Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makovo - hruškový štrúdl

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Meszarosovabolya Meszarosovabolya

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba tepelné úpravy: 40 min

40 min (40 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 8 ks

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 458 kJ /
2 978 kcal
Bílkoviny50,30 g
Tuky138,70 g
Vláknina38,10 g
Cholesterol 582 mg
Sodík 74 mg
Sůl0,12 g
Sacharidy310,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hrušky ošúpeme. Biele víno zmiešame s vodou, cukrom, citrónovou šťavou a necháme zovrieť. Do tekutiny vložíme hrušky, aby boli ponorené, ak treba dolejeme vodu. Pomaly varíme 5 minút, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Krok 2: Hrušky z nálevu vyberieme, rozštvrtíme, vyrežeme jadrovníky a nakrájame na väčšie kocky. Múku preosejeme na dosku, do stredu vyhlbime jamku a do nej dáme žltok, soľ, 1 Pl oleja a vypracujeme na hladké cesto. Po lyžičkách zapracujeme 2-3 PL vlažnej vody. Krok 3: Z cesta vytvarujeme guľu, potrieme ju zvyškom oleja, prikryjeme a necháme 30 minút odpočívať. Mletý mak zalejeme horúcim mliekom a necháme asi 10 minút napučať. Primiešame rum, cukor, škoricu, žltok, ak je zmes hustá, pridáme ešte 2 PL vody. Krok 4: Dosku posypeme rovnomerne trochou múky, na ktorej cesto rozvaľkáme do obdlžnika a preložíme na čistý pomúčený obrus a opatrne ho dookola vyťahujeme, aby bolo všade rovnako hrubé. Krok 5: Na 2/3 cesta rozotrieme makovú zmes a nakrájané hrušky, pričom necháme voľný 3 cm široký okraj. Voľnú časť 1/3 a okraje potrieme rozpusteným maslom a okraje zahneme k plnke. Pomocou látky zrolujeme štrúdľu k voľnej tretine cesta, preložíme spojom nadol ne plech vystlaný pečiacim papierom. Krok 6: Strúdľu potrieme maslom a pečieme v trúbe na 180°C 40 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť, naporcujeme, posypeme práškovým cukrom a podávame.

Zveřejněno 31. 10. 2010

Poznámka autorky Meszarosovabol…

Zdroj: Nový čas pre ženy Extra č. 3/2010.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makovo - hruškový štrúdl

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A159

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makovo - hruškový štrúdl

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A159

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ozkoušen, podoba přesně jak na obrázku. Je však na můj vkus velice náročný na přípravu (min. 1,5 hod bez pečení) a dosažený výsledek mne chuťově až tak neoslovil. Určitě by se ale dal modifikovat kořením, cukrem, zjemněním makové nádivky... Smysl povaření hrušek ve víně osobně nechápu, ale nejsem žádný šéfkuchař :-8. Já bych místo vína příště zvolila jen vodu s cukrem, citronem a větším nožstvím koření vánočního typu. Doporučuji každopádně dělat z dvojnásobného množství ingrediencí, aby vyšly 2 záviny, když už se s tím člověk dře :). Pozitivně každopádně hodnotím recept na těsto, i když jsem musela použít tak dvojnásobné množství vody a oleje. Vůbec přitom nebylo nutné s ním následně vyvádět složité kejkle, jak se píše v návodu, prostě jsem ho bez problémů vyválela válečkem na pomoučeném vále a náplň jen tak zabalila, nic nevyteklo - použiji ho asi na klasický jablečný závin.

Dají se hrušky vyměnit za jabka? Díky :-K

Dakujem každému za pekné komentáre a za bodíky:-p:-K

Simonka, dakujem, a len vyskúšaj, určite budeš spokojná:-p:-))

taky bych ochutnala:-pmák mám ráda a hrušky také,je to lákavé na vyzkoušení.:yes:+1

rebeka, je to fakt veľká dobrota:-p:-pa som rada, že to vyskúšaš, potom daj vedieť, ako chutilo a dakujem:-))

Jarka-žížalka, to som rada, že to vyskúšaš a dakujem:-))

Srettka, naozaj Ti veľmi pekne dakujem:-))

to bude veliká dobrota;-):-p:-p:yes:taky si ukládám:-K a bod:yes:

Mňáám, hodně náplně a málo těsta - to miluju :-p:yes: A hrušky jsou moje oblíbené ovoce, takže ukládám na vyzkoušení :-)

krásně vysoký šťavnatý štrúdl;-)

Tématické fráze:
makovo jablečný štrůdl, makovojablecny zavin, makovo hruskovy kolac, makový štrůdl, makovo jablečný závin, makovo hruskovy zavin, hruškový závin s makem, makovo jablečný koláč, makovo jablečný koláč, štrudl, makovo švestkový štrůdl, hruskovarecepty, strudl s makem a hruskami, hruškový štrůdl-recept, hrušky recepty, štrudl těsto z hrušek, makovo tvarohový štrůdl, těsto na makovo jablečník zavin, hruškový recept, štrudl z hrušek

Suroviny:
mouka hladká, žloutek, olej, sůl, mouka, mák mletý, mléko, rum, skořice mletá, cukr krystal, žloutek, máslo, cukr moučkový, hruška, víno bílé, cukr moučkový, šťáva citronová, voda, sůl

Přidat fotografie receptu