Bramboračka s čerstvými houbami
Bramboračka s houbami je národní poklad. V každé rodině se vaří trošku jinak. Pokud je ale tato polévka dobře vychucená, nejen že zasytí a zahřeje, zároveň pohladí chuťové buňky i duši strávníka.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 965 kJ / 1 187 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 23,43 g |
Tuky | 61,40 g |
Vláknina | 35,32 g |
Cholesterol | 86 mg |
Sodík | 980 mg |
Sůl | 2,30 g |
Sacharidy | 119,74 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nakrájíme houby na plátky, oloupanou cibuli najemno, špek, očištěné brambory a zeleninu na kostičky, česnek nasekáme.
Krok 2: Houby podusíme na dvou lžících vody na pánvi asi 15 minut doměkka.
Krok 3: V hrnci rozpustíme špek, přidáme máslo a zpěníme na této směsi cibuli.
Přidáme kmín, necháme rozvonět. Krok 4: Přisypeme mouku a restujeme do středně tmavé barvy jíšky. Krok 5: Přidáme pokrájenou zeleninu s česnekem, brambory a zalijeme vroucím vývarem nebo vodou do roviny. Přidáme pepř (dle chuti i čubricu, kurkumu), pokud jsme nepoužili vývar, tak i bujón, a přikryté vaříme. Krok 6: Jakmile začne polévka houstnout, zředíme ji vařící vodou nebo zeleninovým vývarem na požadovanou hustotu. Krok 7: Když jsou brambory v polévce měkké, přidáme podušené houby, chvilku provaříme a dochutíme solí (a podle chuti můžeme přidat Maggi). Krok 8: Polévku odstavíme a na závěr vmícháme rozemnutou majoránku.
Přidáme kmín, necháme rozvonět. Krok 4: Přisypeme mouku a restujeme do středně tmavé barvy jíšky. Krok 5: Přidáme pokrájenou zeleninu s česnekem, brambory a zalijeme vroucím vývarem nebo vodou do roviny. Přidáme pepř (dle chuti i čubricu, kurkumu), pokud jsme nepoužili vývar, tak i bujón, a přikryté vaříme. Krok 6: Jakmile začne polévka houstnout, zředíme ji vařící vodou nebo zeleninovým vývarem na požadovanou hustotu. Krok 7: Když jsou brambory v polévce měkké, přidáme podušené houby, chvilku provaříme a dochutíme solí (a podle chuti můžeme přidat Maggi). Krok 8: Polévku odstavíme a na závěr vmícháme rozemnutou majoránku.
Zveřejněno 30. 9. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bramboračka s čerstvými houbami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o48L
Moje poznámka
Bramboračka s čerstvými houbami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o48L
Nejnovější recepty
Kuřecí kousky se zeleninou a smaženými nudlemi
Přidáno před 17 hodinami
Houbová omeleta
Přidáno před 22 hodinami
Kynutý koláč se švestkami a mákem podle Češky z Česka
Přidáno 4. 8. 2025 07:24:33
Vaječná omeleta se sýrem a s tuňákem
Přidáno 3. 8. 2025 16:17:56
Placičky z podmáslí
Přidáno 3. 8. 2025 13:46:57
Karpatské lečo
Přidáno 3. 8. 2025 13:00:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolová kyselá polévka
Fitulka před 1 hodinou
Jihočeská kulajda
Sahula před 2 hodinami
Pikantní cuketová pomazánka na topinky
Zabulienka před 3 hodinami
Pražský koláč podle ČSN
zdenka81 před 4 hodinami
Povidla
jana.smajclova před 5 hodinami
Švestková povidla
MAMA9903 před 10 hodinami
Masová bulharka
Kajkajak před 11 hodinami
Bramboračka
ZdeKy před 13 hodinami
Segedínský guláš
Tomasfaix před 13 hodinami
Tématické fráze:
bramboračka s houbami top recepty,
bramboracka z čerstvých hub,
bramboračka s houbami,
bramborová polévka s čerstvými houbami,
bramboracka s hriby,
houby recepty,
bramborova polevka s cerstvymi houbami,
bramboračka s čerstvých hub,
bramboračka z čerstvých hub recept,
bramboračka s čerstvími houbami,
bramboračka of bramborová polévka uitleg in het nl,
bramborackabz čerstvých hub,
bramhoračka z hřiby,
bramboračka z čerstvými hub top polévka recept,
bramboračka s cerstymi houbami,
bramboračka z hřibů,
bramoračka s čerstvými houbami,
polévka s cerstymi houbami,
čerstvé houby do branboracky,
bramboračka z cerstvych hob
Suroviny:
houby čerstvé,
brambory,
zelenina,
cibule,
česnek,
máslo,
slanina uzená,
mouka hladká,
vývar zeleninový,
koření čubrica,
kurkuma,
kmín celý,
majoránka sušená,
pepř mletý,
maggi,
sůl
Komentáře (20)
A vo vo vo, vo tom to je...
Pomineme li "drobnost", že polévka z čerstvých hub je sama o sobě jak hrušková voda (mám ji rád především kvůli "slizkosti" ČERSTVÝCH uvařených klobouků na jazyku) pak pro chuť je fajn přidat trošku, v dlani rozemnutých, SUŠENÝCH hub
No, autor tedy ulovil sólohřiba
Jinak si myslím, že przním rád a przním dobře...