Maminčina vánoční rybí polévka
Ke Štědrému večeru neodmyslitelně patří rybí polévka. Už po celé generace se vaří z kapřích vnitřností, odřezků a kořenové zeleniny. Zahuštěná je krupičkou, osmahnutou na másle. Se zlatavými krutonky a čerstvou petrželkou je dokonalá.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 143 kJ / 34 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 0,98 g |
| Tuky | 0,17 g |
| Vláknina | 4,20 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 6 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 6,30 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 25. 12. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maminčina vánoční rybí polévka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8BVr
Moje poznámka
Maminčina vánoční rybí polévka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8BVr
Nejnovější recepty
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 5 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 9 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 20. 12. 2025 12:19:24
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sekaná pečeně
bobnak před 31 minutami
Pařížské řezy jednoduché
Koffi před 42 minutami
Zapečené těstoviny s mletým masem a žampiony
jindrastec před 51 minutami
Přírodní řízek z krůtího masa
Rabio před 1 hodinou
Candát po vsetínsku
Mirrika před 1 hodinou
Vepřové nudličky na černém pivu s žampiony
Martin91 před 1 hodinou
Oříškovočokoládová bábovka
Vmira před 1 hodinou
Vánočka moje oblíbená
Mirous před 1 hodinou
Babiččina kapustnica
Kajkajak před 2 hodinami
Šunkofleky
Kajkajak před 2 hodinami
Tématické fráze:
vanocni rybí polévka,
rybí polévka s krupicí,
jak osmažit housku,
dobrá rybí polévka,
rybi polevka,
vanocni rybi polevka recept,
recepty maminčiny,
osmažená houska do polévky,
top recepty rybi polevka,
rybí polévka z jiker a mlíčí,
jak osmažit housku do polévky,
rybí polévka recept,
rybí polévka top recepty,
recept na rybí polévku,
rybi polevka vanocni,
rybí polévka s jikrami,
falešná rybí polévka,
mličí do polevky,
maminčina rybi polévka z rybí hlavy,
osmažená houska
Suroviny:
hlava rybí,
kapr,
vnitřnosti rybí,
cibule,
zelenina kořenová,
máslo,
krupice,
zázvor sušený,
květ muškátový,
sůl,
pepř bílý mletý,
petrželka zelená,
houska,
máslo
Komentáře (52)
Pokud odříznete hlavu kapra těsně za skřelemi, zůstane nejspíše na začátku páteře.
Žábry jsou filtrem pro zachycení potravy, ty odstraním také. Vývar by byl špinavý.
Oči a ploutve odstraňuji také. S opracovanou hlavou dám vařit seříznutou kostru a ocasní část ryby .
Dále jak kdo má rád. Přeji dobrou chuť a pohodové svátky.
Komentář je zřejmě reakcí na video, kde ten, kdo ho natáčel, dává do hrnce hlavu sice bez očí, ale i s ploutvičkama .......
Mně ryby připravuje syn, takže já začínám s tím, co zbyde po vyfiletování: očištěná, příp. i rozpůlená hlava (bez ploutví), kostra a různé odřezky a samozřejmě očištěné vnitřnosti. Důležité je z ryby odstranit všechen tuk - jak z masa, tak z vnitřností (je nositelem rybího pachu).
A samozřejmě na vaření nepoužívám ani ploutve (včetně ocasní), ani oči.
U nás se vždy tradovalo, že hořkost způsobují žábry.
k ocasní - ne ploutve.
A do úst si Vás neberu ani v poznámce, ani jinde.
No, pokusím se být nekonfrontační, ale když už si mě berete v poznámce do úst, tak tam laskavě připište, že povařené čerstvé (chlazené) mlíčí je jemnější než povařené. předem rozmrazené mlíčí. Děkuji
No, občas je dobré číst i komentáře, že
"Letos mám v mrazáku hodně jiker, i nějaké to mlíčí,..."
Se mi líbí bod 5. postupu "...vložíme mlíčí, oprané jikry (bez blány, která je kryje) a necháme krátce provařit."
No, ale mražené mlíčí vs. čerstvé mlíčí to je jako dudy a nebe
"Skandinávská" rybí polévka
Recept ještě nebyl hodnocen 4,2A tyhle Vánoce mi manžel řekl, že bych to měla zkusit uvařit taky. Tohle bych snad zvládla, vím, že ji má rád.
JosefZeravicky: píše "...kostičky dělám ze staršího chleba , asi tak 2x2 cm,"
***
2x2 cm
Ty tak opuntíkovat pastelkou od jedničky po šestku a dalo by se pod jmelím hrát aj Člověče nezlob se
U nás děláme z rohlíku a jsou určitě menší než 1x1 cm
(před léty jsem strávil mnohou chvíli marným snažením, že aby houstičky v polévce vydržely chrumkavé aspoň 2 minuty...
Myslím ale, že ty chlebové by požadované 2 minuty přečkaly
Dá se udělat i varianta jen tak k televizi, nebo vínu nejen osolené a opepřené a nebo poprášené lahůdkovou paprikou, nebo posypat sušeným drceným česnekem.
U NÁS TOMU ŘÍKÁME VRCHŇÁCKÉ MY(I)SLI. (bydlíme na vrchním konci našeho městečka) Je to přímo lákající vzít si další a další , podle chuti a popíjeného drinku.
Tyto mysli dáváme také do polívek, které jsou takzvaně ,,řídké,,
,,TOŠ TAK,,
rybí polévka k svátečnímu stolu , stejně jak ,,ježíškova krupiča- dětská krupička- u nás je tradice.
Děláme ji i když není kapr, nebo ryba , a to podle chuti.
Používám k tomu klasické filé, podotýkám když není ryba a je chuť na tuto polévku.
Příprava je podobná, jen je snažšší, že se nemusí ovařené filé zcezovat kvůli kostem.
Poslední dobou nám více chutná k této polívce , kterou lehce zahustíme, jako příloha do ní dáváme osmažené kostičky
Dodá k tomu zajímavý podchuťovinku.
JInak tento recept je dle mého velmi dobrý.
,,toš tak,,