Mně takto 2x vypekl olivový olej a už používám ryze slunečnicový, někdy řepkový, ale radši ten první. Nám vůbec celkově už asi 2 roky olivový nechutná, takže ho používám minimálně, i když kupuju opravdu značkový, i chutě se asi mění, to víme o čemkoli