Hanušky (bramboráky z Českého ráje)
Hanušky z Českého ráje se mohou směle zařadit mezi bramborové pokrmy, které v jiných krajích nazývané bramboráky, sejkory či vošouchy. Placičky voňavé po majoránce a česneku vždy zmizí z talíře rychle, bez ohledu na to, jak jim říkáte.
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 322 kJ / 1 272 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,15 g |
Tuky | 22,14 g |
Vláknina | 29,99 g |
Cholesterol | 533 mg |
Sodík | 368 mg |
Sůl | 0,67 g |
Sacharidy | 204,10 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 4. 3. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hanušky (bramboráky z Českého ráje)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9vw3
Moje poznámka
Hanušky (bramboráky z Českého ráje)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9vw3
Nejnovější recepty
Bílá cibulová omáčka se zeleninou
Přidáno před 7 hodinami
Kakaový koláč s rebarborou a kokosem
Přidáno před 7 hodinami
Mrkvová buchta z remosky
Přidáno před 7 hodinami
Ragú z kančího masa na švestkách
Přidáno před 7 hodinami
Pšenično-žitný domácí chlėb
Přidáno před 7 hodinami
Tagliatelle se špenátem, kuřecím masem a sýrovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí krtkův dort
Kuba_cooks před 18 minutami
Slané palačinky zapečené se šunkou a italským sýrem
Jan Nemec před 1 hodinou
Ořechová bábovka
SUMAVA před 1 hodinou
Nadýchaný hrnečkový perník
Truhlik12 před 4 hodinami
Rebarborový koláč
tara23 před 5 hodinami
Mechový dort (se špenátem)
Natkaaa před 6 hodinami
Vepřová panenka plněná slaninou a nivou, smetanový pórek.
Makupari před 7 hodinami
Strouhaná buchta II
Xsaxana před 7 hodinami
Strouhaný koláč II
Xsaxana před 7 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
JanaBalcarova před 8 hodinami
Tématické fráze:
smrazky,
bramborova hanuska,
přílohové bramboráčky,
top recept na cesky bramborak,
dobré zprávy z českého ráje,
bramboráky,
smrazky recept,
řídké bramborové těsto na tálu,
hanuška jídlo,
bramborova placka hanuska,
jak se pecou vosouchy,
jiný název pro bramboráky,
bramboraky recept,
bramborák 750 g brambor,
pečený bramborák se salámem,
česky bramborak recept,
jiný název pro bramborák,
bramborák na plech z červené řepy,
bramborové hanušky,
raj receptu
Suroviny:
brambory,
vejce,
mléko,
škvarky,
majoránka,
česnek,
mouka hladká,
sůl,
kmín mletý,
pepř mletý,
sádlo
Komentáře (12)
U nás doma se bramborům občas říkalo KRUMPLE. Odtud už je ke krompeláku jen kousek
Děkuji autorce za osvětu v poznámce stran vzniku názvu
U nás se "halušky" po celé generace říká tomu, s velkou pravděpodobností původně slovenskému jídlu, co se cpe horem přes "haluškovadlo" do vroucí vody.
K té degeneraci názvu došlo se fffší pravděpodobností díky ústnímu podání, kdy se kdysi kdosi asi přeslechl a místo haNušky poslal dál haLušky a "neštěstí" bylo hotové...
No, v Babyloně to dopadlo hůř, že
https://www.toprecepty.cz/recept/6096-krkonossky-s...
Dycky jsme do nich dávali spoustu česneku, ten prostě být musel. Bez toho to nebyly halušky. Každý region si to upravoval dle sebe, tohle je celostátní recept, názvy různé, základ a složení typické pro ten každý region a rodinu. Neexistuje jediná správná varianta. Ať si je každý dělá jak chce a ochucuje jak chce, pojmenuje, jak chce, základ zůstane základem