Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štrachanda z Plzeňska

Štrachanda z Plzeňska je výborné jídlo z brambor,škvarků, uzeného masa a hub. Pokrm z jednoho pekáčku je sytý a velmi vhodný pro chladnější období. Když k němu přidáte sterilované okurky nebo salát z kysaného zelí budete vrnět blahem.

Hodnocení receptu je 5,0 (45×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 555 kJ /
850 kcal
Bílkoviny56,56 g
Tuky38,40 g
Vláknina12,76 g
Cholesterol 878 mg
Sodík 1,22 g
Sůl2,73 g
Sacharidy65,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve rozmícháme vejce se smetanou a krupičkou, osolíme a vmícháme houby, které necháme minimálně 10 minut změknout. Krok 2: Brambory uvaříme ve slupce, slijeme a necháme zchladnout. Oloupeme a nakrájíme je na plátky. Krok 3: Škvarky necháme rozehřát na pánvi (můžeme přidat malinko sádla), orestujeme s nimi nakrájenou cibuli a uzené maso. Krok 4: Přidáme koření, česnek, osolíme a chvilku restujeme. Krok 5: Troubu rozehřejeme na 180 °C. Krok 6: Pekáček vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou, dno poklademe polovinou brambor a osolíme. Krok 7: Na brambory rozložíme masovou směs a polijeme 1/3 vaječné směsi s houbami. Krok 8: Navršíme zbytek brambor, osolíme, přimáčkneme a dáme na 10 minut zapéct. Krok 9: Pak zalijeme zbytkem vaječné směsi a pečeme dozlatova asi 30 minut.

TIP: Francouzské brambory

Zveřejněno 18. 3. 2013

Poznámka autorky 1974andrea

Inspirace na stránkách Ochutnejte Českou republiku

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štrachanda z Plzeňska

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PJ2n

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štrachanda z Plzeňska

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PJ2n

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Zajímavý recept 😋

Výborný recept, pochutnali jsme si.

Jana Šturmová z Nového Jičína 5. 1. 2016 03:20
x.XXX.x:pane Stejskale, nikdy nevíte, za co všechno může název pokrmu ZODPOVÍDAT ;-):-D:-D

To musí být dobrota,a já blbec bez fantazie použila brambory na salát,abych je nemusela vyhodit,hned jak to snědí tak to zkusím.:-K:-K:yes:

Plzeňská štrachanda

Tohle mi nějak ušlo. Rcp se mi moc líbí. Mám uloženo :yes::yes::-K

Petr Stejskal z Plzně: mno tak on by ten název neměl ZODPOVÍDAT, ale ODPOVÍDAT :-D:-D:-D

Petr Stejskal z Plzně 28. 3. 2013 15:59
Inka1:

Ani nemůžete, protože název nezodpovídá původu.

:-O Jsem rodilá Plzeňačka a tenhle recept neznám :-)) ale vypadá moc dobře :yes:

Eliza:U nás se štrachá taky pořád něco někde, ale tohle jídlo jsem tady a v okolí nikdy neviděla a ani o něm od prarodičů a dalších příbuzných neslyšela;-) Tak zkus, ale věřím, že chutnat bude.

1974andrea: Andrejko, přesně jak píšeš. Název to má "Plzeňská štrachanda" a ten mě právě zaujal. Moc pěkné české slovo, výraz "štrachat" se u nás v rodině používal a používá dost často. Holt to budu muset uvařit, s tvojí fotkou a zkušeností mě láká ještě víc...:yes:

Eliza:Chutnalo to i manželovi a ten houby nerad;-). A v Toulavé kameře to bylo taky z plzeňského regionu?

Tak tenhle recept mám už několik měsíců vytištěný ze stránek Toulavé kamery a pořád jsem neměla čas či odhodlání ho vyzkoušet... Takže dobré, říkáš? Jestli ano, musím to prubnout!:-K:yes:

Tématické fráze:
recepty z plzenska, štracharanda, jídlo štrachanda, bramborova štrachanda, strachanda jidlo, plzeňsko jidlo, štrachanda z brambor, plzeňská uhlířina, atu plzeňská, jidla na plzensku, strahanda, kuchařka z plzeňska, štracharanda recept, šťouchanda recepty, škrachanda, plzeňská jídla - štracharanda, jídla z plzenska, uhlířina, štracharanda jídlo, domaci štrachanda

Suroviny:
brambory, houby sušené, maso uzené, cibule, česnek, kmín drcený, majoránka, zázvor sušený, vejce, smetana ke šlehání, krupice dětská, sůl, sádlo, strouhanka

Přidat fotografie receptu