Čalamáda moc dobrá
Doma sterilovanou směs zeleniny neboli čalamádu můžeme snadno připravit z přebytků ze zahrádky. Jde o skvělý způsob, jak uchovat zeleninu do další sklizně. Pikantní čalamádu používáme všude tam, kde bychom jinak použili sterilované okurky.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 896 kJ / 4 755 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 13,24 g |
| Tuky | 303,40 g |
| Vláknina | 29,45 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 56,25 g |
| Sůl | 140,50 g |
| Sacharidy | 481,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechnu zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájíme na nudličky.
Krok 2: Nasypeme do větší mísy a přidáme cukr, sůl, ocet a olej. Dobře promícháme.
Krok 3: Přikryjeme potravinovou fólií a necháme do druhého dne odležet v chladu. Zelenina pustí šťávu, a tak nebude později potřeba žádný nálev.
Krok 4: Sklenice vyvaříme nebo alespoň dobře umyjeme a vysušíme.
Krok 5: Naplníme je zeleninou a dolijeme šťávou, kterou zelenina pustila. Bude jí dostatek do všech sklenic, proto zeleninu zbytečně nepěchujeme. Při pěchování nám šťáva zůstane.
Krok 6: Hrdla sklenic dobře otřeme a zavíčkujeme je čistými víčky. Zavařujeme na 80 °C 25 minut.
Zveřejněno 30. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čalamáda moc dobrá
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOJE
Moje poznámka
Čalamáda moc dobrá
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOJE
Nejnovější recepty
Nadýchané domácí langoše s jogurtem
Přidáno před 4 hodinami
Mleté kuličky se žampiony
Přidáno před 15 hodinami
Skořicová kolečka
Přidáno před 15 hodinami
Kokosové rohlíčky
Přidáno před 19 hodinami
Vepřová plec na paprice
Přidáno před 19 hodinami
Nivová pomazánka s ořechy a jablkem
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborový salát a kuřecí řízek
Bretik před 1 hodinou
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
KUKI1 před 1 hodinou
Košíčky plněné ořechovou náplní
Jarka72 před 3 hodinami
Povidlovník z odpalovaného těsta
KrisZaezemi před 3 hodinami
Halibut v bylinkách
brtna před 3 hodinami
Hrachová kaše s uzeným, párkem a volským okem
Wikki před 5 hodinami
Kuře pečené v podmáslí
kimlo před 5 hodinami
Domácí vaječný koňak
EmmaH před 14 hodinami
Domácí langoše
BTKILI před 19 hodinami
Vymazlené raffaello
Talskal před 19 hodinami
Tématické fráze:
čalamáda,
čalamáda recept,
recept na čalamádu,
domaci calamada,
čalamády,
jak se dělá čalamáda,
recept na domácí čalamádu,
domácí čalamáda recept,
calamada bez zavarovani,
recept čalamáda,
recepty na čalámádu,
recepty na čalamády,
čalamáda recepty,
výborná čalamáda,
výborná domácí zeleninová čalamáda,
recept na dobrou čalamádu,
recepty čalamada,
zavařování čalamáda,
jak udelat calamadu,
zavarovani calamady
Suroviny:
zelí hlávkové,
paprika čerstvá zelená,
paprika čerstvá červená,
paprika čerstvá žlutá,
cibule,
mrkev,
ocet,
olej,
cukr krystal,
sůl
Komentáře (142)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Dokonce dělám i úpravu s kedlubnou místo zelí a dobrota 🥰
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Na videu ruší miešanie ingrediencií chlpatými rukami a bez rukavíc...
Je to starý osvedčený recept, vyskúšaj. Budeš robiť ešte raz, lebo prvá dávka sa zje tak rchlo, že sa ani nezbadáš. Ak ti vadí ten olej, daj ho menej.
www.lacnepostreky.sk/pomocne.pripravky/dvojsiricitan.draselny.borken
tady píšou 5g na 100 litrů...
http://miric.unas.cz
Ráda bych se zeptala, jestli jste dodržela 14 dkg soli, některým kuchařinkám se to zdálo moc.
Ráda bych se zeptala, jestli jste dodržela 14 dkg soli, některým kuchařinkám se to zdálo moc.
Jinak nezavářím, všechno stihneme sníst za syrova. Takže jsem upravila i zeleninu, vynechávám mrkev a přidala jsem salátovou okurku. S okurkou nedoporučuji zavařovat, je pak moc rozměklá.
Takže palce nahoru