Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třešňový kompot + jak zavařovat v horkovzdušné troubě

Sezóna šťavnatých třešní je v plném proudu a před nejedním z nás stojí otázka, jak celou úrodu zužitkovat. Jedním z nejoblíbenějších postupů je kompot. My si navíc ukážeme, jak si zavařování ulehčit a zjednodušit pomocí horkovzdušné trouby.

Hodnocení receptu je 4,4 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jitule jitule

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min doba přípravy závisí na množství ovoce

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava, doba přípravy závisí na množství ovoce)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 021 kJ /
1 200 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 5 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy300,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Třešně zbavíme stopek a propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Naplníme do důkladně omytých sklenic a připravíme sladký nálev, kterým budeme třešně zalévat. Krok 2: Nálev: na 1 l vody dáme 300 g cukru a svaříme. Třešně zalijeme horkým nálevem, sklenicím pečlivě otřeme hrdla a uzavřeme víčkem a zavaříme. Krok 3: Pozor! Tento způsob zavařování je pouze pro sklenice s víčky na závit! Krok 4: Horkovzdušnou troubu nastavíme na 250 °C. Na dno plechu dáme starou plenu nebo utěrku a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2-3 cm. Na plech dáváme skleničky tak, aby se nedotýkaly, a zavařujeme. Krok 5: Skleničky od Kunovjanky - na plech se jich vejde 8 ks, zavařujeme je 8 minut na 250 °C se zapnutým horkým vzduchem. Velké "klasické" sklenice - na plech se jich vejde 6 ks a zavařujeme je 10-12 minut se zapnutým horkým vzduchem. Dle potřeby doléváme horkou vodu. Krok 6: Všechny zavařené sklenice potom obrátíme do druhého dne víčkem dolů.

TIP: Jak uvařit třešňový džem

Zveřejněno 3. 5. 2008

Poznámka autorky jitule

Pokud budete zavařovat takto okurky, tak se nelekejte, že po vytažení z trouby budou napůl syrové. Do druhého dne dojdou a budou po otevření úžasně křupavé.

http://jitulciny-recepty.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Třešňový kompot + jak zavařovat v horkovzdušné troubě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yLz

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Třešňový kompot + jak zavařovat v horkovzdušné troubě

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yLz

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Klidně můžete takto zavařovat i se sklenicemi na omnia víčka, nemusí být jen šroubovací. Mám vyzkoušeno.

Ludmila Marková Čejková 28. 7. 2015 09:42
Ahoju mě bude premiéra zavařování v troubě.MJám nový sporák a tak to jdu skusit.ve starém dobrém plynovém sporáku jsem zavařovala normálné ale tady ještě ne.Tak budu zvědavá,držte mi pěsti jinak to bude lítat z okna a to by byloí skoro na silnici.Tak se mějte lída čejda

Pavla: nedávám do vyhřáté trouby, začínám od nuly, ale jelikož už vím, za kolik minut se mi trouba na danou teplotu zahřeje, o to déle si nastavím minutku. Už se mi totiž stalo, že mi sklenice v horké troubě rupla, ve studené a pozvolna zahřívané nikdy.
Ale na horkovzduch nezavařuju, jen na oba ohřevy, ventilátoru je podle mne na toto škoda. Utěrku na dno dávám vždy a sklenice se nesmějí vzájemně dotýkat.

Moncik:Kompoty vždycky do vyhřáté trouby.:yes:

Tááák...dnes premiéra při zavařování v troubě. Mám třešně - sklenice 3 kunovjanky a 2 sklenice 0,7. Jsem zvědavá jaké budou. Z těch menších mi tekl nálev, tak nevím jestli není vadna??? Nebo jsem moc nalila nálevu? Stalo se to někomu? Jsem začátečník. Jinak mám dalších 7 sklenic 0,7 - ale to jsem zavařila klasicky - dle rady tchýně :-) Tu troubu jsem ale chtěla zkusit.:yes: Tak se těším na další zavařeninky :-p:-p:-p:-*:yes:

P.S.Sterilizace končí na 70 C.Pokud jsou potraviny tvrdší,jde už o vaření.Nutno odzkoušet a zvolit delší dobu.Hlavně to nepéct.Je nutné přizpůsobit teplotu zavařování jako v zavařovacím hrnci,jako by jsi to dělala ve vodě.Ahoj.Nehledej v tom problémy!Musíš hlavně měřit teplotu potraviny.Jde vlastně o pasterizaci,která se dělá u mléka,vína atd.

