Sekaná à la svíčková
Šťavnatá sekaná ve smetanové omáčce z kořenové zeleniny je dobrou alternativou ke klasické svíčkové na smetaně. Sekanou i zeleninu připravujeme v jednom pekáčku a po upečení jen doladíme omáčku. K jídlu se výborně hodí klasický houskový knedlík.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 202 kJ / 3 155 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 201,53 g |
| Tuky | 239,53 g |
| Vláknina | 24,05 g |
| Cholesterol | 1,33 g |
| Sodík | 5,32 g |
| Sůl | 12,82 g |
| Sacharidy | 38,72 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zeleninu očistíme a nastrouháme najemno, špek nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a také nakrájíme najemno.
Krok 2: Ve vyšším pekáči, ve kterém budeme péct i sekanou, vyškvaříme na oleji či másle špek, přidáme cibuli, restujeme dozlatova a poté restujeme i nastrouhanou zeleninu.
Krok 3: Směs shrneme ke kraji, abychom do pekáče mohli umístit 2 šišky sekané.
Krok 4: Housky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, přidáme vejce, oloupenou, najemno nasekanou a na troše oleje osmaženou cibuli, sůl, pepř a Vegetu a důkladně promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou.
Krok 5: Vytvarujeme dvě šišky a ty vložíme do pekáče k zelenině.
Krok 6: Zalijeme vše horkou vodou, aby byla zelenina potopená a sekaná cca do 1/2 ponořená, vložíme bobkový list a sítko s kořením do omáčky, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě cca 1 hodinu na 200 °C.
Krok 7: Po upečení sekanou vyjmeme, odstraníme bobkový list a sítko s kuličkami koření, zeleninu spolu s výpekem rozmixujeme či propasírujeme, podle potřeby přidáme horkou vodu, provaříme a přidáme smetanu. Vzhledem k rozmixované zelenině už není potřeba zahušťovat (ale kdyby přeci, lze použít jak jíšku, tak záklechtku z vody a mouky).
Krok 8: Omáčku dochutíme citronem.
Zveřejněno 4. 2. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sekaná à la svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ok0R
Moje poznámka
Sekaná à la svíčková
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ok0R
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 3 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 10 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 14 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Likérové špičky
Sahula před 1 hodinou
Kávové úlky
MichaelaSr před 1 hodinou
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 1 hodinou
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 1 hodinou
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 2 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 3 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 3 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 3 hodinami
Křupavé vafle se zmrzlinou
janakrejzarova před 3 hodinami
Tématické fráze:
sekaná svíčková na smetaně,
nejlepší sekaná svíčková na smetaně,
svíčková se sekanou,
sekaná svíčková na smetaně recept,
svíčková omáčka se sekanou,
sekaná se svíčkovou,
recept na sekanou svíčkovou,
svíčková na smetaně se sekanou,
domácí sekaná se svíčkovou,
sekaná jako svíčková,
svíčková ze sekanou,
omacka k sekane,
panenská sekaná,
sekanásvíčková,
sekaná recept,
sekana ve svíčkové omáčce,
panenská svíčková,
sekaná se svíčkovou omáčkou,
sekana svíčková omáčka,
sekana.svickova
Suroviny:
špek,
olej,
mrkev,
petržel,
celer,
cibule,
maso mleté,
houska,
mléko,
vejce,
sůl,
pepř mletý,
cibule,
olej,
vegeta,
strouhanka,
jalovec,
koření nové koření,
bobkový list,
pepř,
smetana na vaření,
šťáva citronová
Komentáře (44)