Řecký slaný koláč s listovým špenátem
Tento tradiční řecký koláč známý také jako spanakopita, je lahodný a aromatický pokrm, který kombinuje křupavé listové těsto s bohatou náplní z čerstvého špenátu, sýra feta, a bylinek. Je ideální jako předkrm, hlavní chod nebo lehká večeře.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 924 kJ / 1 655 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 69,71 g |
| Tuky | 136,71 g |
| Vláknina | 13,14 g |
| Cholesterol | 664 mg |
| Sodík | 3,13 g |
| Sůl | 8,05 g |
| Sacharidy | 31,84 g |
Postup přípravy
Mezitím zapneme troubu na 200 °C. Krok 2: V pánvi s vysokým okrajem rozehřejeme rostlinný sýrový tuk a zesklovatíme na něm proužky cibule. Přidáme špenátové lístky, podlijeme malým množstvím mléka a necháme je zavadnout. Krok 3: Ochutíme podravkou nebo bylinkovou solí a zahustíme hotovou, například granulovanou jíškou, nebo tak, jak jsme zvyklí. Přisypeme rozdrobenou fetu, tři lžíce strouhaného parmazánu a necháme vychladnout. Krok 4: Vajíčka rozšleháme se zakysanou smetanou a ochutíme je česnekem utřeným se solí.
Prochladlý špenát se sýrem smícháme s vaječnou směsí. Solíme velmi opatrně nebo vůbec, protože sýry i bylinkové směsi jsou velmi slané a lilek si slanou chuť také částečně zachová. Krok 5: Vypocený lilek dobře osušíme a postupně opečeme v olivovém oleji dozlatova. Opečené plátky odkládáme na papírovou utěrku, abychom nechali odsát přebytečný olej. Krok 6: Listové těsto vyválíme na velikost vyššího pekáčku, do kterého ho umístíme tak, aby byl vytvořený okraj. Těsto propícháme vidličkou a posypeme vrstvičkou strouhanky, aby se nepromáčelo. Krok 7: Na strouhanku rozprostřeme špenátovou směs, na ni plátečky lilku a zasypeme zbylou částí parmazánu. Krok 8: Ihned vložíme do maximálně rozpálené trouby a pečeme 20 minut. Upečený koláč můžeme ještě posypat parmazánem, který se už nepeče, ale rozpustí se do lilku
Zveřejněno 8. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Řecký slaný koláč s listovým špenátem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vYWL
Moje poznámka
Řecký slaný koláč s listovým špenátem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vYWL
Nejnovější recepty
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 9 hodinami
Plněné hvězdičky z listového těsta
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 9 hodinami
Uherské řezy z Jičínského salámu Pikant
Přidáno před 9 hodinami
Datlové kuličky
Přidáno před 14 hodinami
Domácí datlová pasta
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá rajská omáčka
MichalP před 5 hodinami
Vajíčka z trouby
Sahula před 6 hodinami
Chleba ve vajíčku jinak
Sahula před 6 hodinami
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
jitka cerna před 7 hodinami
Kari s červenou čočkou a brokolicí
monyss před 7 hodinami
Vepřové maso v mrkvi
Evellinka před 7 hodinami
Pařížské rohlíčky (škaredé rohlíčky)
Fitulka před 8 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
MarieBrozova před 9 hodinami
Řezy s tvarohovým karamelem
Koffi před 9 hodinami
Vánoční roládka
HelenkaKrizova před 10 hodinami
Tématické fráze:
slaný koláč se špenátem,
slaný koláč,
slaný koláč špenátový,
koláč se špenátem,
recky syrovy kolac,
recky spenatovy kolac,
recepty na slaný koláč špenátový,
listové těsto se špenátem,
slany kolac se spenatem a syrem,
sýrový koláč se špenátem,
listové těsto slané recepty řecké,
listové těsto slane recepty se špenátem,
slaný koláč z listového těsta,
listové těsto slane recepty,
slaný špenátový koláč,
recept na slany kolac se špenatem,
slaný koláč z listového těsta se špenátem,
slaný koláč recept,
slané koláče,
slany kolac s fetou
Suroviny:
těsto listové,
strouhanka,
špenát baby,
lilek,
máslo rostlinné,
sýr feta,
cibule,
mléko,
jíška,
sýr parmazán strouhaný,
vejce,
smetana zakysaná,
česnek,
bylinky,
olej olivový,
sůl
Komentáře (17)
Tyhle jídla my můžem
len taka poznamka k lilku co som sa naucil od susedy babky greckej co ich pestuje.
Vyberat len mladsie , mensie aby neboli prezrete tie su horke.Stlacit prstom ked ostane priehlbinka -je prezrety a horky.
Pozret zo spodu ked maju na spodku hruhovu priehlbinu su to "chlapci" maju menej semienok a su stavnatejsie.Ovalna priehlbinka " dievcata" viac semienok a su viac horke.
Neskladovat v ladnicke -pouzit co najskor zhorknu skladovanim.
S cerstvymi mladymi netreba nic robit nie su horke