Slaný dort trochu jinak
Blíží se narozeniny a oslavenec není fanoušek sladkého? Potěšit by ho mohl tento slaný dort. V dortové formě upečete jednoduché těsto ochucené kořením a naplněné klobáskou, sýrem a zeleninou. Dort potřete krémem z pomazánkového másla a nazdobíte dle vaší fantazie.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 241 kJ / 2 926 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,06 g |
Tuky | 118,81 g |
Vláknina | 15,00 g |
Cholesterol | 593 mg |
Sodík | 332 mg |
Sůl | 1,42 g |
Sacharidy | 388,55 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zeleninu uvaříme v mírně osolené vodě, lze přidat i kmín. Po uvaření necháme zchladnout.
Krok 2: Zchladlou zeleninu nakrájíme spolu s klobáskou na malé kostičky.
Krok 3: Na těsto nejprve smícháme "suché" suroviny.
Krok 4: Poté přilijeme olej, mléko a žloutek. Bílek vyšleháme do sněhu a ponecháme stranou. Dle potřeby doléváme mléko, těsto má být řídké, asi jako na litou placku.
Krok 5: Vytvoříme tekutější konzistenci a přidáme náplň. Vmícháme prášek do pečiva a ušlehaný bílek a nalijeme do vymazané dortové formy.
Krok 6: Pečeme v předehřáté troubě dozlatova na 200 °C asi 15-20 minut. Zda je upečeno, kontrolujeme vpichem špejle, po vytažení musí zůstat suchá.
Krok 7: Upečený korpus vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Krok 8: Pomazánkové máslo trochu rozředíme, aby nebylo tak husté. Boky pomazánkovým máslem potřeme a obalíme v nastrouhaném sýru. Vršek potřeme také. Zbytkem pomazánkového másla naplníme zdobicí cukrářský sáček, nebo mikrotenový sáček s ustřiženou špičkou.
Krok 9: Pod salámové růžičky je dobré dát trochu krému, aby lépe držely a nerozvíjely se. Ozdobíme dle vlastní fantazie.
Zveřejněno 31. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slaný dort trochu jinak
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XMWl
Moje poznámka
Slaný dort trochu jinak
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XMWl
Nejnovější recepty
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 2 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno před 17 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:21
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Drůbková polévka
Kajkajak před 1 hodinou
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 1 hodinou
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 2 hodinami
Fazolky s hráškem ve smetanové omáčce se slaninou
Patricia97 před 2 hodinami
Makronky Danča
Malickakucharka před 3 hodinami
Rebarborový koláč
JitkaJS před 4 hodinami
Ořechový chlebíček s čokoládou
Yanushka před 5 hodinami
Čočka na kyselo
el.mencl před 5 hodinami
Bramboračka se smetanou a sušenými houbami na maďarský způsob
Kamkara před 5 hodinami
Čokoládovo-banánové muffiny
Vitek2015 před 7 hodinami
Tématické fráze:
jak vyrobit slaný dort,
slaný dort,
výroba slaných dortů,
naplne do slanych dortu,
náplň do slaného dortu,
těsto na slaný dort,
výroba slaného dortu,
dorty jinak,
slaný dort z toustového chleba,
slané dorty,
náplně do slaného dortu,
masový dort z ruznych druhu masa,
salámové růžičky,
výroba masového dortu,
výroba salámových ružiček,
náplň do slaných dortů,
slaný dort recept,
dort jinak,
slané dorty praha,
slaný dort postup
Suroviny:
prášek do pečiva,
mouka polohrubá,
mléko,
máslo,
vejce,
pepř mletý,
paprika sušená sladká,
majoránka,
koření provensálské,
česnek sušený,
sůl,
kmín drcený,
brokolice,
paprika čerstvá červená,
klobása,
sýr eidam,
pomazánkové máslo křenové,
mléko,
salám,
sýr,
olivy,
sýr plátkový,
sýr korbáčky,
zelenina
Komentáře (29)
tak to mě opravdu těší :) .. a na fotečku se moc těším!
rozhodně se toho nebojte, není to nic složitého, vypadá to pěkně a chutná taky :) ... přeji hodně úspěchu, ať se povede a chutná :
taky jsem se divil když jsem to slyšel poprvé
Zeleninu si myslím že lze vynechat ... je to volba na každém ...
a sýru ... záleží na množství ... ale řekla bych tak max. 10 dkg, rozhodně tam nedávejte hodně, potom jak se sýr rozpustí,tak se to rozpadá, pokud je ho tam hodně. Stačí ho nastrouhat nahrubo ;).
Jinak mě neklesl ... ale pokud se tam náplně dá hodně, opravdu se to špatně spojí a poté se to trochu drolí.
A VŠEM MOC DĚKUJI ZA BODY