Václav Mašek 12. 10. 2013 15:20
Návodů je mnoho,ale žádný správný.Sklenice dejte klidně dnem vzhůru,podlijte 1 cm vody,horkovzdušku nastavte tak na 130 C,jednu sklenici nechte odšroubovanou(kterou nakonec víčkem zavřete)a zapíchněte do ní nějaký teploměr.Až teplota dosáhne 70-75 C,jste hotovi.Vyzkoušeno.Ahoj.Venda:-p

Tak v pračce se zavařuje úplně nejlépe (ovšem ne v automatické), ale trouba je také dobrá. Každopádně to je rychlejší než v hrnci na vařiči - jsou malé.

spagetka:To je svatá pravda. Víčka vždycky pořádně vysuším a moje tchýně je ještě každé vytírá vodkou nebo slivovicí, aby prý dobře chytla, ale to se mi zdá zbytečné. Loni poprvé za celé roky mi špatně chytla víčka u zavařeného leča, dvě sklenice, ale to poznám hned, když jsou dnem vzhůru do druhého dne.

Moncik:Já tedy vždycky troubu nechávám vyhřát a pak to tam dávám....

emkohacko:A nezapoměla jsi ty sklenice položit na tu utěrku s vodou??? To je velmi důležité. Mě tedy za celý roky co takhle zavařuji se nikdy nestalo, že by mi nějaká vybouchla...

Alena: A to necháte troubu na těch 160 stupnu vyhřát nebo je tam dáte ihned?

emkohacko (neregistrovaný/á) - sklenice se nesmějí dotýkat! Že nechytla víčka není vina receptu, prostě je chyba v tom, že mohla být špatně přitažená, i nakřivo o závit - to se stane ale každé kuchařce aspoň 1 za sezonu, to víčko mohlo být i poškozeno

emkohacko 30. 6. 2011 14:05
Tak jsem právě vyzkoušela, zavařovala jsem třešně na 160stupňů (tak je to v návodu trouby), program horkovzdušné "pečení". Měla jsem 20 skleniček od přesnídávek, jedna mi v troubě vybouchla:-O a další 2 víčka se nechytly, uvidíme zítra, jestli to bude konečný počet, zatím skleničky chladnou. :-?:-?:-?Byla chyba ve skleničkách nebo v délce zavařování:-?:-?:-? Dělala jsem podle návodu k mé troubě: Do předehřáté trouby na 160stupnů, dát dokud se ve sklenicích nezačnou dělat první stoupající bublinky (to trvalo 22minut) a po té zavařovat 10-15 minut. Já nechala jen 6minut, zdálo se mi to už celkově moc:-!

Ahoj zavařuji v horkovzdušné troubě již nějaký rok,loni jsem dělala meruňky a moc se povedly,dávám 6 velkých sklenic na plech bez utěrky a vody,víčka klasická,nebo třeba i lahve s víčky od Majolky®,troubu zapnu na 160 stupńů a od doby kdy se ve sklenici objeví bublinka ,která stoupá stopuji 6 minut ,10 minut už jsou spíš takové blemclé,občas mi některá přetýká ,ale je sklenice je chytlá,dopopručuji neplnit moc plné,te´d se chystám na jablkové přesnídávky,držte palečky.

Tématické fráze:
zavarovani tresni, jak zavařit třešně, zavařování okurek v troubě, zavařování třešní recept, zavařujeme třešně, zavařené třešně, zavařování broskví v troube, zaváření třešní, recept na zavařování třešní, třešně zavařování, zavarovani dyne v troubě, nálev na zavařování třešní, nálev na třešně, zavařování třešně, recept na zavarene tresne, zavařování v troubě na plechu, zavařování s mikrovlnou troubou - meruňky, jak dlouho se zavařují třešně, nalev na zavaření třesni, zavařování okurek v elektricke troubě

Suroviny:
třešně, voda, cukr

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu