Čalamáda z václavek
Václavky nejsou jen skvělé do smaženice – v čalamádě zazáří svou pevnou strukturou a výraznou chutí. Tento houbový salát s paprikou a cibulí je ideální k masu, nebo jen tak k zakousnutí. Skvělý způsob, jak si uchovat kousek lesa na zimu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 358 kJ / 564 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 17,91 g |
| Tuky | 1,94 g |
| Vláknina | 30,80 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 3,07 g |
| Sůl | 7,50 g |
| Sacharidy | 105,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Václavky umyjeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme povařit asi na 20 minut do osolené vody.
Krok 2: Zelí nakrájíme na nudličky, cibuli nahrubo, papriky na kostičky a chilli papričky na malinké kousky, nebo je pomeleme.
Krok 3: Povařené václavky slijeme, pořádně propláchneme a spojíme se zeleninou.
Krok 4: Vše dohromady osolíme 2 lžičkami soli a rukama pořádně rozmícháme. Necháme stát asi 15 minut.
Krok 5: Zatím uvaříme ze všech surovin nálev.
Krok 6: Pak nacpeme zeleninu s houbami do skleniček, zalejeme vlažným nálevem.
Krok 7: Hrdla sklenic otřeme dosucha, sklenice uzavřeme víčkem a sterilizujeme jako okurky, asi 15-20 minut na 85 °C.
Zveřejněno 10. 10. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čalamáda z václavek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/APJP
Moje poznámka
Čalamáda z václavek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/APJP
Nejnovější recepty
Domácí datlová pasta
Přidáno před 1 hodinou
Ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 21 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 22 hodinami
Neapolský salát
Přidáno 18. 12. 2025 12:37:40
Staročeský kuba
Přidáno 18. 12. 2025 12:01:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Perníčky podle Mišky Kuličky
Janinka1135 před 51 minutami
Krůtí maso na kari se smetanou
josef.ridic před 54 minutami
Rýžový nákyp
josef.ridic před 55 minutami
Jablečný koláč našich babiček
[email protected] před 2 hodinami
Vepřové maso v mrkvi
RadmilaS před 4 hodinami
Koňakové řezy
janatka před 5 hodinami
Polévka s drožďovými noky
Vrbaska před 6 hodinami
Medovníkové koule
evik_svistik před 6 hodinami
Kokosky
veveruska73 před 14 hodinami
Tématické fráze:
čalamáda z václavek,
recepty z václavek,
uchování václavek,
vaclavky calamada,
václavky použití,
čalamada z hřibku,
jak uchovat václavky,
čalamáda,
jak se zavařují václavky,
václavky v nálevu,
čalamáda s okurkami,
václavky,
václavky recept,
nálev na václavky,
salát z václavek,
čalamáda s václavkama,
uprava vaclavek,
recep na calamadu,
čalamáda s václavek,
calamada recept
Suroviny:
zelí hlávkové,
paprika čerstvá zelená,
paprika čerstvá červená,
okurka salátová,
cibule,
chilli paprika čerstvá,
houby václavky,
sůl,
ocet,
voda,
cukr,
sůl
Komentáře (29)
Ochutnávač z rodiny nevydržal a už dnes jeden pohár otvoril a zbaštil. Posielam ti pochvalu! Bolo s tým veľa práce, ale stojí to za to.