Svíčková na smetaně
Královna českých omáček, která má více možností přípravy i dochucování. Díky restované zelenině a citronové šťávě získá specifickou chuť, která si vás podmaní. Patří k tradičním svátečním jídlům, často je považována za složitou, ale tento prověřený recept vás přesvědčí o opaku.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 926 kJ / 3 806 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 196,03 g |
Tuky | 286,37 g |
Vláknina | 15,20 g |
Cholesterol | 696 mg |
Sodík | 2,90 g |
Sůl | 7,15 g |
Sacharidy | 104,80 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 1. 10. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkqB
Moje poznámka
Svíčková na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkqB
Nejnovější recepty
Salát z pečených rajčat
Přidáno před 5 hodinami
Rýžová kaše s jablky
Přidáno před 11 hodinami
Rýže se žampiony, restovanou čerstvou zeleninou a bylinkami
Přidáno před 12 hodinami
Cheesecake podle Míši Landové
Přidáno před 15 hodinami
Burek z rýžového papíru
Přidáno před 16 hodinami
Bazalkové pesto s parmezánem
Přidáno 1. 9. 2025 21:09:47
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Plovdivské maso
Andyzvesnice před 2 hodinami
Pekáček s cuketou
Andyzvesnice před 2 hodinami
Trenčiansky párek s fazolí po domácku
Andyzvesnice před 2 hodinami
Vepřové ragú na víně a zelenině
Andyzvesnice před 2 hodinami
Houbová omáčka a la kulajda
Andyzvesnice před 2 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
VPetr před 2 hodinami
Svíčková na smetaně
luciehorakova148 před 3 hodinami
Krkovička po farářsku
Olympus před 3 hodinami
Salát z červené řepy, cibule a jogurtu
Eva z HK před 4 hodinami
Nejlepší litý perník
Noumik před 4 hodinami
Tématické fráze:
svíčková na smetaně,
svickova na smetane babica,
svíčková,
svíčková recept,
svíčková na smetaně recept,
recept na svickovou,
recept na svíčkovou na smetaně,
recept svíčková,
svíčková omáčka,
svickova recepty,
top recepty svíčková,
svickova omacka v troube,
recepty svíčková,
recepty svíčková na smetaně,
svíčková na smetaně top recepty,
jak se vaří svíčková,
jak se dělá svíčková,
svíčková v troubě,
recept svickova na smetane,
svickova na smetane pecena v troube
Suroviny:
hovězí zadní,
zelenina kořenová,
petržel,
cibule,
hořčice plnotučná,
cukr,
ocet,
olej,
máslo,
slanina uzená,
mouka,
smetana ke šlehání,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř,
šťáva citronová,
sůl,
vývar masový
Komentáře (292)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Vývar?
No, Zdenda P. mi asi tleskat nebude, že
Povedlo se a k receptu se 100% vrátím ještě milionkrát!
Byla totálně přepychová!!! Lepší svíčkovou jsem nikdy v životě nejedla. Recept si ukládám a budu dělat teď častěji, protože jen při psaní komentáře mi tečou sliny.
Moc děkuji!
Uvařit svíčkovou omáčku bez masa a trouby není problém - někdo svíčkovou vůbec nepeče. Já bych osmažila zeleninu a cibuli (stačí nakrájet ne větší kousky) na omastku, pak přidala cukr a nechala ho zkaramelizovat a hned taky mouku, kterou bych zasmažila. Vznikne něco jako jíška se zeleninou - tu bych rozředila studenou vodou, aby se neudělaly hrudky, přidala sůl, koření (může být i jalovec), kolečko citrónu i s kůrou (dobře omýt) a nechala bych povařit do změknutí zeleniny. Poté bych vyndala koření a citrón, omáčku rozmixovala a přidala smetanu, kterou bych ještě krátce povařila. Pak můžete dochutit (citrónová šťáva, cukr, hořčice, sůl). A hlavně bych nechala minimálně jeden den (ale raději dva) odležet před "použitím".
Ať se dílo podaří a chutná!