Maminčina vánoční rybí polévka
Ke Štědrému večeru neodmyslitelně patří rybí polévka. Už po celé generace se vaří z kapřích vnitřností, odřezků a kořenové zeleniny. Zahuštěná je krupičkou, osmahnutou na másle. Se zlatavými krutonky a čerstvou petrželkou je dokonalá.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 143 kJ / 34 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 0,98 g |
| Tuky | 0,17 g |
| Vláknina | 4,20 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 6 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 6,30 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 25. 12. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maminčina vánoční rybí polévka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8BVr
Moje poznámka
Maminčina vánoční rybí polévka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8BVr
Nejnovější recepty
Domácí datlová pasta
Přidáno před 2 hodinami
Teplý fazolový salát s mrkví a kapustičkami
Přidáno před 3 hodinami
Ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka
Přidáno před 7 hodinami
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 22 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 23 hodinami
Neapolský salát
Přidáno 18. 12. 2025 12:37:40
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pravý vepřový guláš
Sima1996 před 10 minutami
Výborný piškotový korpus na dorty
lenkadra před 30 minutami
Vanilkové rohlíčky
PetraLA před 1 hodinou
Perníčky podle Mišky Kuličky
Janinka1135 před 2 hodinami
Krůtí maso na kari se smetanou
josef.ridic před 2 hodinami
Rýžový nákyp
josef.ridic před 2 hodinami
Jablečný koláč našich babiček
[email protected] před 3 hodinami
Vepřové maso v mrkvi
RadmilaS před 5 hodinami
Koňakové řezy
janatka před 6 hodinami
Tématické fráze:
vanocni rybí polévka,
rybí polévka s krupicí,
jak osmažit housku,
dobrá rybí polévka,
rybi polevka,
vanocni rybi polevka recept,
recepty maminčiny,
osmažená houska do polévky,
top recepty rybi polevka,
rybí polévka z jiker a mlíčí,
jak osmažit housku do polévky,
rybí polévka recept,
rybí polévka top recepty,
recept na rybí polévku,
rybi polevka vanocni,
rybí polévka s jikrami,
falešná rybí polévka,
mličí do polevky,
maminčina rybi polévka z rybí hlavy,
osmažená houska
Suroviny:
hlava rybí,
kapr,
vnitřnosti rybí,
cibule,
zelenina kořenová,
máslo,
krupice,
zázvor sušený,
květ muškátový,
sůl,
pepř bílý mletý,
petrželka zelená,
houska,
máslo
Komentáře (52)
Pokud odříznete hlavu kapra těsně za skřelemi, zůstane nejspíše na začátku páteře.
Žábry jsou filtrem pro zachycení potravy, ty odstraním také. Vývar by byl špinavý.
Oči a ploutve odstraňuji také. S opracovanou hlavou dám vařit seříznutou kostru a ocasní část ryby .
Dále jak kdo má rád. Přeji dobrou chuť a pohodové svátky.
Komentář je zřejmě reakcí na video, kde ten, kdo ho natáčel, dává do hrnce hlavu sice bez očí, ale i s ploutvičkama .......
Mně ryby připravuje syn, takže já začínám s tím, co zbyde po vyfiletování: očištěná, příp. i rozpůlená hlava (bez ploutví), kostra a různé odřezky a samozřejmě očištěné vnitřnosti. Důležité je z ryby odstranit všechen tuk - jak z masa, tak z vnitřností (je nositelem rybího pachu).
A samozřejmě na vaření nepoužívám ani ploutve (včetně ocasní), ani oči.
U nás se vždy tradovalo, že hořkost způsobují žábry.
k ocasní - ne ploutve.
A do úst si Vás neberu ani v poznámce, ani jinde.
No, pokusím se být nekonfrontační, ale když už si mě berete v poznámce do úst, tak tam laskavě připište, že povařené čerstvé (chlazené) mlíčí je jemnější než povařené. předem rozmrazené mlíčí. Děkuji
No, občas je dobré číst i komentáře, že
"Letos mám v mrazáku hodně jiker, i nějaké to mlíčí,..."
Se mi líbí bod 5. postupu "...vložíme mlíčí, oprané jikry (bez blány, která je kryje) a necháme krátce provařit."
No, ale mražené mlíčí vs. čerstvé mlíčí to je jako dudy a nebe
"Skandinávská" rybí polévka
Recept ještě nebyl hodnocen 4,2