Svíčková na smetaně
Královna českých omáček, která má více možností přípravy i dochucování. Díky restované zelenině a citronové šťávě získá specifickou chuť, která si vás podmaní. Patří k tradičním svátečním jídlům, často je považována za složitou, ale tento prověřený recept vás přesvědčí o opaku.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 926 kJ / 3 806 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 196,03 g |
Tuky | 286,37 g |
Vláknina | 15,20 g |
Cholesterol | 696 mg |
Sodík | 2,90 g |
Sůl | 7,15 g |
Sacharidy | 104,80 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 1. 10. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkqB
Moje poznámka
Svíčková na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkqB
Nejnovější recepty
Kuřecí prsa na nektarinkách podle Romana Pauluse
Přidáno před 6 hodinami
Piškotové řezy s pudinkovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 15 hodinami
Domácí Mila oplatky
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí nudličky v omáčce z fazolek s paprikou a hráškem
Přidáno 26. 7. 2025 18:15:55
Švestkové chutney
Přidáno 26. 7. 2025 14:02:02
Plněné papriky podle Jana Punčocháře
Přidáno 26. 7. 2025 06:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koprová omáčka z mléka
LusiPa před 5 hodinami
Rybízová marmeláda do 10 minut
8181bartova před 5 hodinami
Meloun s balkánským sýrem
Lahvacek před 6 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Kajkajak před 7 hodinami
Zapečený hermelínový chleba z horkovzdušné fritézy
tara23 před 7 hodinami
Topinky se salámovou směsí
jurcova1990 před 7 hodinami
Těstovinový salát se sušenými rajčaty, chorizem a bazalkou
Jan Nemec před 8 hodinami
Krkovička z trouby
EvaEvaEva před 8 hodinami
Voňavý bylinkový králík s bílým vínkem
Jan Nemec před 8 hodinami
Tématické fráze:
svíčková na smetaně,
svickova na smetane babica,
svíčková,
svíčková recept,
svíčková na smetaně recept,
recept na svickovou,
recept na svíčkovou na smetaně,
recept svíčková,
svíčková omáčka,
svickova recepty,
top recepty svíčková,
svickova omacka v troube,
recepty svíčková,
recepty svíčková na smetaně,
svíčková na smetaně top recepty,
jak se vaří svíčková,
jak se dělá svíčková,
svíčková v troubě,
recept svickova na smetane,
svickova na smetane pecena v troube
Suroviny:
hovězí zadní,
zelenina kořenová,
petržel,
cibule,
hořčice plnotučná,
cukr,
ocet,
olej,
máslo,
slanina uzená,
mouka,
smetana ke šlehání,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř,
šťáva citronová,
sůl,
vývar masový
Komentáře (292)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Vývar?
No, Zdenda P. mi asi tleskat nebude, že
Povedlo se a k receptu se 100% vrátím ještě milionkrát!
Byla totálně přepychová!!! Lepší svíčkovou jsem nikdy v životě nejedla. Recept si ukládám a budu dělat teď častěji, protože jen při psaní komentáře mi tečou sliny.
Moc děkuji!
Uvařit svíčkovou omáčku bez masa a trouby není problém - někdo svíčkovou vůbec nepeče. Já bych osmažila zeleninu a cibuli (stačí nakrájet ne větší kousky) na omastku, pak přidala cukr a nechala ho zkaramelizovat a hned taky mouku, kterou bych zasmažila. Vznikne něco jako jíška se zeleninou - tu bych rozředila studenou vodou, aby se neudělaly hrudky, přidala sůl, koření (může být i jalovec), kolečko citrónu i s kůrou (dobře omýt) a nechala bych povařit do změknutí zeleniny. Poté bych vyndala koření a citrón, omáčku rozmixovala a přidala smetanu, kterou bych ještě krátce povařila. Pak můžete dochutit (citrónová šťáva, cukr, hořčice, sůl). A hlavně bych nechala minimálně jeden den (ale raději dva) odležet před "použitím".
Ať se dílo podaří a chutná!
A - někam jsem to už asi psala - maso vytažené z trouby po dobu dodělání omáčky pevně utáhnu do dvojitého alobalu, "sedne" si a lépe se porcuje.
No ale....když dáte místo krávy srnce....och....