Ratatouille - francouzská restovaná zelenina
Ratatouille je skvělé letní jídlo ze sezonní zeleniny. Každý druh zeleniny se připraví zvlášť, aby byl hotový tak akorát. Smísením jednotlivých druhů pak vznikne harmonie chuti. Tato kombinace chutí a vůní vás opravdu dostane.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 158 kJ / 277 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 8,67 g |
Tuky | 1,72 g |
Vláknina | 20,54 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 45 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 50,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechnu zeleninu včetně oloupané cibule nakrájíme na přibližně stejně velké díly (ne příliš malé, cca 2x2 cm), česnek na plátky.
Krok 2: Při přípravě ratatouille je důležité postupně opékat každou zeleninu zvlášť. Takže nejprve rozpálíme na pánvi olej a opečeme lilek pěkně dohněda.
Krok 3: Vyjmeme do připravené misky a pokud vpil všechen olej, trošku na pánev přilijeme.
Krok 4: Pak restujeme papriku, opět vyndáme k lilku, restujeme cuketu a dáme opět k již odložené zelenině.
Krok 5: Nakonec osmažíme cibuli, pak přihodíme česnek, necháme zavonět a přidáme rajčata. Ta jenom párkrát přehodíme.
Krok 6: Na pánev vrátíme všechnu zeleninu, posypeme bylinkami a osolíme.
Krok 7: Promícháme, prohřejeme a můžeme podávat. Zelenina musí zůstat na skus křupavá, nesmíme ji rozvařit. Proto se každá zelenina připravuje zvlášť.
Zveřejněno 4. 5. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ratatouille - francouzská restovaná zelenina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P921
Moje poznámka
Ratatouille - francouzská restovaná zelenina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P921
Nejnovější recepty
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno před 1 hodinou
Rybí závitek z makrely
Přidáno před 1 hodinou
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno před 2 hodinami
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno před 2 hodinami
Koláčky s tvarohem a kiwi
Přidáno před 2 hodinami
Kuskus s restovanou zeleninou a žampiony
Přidáno před 2 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Suumaa před 41 minutami
Jahodové řezy se smetanou a želatinou
Martina5672 před 57 minutami
Dort z palačinek
Martina5672 před 58 minutami
Řezy raffaelo
Martina5672 před 59 minutami
Tažený štrúdl
Lenuus před 1 hodinou
Jablkový perník
collins před 2 hodinami
Přírodní kotlet s žampiony
DavidVolvo před 4 hodinami
Vepřový pörkölt s nokedli
caprioli před 6 hodinami
Zeleninová polévka s fazolemi a špenátem
Kajkajak před 7 hodinami
Barevné hranolky, pečené se žampiony
karfil@post.cz před 7 hodinami
Tématické fráze:
zelenina ratatouille,
zeleninové ratatouille,
ratatouille zelenina,
restovaná zelenina na pánvi,
francouzská zelenina,
ratatouille recept,
restovana zelenina,
francouzské zeleninové ratatouille,
ratatouille,
zelenina ratatouille recept,
tarhoňa s ratatouille,
zelenina ratatoule,
restovana rajčata,
recept na restovanou zeleninu,
recept ratatouille,
ratatoule zelenina,
ratatouille video,
recept na ratatouille,
zelenina ratatui,
francouzká zelenina
Suroviny:
lilek,
cuketa,
paprika čerstvá červená,
rajče,
cibule,
česnek,
čerstvé bylinky,
sůl,
olej olivový
Komentáře (22)
Ratatouille je nesprávně označováno za restované. Není. Zelenina na ratatouille se má grilovat na otevřeném grilu. Jen tak dosáhnete potřebnou úpravu v rovnakém času. Nemůžete nejdříve dělat jednu, pak v té samé pánvi druhou atd. Než skončíte všechny předešlé budou studené. Opětovné přehřívání pak úplně změní chuťové a konzistentní vlastnosti.
Má zmínka o třetím receptu není o způsobu přípravy. Kdyby jste pozorně četla, zjustila byste, že píšu o tom JAK MÁ RATATOUILLE VIZUÁLNĚ vypadat. Jestli vypadá jinak, není to ratatouille. Můžete si to nazvat všelijak, ratatouille ale rozhodně ne. Milión jídel má to samé složení a podobnou (nebo stejnou) přípravu, ale rozložením v míse nebo na talíři už jde pokaždé o jiné jídlo...
Mně taky něco vadí. A konkrétně to, že váš recept rozhodně ratatouille není. Je to jenom směska zapečené zeleniny.
Jak správně uvádíte, každá zelenina se smaží zvlášť. Avšak...ne malinkaté kousky 2x2cm. Celé plátky velikostí kroužku lilku.
Nachystáme si mísu, nalijeme do ní, cca na půl centimetru, rajčatovou šťávu smíchánou s výpekem ze všech zelenin (tu šťávu, která tam dle vás nepatří) a přidáme osmahlou zeleninu. Ta se vkládá do mísy "na kant" a nechává se v troubě péct ještě asi 10 minut.
Našel jsem zde jeden recept, jak má správně zelenina vypadat a jak se ukládá.
Pečené ratatouille
Recept ještě nebyl hodnocen 4,6Ad. Poznámka - jiný postup nevadí, spíše naopak
Ratatouille znám, ale doposud jsem vařil pouze cosi podobného...
Zdendu P. mám, na rozdíl od Ratatouille z plechu, docela rád a tůhle v TV učil kohosi vařit jak zde uvedeno.
Vašim slovům: "Proto se každá zelenina připravuje zvlášť a věřte, že je to velký rozdíl,..." věřím a ani Z. P. mi to nemusí říkat, že