Chutná bramboračka s houbami

Ivace64 Kuchařka:

Polévky 14 názorů

Suroviny

1,5 l vody
300 g brambor, pokrájených na větší kostky
300-400 g pokrájené zeleniny (pórek, květák, řapíkatý celer, cibule, kedlubna, mrkev, petržel)
2 PL lesních hub z loňského sběru (zamrazených)
40 g másla
hraška na zahuštění + voda
drcený kmín
majoránka
nať z jarní cibulky a petrželka
3-4 stroužky prolisovaného česneku
mletý pepř, sůl
špetka kurkumy
špetka mletého zázvoru
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do nádoby s vodou vložíme pokrájené a oloupané brambory, očištěnou a omytou pokrájenou zeleninu, kmín, sůl, kurkumu, špetičku zázvoru, mletý pepř a vaříme doměkka. Ke konci vaření přidáme povařit mírně povolené zamražené kousky lesních hub.

  2. V hrnku rozmícháme hrašku s vodou podle návodu, vmícháme do polévky a vaříme ještě cca 12 minut. Ochutíme majoránkou, přidáme prolisovaný česnek. Nakonec přidáme do polévky nadrobno pokrájenou petrželku a nať z jarní cibulky. Zjemníme máslem.

Poznámka

Proti vodnatelnosti nepodušených zamrazených hub existuje jedna dobrá rada - houby nesmí před vařením rozmrznout - je třeba je opravdu hodit zmrzlé rovnou do hrnce nebo na pánev - pak není poznat, že byly zmrazené.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 344 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Chutná bramboračka s houbami

  • Ivace64 Ivace64(autorka receptu)

    casino: v pořádku:-K

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64(autorka receptu)

    hosta: mrazím jen hříbky, ale dostala jsem vloni hodně hub, takže zkouším i takto, sušené už nemám:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Ivace64:
    NIKDE, v surovinách ani v postupu, NEBYLA původně zmínka o mražených houbách:-!
    Tak nám, prosím, račte laskavě odpustit, že jsme se na úkor vaší nedostatečnosti bavili o SUŠENÝCH houbách:-)

    Odpovědět

  • maris maris

    hosta: tak to já taky a ještě křemeňáky a i lišky, ale ty většinou sníme hned:-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    maris: asi záleží taky na druhu hub, pokud jsou to měkké kačenky nebo starší rourky, tak je to možné, já mrazím jen pevné tvrdé mladé houby - hnědáky a převážně hříbky;-)

    Odpovědět

  • maris maris

    Ivace64: já je zamrazuji vždycky tepelně zpracované tak s tím problém nemám. Ptala jsem se protože píšeš, že je dáváš ke konci. Nevím jak dlouho před koncem,ale syrové se přeci musí dostatečně povařit. Mně se houby nikdy nerozvařily :-)

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64(autorka receptu)

    casino: tak to jsem zkusila před měsícem vařit houby hned na začátku, už nikdy. houby šly asi někdy před tím okolo, hledali jsme je oba v polévce, jen něco "slizského" tam plavalo, :-D takže zamražené jen, jak píši

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64(autorka receptu)

    maris: dělám jednou tak, podruhé tak, někdy je pokrájím na kousky, podusím 10 minut v troše vody, zcedím, nasáčkuji a dám do mrazáku.
    nebo : jen zasyrova očištěné pokrájené zmrazím.jsou jako čerstvé…

    jinak proti vodnatelnosti nepodušených zamražených hub existuje jedna dobrá rada - houby nesmí před vařením rozmrznout - je třeba je hodit zmrzlé rovnou do hrnce nebo na pánev - pak není poznat, že byly zmražené.

    Odpovědět

  • maris maris

    Ivace64: zamrazuješ houby syrové nebo tepelně zpracované ?

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64(autorka receptu)

    hosta: ano, dávám houby zamražené ,když povolí. Někdy je orestuji na másle a pak přidávám do polévky, někdy přidám povolené houby až nakonec, jako nyní, chutnalo a chutná dnes, jednou jsem je vařila hned na začátku a byly rozvařené:-( tak to už nikdy, nebylo to ono. :-K

    Je dopsáno:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Eja57:
    Jj, rovnou:yes:
    Sušené houby uchovávám v prachovnici; pokud houby beru shora, tak je dávám přímo do jídla (někdy je zlehoučka promnu v dlaních). Ve spodních partiích sklenice s houbami už hrozí nebezpečí přítomnosti jehličí, tak houby krátce propláchnu vodou.
    No, nevím proč je máčet a vyhazovat (předpokládám, že tu hnědou vodu kanalizujete) qalitní přírodní barvivo, že :-K

    Edit:
    hosta:
    2 PL mražených hub?
    Asi neééé, že:-)
    I když vařím z čerstvých hub, tak obvykle přihodím hrstičku rozemnutých sušených hub - jako "voňavku":yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Možná jsou míněny houby zamražené:-) - já preferuji do bramboračky houby sušené, které pomalu na tuku bez namáčení nechám změknout, rozvonět, pak teprve zaliji a přidávám vše ostatní. Pokud výjimečně byla polévka z "živých" hub (stejně tak z mražených), tak je osmažím jako základ smaženice, pak voda, brambory atd. Každopádně i u nás jdou houby do polévky první;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Tak..."lesní houby z loňského sběru" tedy přepokládám sušené??? tak ty já namáčím do horké vody aspoň na 20 minut nebo dle receptu ještě i podusím....Ctěné Casino to tam sype rovnou???

    Odpovědět

  • casino casino

    "Ke konci vaření přidáme povařit lesní houby."
    No, já dávám vařit houby hned na samém začátku, protože na rozdíl od brambor se houby nerozvaří ani kdybychom chtěli...

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo