Velikonoční pajšl neboli kořínek s kyselou smetanou
Kůzlečí a jehněčí maso patří od nepaměti na sváteční tabuli. Jarní pokrm vhodný pro tradiční velikonoční tabuli je kořínek neboli pajšl. S vychucenou omáčkou zachutná i odpůrcům vniřností. Nezapomeňte k němu připravit nadýchaný houskový knedlík a jídlo bude dokonalé.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 488 kJ / 117 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 4,90 g |
| Tuky | 4,00 g |
| Vláknina | 6,50 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 29 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 12,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do studené neslané vody dáme vařit hlavu, kosti, srdce a všechny odřezky masa, pro které nemáme jiné využití. Přihodíme bobkový list, nové koření, pepř. Kořením nešetříme.
Krok 2: Asi po hodině mírného varu přidáme zbývající vniřnosti a zeleninu, tou rovněž nešetříme. Asi po čtvrthodině zkusíme játra, zda jsou uvařená a pokud už „nekrvácejí“, tak je vyndáme, abychom je nepřevařili. Vývar osolíme a maso dovaříme.
Krok 3: Vývar přecedíme, obereme maso a nakrájíme na kousky. Vnitřnosti pokrájíme na tenké plátky, ale ne příliš nadrobno. Plíce posekáme, nebo umeleme nahrubo v mlýnku. Zeleninu rozmačkáme (nebo také pomeleme).
Krok 4: Z tuku, mouky a krájené cibule uděláme světlejší zásmažku. Přidáme vývar a omáčku necháme povařit. Přidáme maso se zeleninou, dochutíme (sůl, pepř, ocet) a důkladně prohřejeme. Přidáme zakysanou smetanu a znovu dochutíme, popřípadě zředíme vroucím vývarem či vodou.
Krok 5: Podáváme s nadýchaným kynutým knedlíkem.
Zveřejněno 7. 3. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční pajšl neboli kořínek s kyselou smetanou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qp0M
Moje poznámka
Velikonoční pajšl neboli kořínek s kyselou smetanou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qp0M
Nejnovější recepty
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 40 minutami
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 13 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 18 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 19 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelňačka mojí babičky
Fitulka před 6 minutami
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 10 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 10 hodinami
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 12 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 12 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 12 hodinami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 13 hodinami
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 13 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 13 hodinami
Tématické fráze:
jehněčí pajšl,
kuzlečí pajšl,
jehněčí kořínek,
kůzlečí kořínek,
maso kořínek,
pajšl z kůzlete,
pajsl,
pajšl videorecept,
pajšl recept,
jehněčí kořínek na smetaně,
kuzleci korinek recept,
jehněčí kořínek recepty,
jehněčí kořínky,
recept -plice z králika a hlava,
jehněčí pajšl na smetaně,
kořínek z kozla,
kůzlečí plíce,
recept nakořínek, pajšl,
kořínek z králíka,
pajšl z kůzlete na smetaně recept
Suroviny:
mrkev,
petržel,
celer,
cibule,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
pepř mletý,
sůl,
sádlo,
mouka hladká,
smetana zakysaná,
ocet
Komentáře (8)
http://miric.cz
Děkuji, v rcp opraveno; mělo by se psát spisovně, že
No, podlehl jsem názvosloví dodavatele zmíněného sudokopytníka...
Kůzle je u nich v 1.p.j.č. kozle a v další dědině témuž říkají kozľa