Makronky
Maličké makronky patří v posledních letech k nejoblíbenějším moučníkům. Jsou lesklé, pestrobarevné a lehounké jako vánek. Jejich příprava sice není úplně jednoduchá, podle spolehlivého receptu je však s trochou šikovnosti zvládne každý.
Suroviny pro 32 kusů
32kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 158 kJ / 1 711 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 31,00 g | 
| Tuky | 57,10 g | 
| Vláknina | 12,00 g | 
| Cholesterol | 0 mg | 
| Sodík | 201 mg | 
| Sůl | 0,40 g | 
| Sacharidy | 262,27 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Mandlovou mouku (nebo strouhané mandle) smísíme s moučkovým cukrem a po částech mixujeme najemno. Vše prosejeme přes husté síto.
	Krok 2: Bílky s krupicovým cukrem ušleháme do tuha (můžeme přidat barvivo).
	Krok 3: Ručně (vařečkou) opatrně vmícháme prosátou směs do bílků s cukrem. Čím déle budeme míchat, tím více těsto zřídne (a posléze se bude před pečením více roztékat na plechu). Těsto je správné, když z vařečky odpadává v tzv. "jazycích".
	Krok 4: Cukrářským sáčkem stříkáme hladkou špičkou (o průměru 8 mm) na papír na plechu pusinky o průměru asi 35 mm. Pokud se pusinky dostatečně neroztečou (těsto je husté), stačí plech pustit naplocho (i opakovaně) na podložku.
	Krok 5: Pusinky necháme zaschnout, až se na dotek prstem nelepí. Podle podmínek zasychání trvá od desítek minut až po jednotky hodin a je vhodné napřed upéci jednu skořápku jako zkušební vzorek.
	Krok 6: Pak dáme plech do trouby vyhřáté na 160 °C (horkovzduch). Pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 140 °C a dosušíme.
	Krok 7: Po zchladnutí skořápky sundáme z papíru, spárujeme podle velikosti a plníme je krémem.
	Krok 8: Necháme asi 12 hodin odležet v chladu a můžeme podávat.
	Krok 9: Pokud se vše podaří, tak ideální makronka má mít v průměru 40 až 45 mm, má být vyběhlá do výšky takzvanou „nožkou“ (krček, límeček, golierik), korpusy mají být hladké, lesklé - jako lakované, při skusu má makronka křupnout a pak se rozplynout na jazyku. Uvnitř má být změklá krémem, ale skořápky se nesmí lepit na zuby.
Zveřejněno 5. 2. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Makronky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PlVA
Moje poznámka
					
				
Makronky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PlVA
Nejnovější recepty
	
			
	
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 1 hodinou
	
			
	
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 3 hodinami
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 5 hodinami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 29 minutami
	
			
	
Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců
Merylas před 30 minutami
	
			
	
Třená buchta
Martina Veveruska před 34 minutami
	
			
	
	
Vykrajované ořechové měsíčky
@Monika před 1 hodinou
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 4 hodinami
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 6 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 6 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 7 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 7 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 8 hodinami
						Tématické fráze:
						
							recept na nejlepší makronky, 
						
						
							nejlepší makronky recept, 
						
						
							jak se dělají makronky, 
						
						
							jak upéct makronky, 
						
						
							mandlová mouka lidl, 
						
						
							video recept na makronky, 
						
						
							makaronky, 
						
						
							macronky, 
						
						
							krém do makronek, 
						
						
							krém na makronky, 
						
						
							makaronky recept, 
						
						
							makronky recept na náplň, 
						
						
							mandlová mouka na makronky, 
						
						
							orechove makronky, 
						
						
							jak udělat makronky, 
						
						
							makronky recept video, 
						
						
							mandlové makronky, 
						
						
							macronky recept, 
						
						
							magronky, 
						
						
							makronky bez mandlí
						
					
						Suroviny:
						
							bílek, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							mandle loupané, 
						
						
							cukr moučkový, 
						
						
							potravinářské barvivo, 
						
						
							mascarpone, 
						
						
							krém pařížský, 
						
						
							krém máslový, 
						
						
							máslo, 
						
						
							krém čokoládový
						
					
	
			
	
	
	
Komentáře (51)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Tak jsem namlel loupané (tedy pražené) lískáče, ušlehal bílky a udělal těsto; na papíry nastříkal pusinky a čekal a čekal, dokonce na sluníčku jsem je chvilku nechal a korpusy ne a ne zavadnout
...a pak už to byla brnkačka
Óóó přírodo! Jeden se furt učííí...