Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeská couračka

Tradiční polévka s kysaným zelím, slaninou, bramborami a cibulí nám možná připomene dětství u babičky. Úplně nejlepší je s domácím zelím. Couračku zahustíme máslovou jíškou a výraznou kyselou chuť zjemníme smetanou.

Hodnocení receptu je 5,0 (52×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 945 kJ /
704 kcal
Bílkoviny18,30 g
Tuky38,17 g
Vláknina22,60 g
Cholesterol 86 mg
Sodík 4,10 g
Sůl10,20 g
Sacharidy61,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do jednoho hrnce dáme vařit zelí (pokud je ze sáčku, tak i s nálevem. Přidáme cca 300-400 ml vody, nové koření, pepř a bobkový list (v čajovém vajíčku). V průběhu vaření zelí podle chuti osladíme. Krok 2: V druhém, menším hrnci uvaříme oloupané, na kostičky nakrájené brambory se solí a kmínem. Vody dáme jen tolik, aby byly brambory ponořené. Krok 3: Než se uvaří, na pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme lžíci sádla a na kostky nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova. Krok 4: Když jsou zelí i brambory měkké, přelijeme brambory i s vodou k zelí. Zahustíme jíškou (nebo záklechtkou) a povaříme dohromady ještě asi 10 minut. Podle chuti dosolíme a pokud je třeba, tak i dosladíme. Z pánve přidáme osmaženou slaninu s cibulí. Krok 5: Po odstavení vmícháme smetanu. Kdo chce, přidá na kolečka nakrájenou a opečenou pikantní klobásu.

Jak chutně uvařit kysané zelí. Nejlepší zelné recepty z naší kuchyně

Zveřejněno 11. 11. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeská couračka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p5D6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeská couračka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p5D6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Mňam...tak moc dobrá polévka :yes::-)

:yes::yes: tu mám moc ráda ani tu klobásu nemusím :-)

super polévka, dost žravá

No parada, prave uvarena. Vynikajici!!!! Moc dekuji!:-8:yes::yes::yes:

Výborná polévka :yes:

Zdravím kuchařinky a kuchaře - jestli-pak víte proč se téhle dobré polívce říká " couračka " ? (proto-že se jedla z jedné mísy uprostřed stolu a strávníci jak nabírali lžící, tak zůstávala na stole " ucouraná stopa po zelí " - (to jen tak pro zajímavost . . . zdr. ad ;-);-)

Vynikající žraso,jezdím celoročně na kole a v zimě to je zupr,když dovalíte z venku. Dan

To zní lákavě a jednoduše :-)

Vynikající!! Dnes jsem uvařila, vynechala jsem klobásku, ale jen slaninka bohatě stačila a musím říct, že už dlouho jsem si na polévce tak nepochutnala.. Vážně skvělá!! :yes:<3:-8

Jitrenka: díky za vyzkoušení, já jí dělávám velký hrnec, druhý den je ještě lepší :-8

Tématické fráze:
couracka, staročeské recepty, recept na couračku, couralka, recepty ze staročeské kuchařky, polévka couračka, couracka recept, couračka polévka, recept couračka, couracka-top, dobrá couračka, bila couracka, co je couračka, staročeské brambory se zelím, recept na staročeská bramborak, babiččina couračka, jak na dobrou couračku, polévka-couračka, polévka couračka, polévka couračka bila

Suroviny:
zelí kysané, brambory, cukr, cibule, slanina uzená, sádlo, jíška máslová, smetana, klobása pikantní, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, sůl, kmín celý

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu