Řecká musaka
Máte chuť na svěží oběd s příchutí exotických dálek? Tradiční balkánská musaka je to pravé ořechové. Vynikající pokrm z mletého masa, lilku, rajčat, brambor a bešamelové omáčky připomíná italské lasagne, ale je snadněji stravitelný.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 443 kJ / 2 974 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 173,31 g |
| Tuky | 148,04 g |
| Vláknina | 36,36 g |
| Cholesterol | 588 mg |
| Sodík | 8,48 g |
| Sůl | 21,10 g |
| Sacharidy | 220,84 g |
Postup přípravy
Krok 1: Stroužky česneku oloupeme a utřeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno.
Krok 2: Na 2 lžících rozpáleného oleje osmažíme cibuli dozlatova, přidáme česnek a smažíme ještě asi další minutu.
Krok 3: K cibuli přidáme mleté maso a rychle restujeme, asi 5 minut.
Krok 4: Přidáme koření - oregano, bazalku a skořici. Zalijeme rajčaty, protlakem a přiklopíme pokličkou. Vaříme na středním stupni 45 minut.
Krok 5: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Na dva plechy rozprostřeme pečicí papír.
Krok 6: Zatímco se masová směs vaří, připravíme lilky. Lilky nakrájíme na asi 8 mm plátky, potřeme olejem a rozložíme na plechy. Dostatečně osolíme a dáme péct do trouby na cca 10 minut
Krok 7: Dále připravíme bešamel. Máslo rozehřejeme v menším kastrolu nebo pánvi a za stálého míchání přidáváme mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí.
Krok 8: Do bešamelu vmícháme polovinu nastrouhaného sýra, tedy asi 75 g, zbytek necháme na posypání. Po upečení je necháme vychladnout.
Krok 9: Jakmile je masová směs uvařená, dochutíme ji solí a pepřem (tj. 1 lžička soli a 1/4 lžičky pepře).
Krok 10: Olejem lehce vymažeme zapékací mísu velikosti 20 x 20 cm (nebo podobně velkou) a začneme vrstvit.
Krok 11: Na dno vyskládáme lilek, na něj brambory a na ně polovinu masové směsi, opět lilek, brambory a maso. Vrstvíme tak, abychom měli 2 vrstvy lilku, brambor i masa.
Krok 12: Jako poslední nalijeme na maso bešamel.
Krok 13: Mísu přikryjeme alobalem tak, aby nikde nebyla žádná škvírka a pečeme 45 minut.
Krok 14: Po 45 minutách alobal odstraníme, posypeme zbylým sýrem a pečeme odkryté dalších 15 minut, nebo dokud sýr nebude mít zlatavou barvu. Můžeme i na 5 minut dát pod gril.
Zveřejněno 20. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Řecká musaka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4J70
Moje poznámka
Řecká musaka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4J70
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 4 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 10 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 15 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Likérové špičky
Sahula před 1 hodinou
Kávové úlky
MichaelaSr před 1 hodinou
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 2 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 2 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 3 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 3 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 3 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 3 hodinami
Křupavé vafle se zmrzlinou
janakrejzarova před 4 hodinami
Tématické fráze:
recept na řeckou musaku,
řecká musaka s mletým masem,
řecká musaka s mletým masem,,
musaka,
musaka recept,
řecká mousaka,
nejlepší musaka,
řecká musaca,
besamel na musaku,
řecká musaka-recepty,
recept musaka,
musaka bešamel,
reckamusaka,
řecká masová musaka,
musaka top recepty,
řecká směs,
řecká moussaka,
řecka mousaka recept,
musaka z brambor,
jak se vaři musaka
Suroviny:
lilek,
sůl,
olej,
cibule,
olej,
maso hovězí mleté,
česnek,
koření oregáno sušené,
sušená bazalka,
skořice mletá,
sůl,
pepř mletý,
rajče,
protlak rajčatový,
máslo,
mouka hladká,
mléko,
sýr strouhaný,
brambory,
olej
Komentáře (13)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0