Domácí vegeta
Vegeta a podobná dochucovadla obsahují především sůl a glutamát sodný, zeleniny jen zlomek. Vyrobte si raději domácí polévkové koření, do kterého dáte samé zdravé ingredience. Využít můžete i přebytky nebo slupky ze zeleniny.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 549 kJ / 2 760 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 126,00 g |
Tuky | 22,32 g |
Vláknina | 241,70 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 342,84 g |
Sůl | 856,30 g |
Sacharidy | 413,00 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 3. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí vegeta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z4vJ
Moje poznámka
Domácí vegeta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z4vJ
Nejnovější recepty
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 4 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 9 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 9 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno před 9 hodinami
Zapečené brambory s vařenými vejci
Přidáno před 9 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tatarák z buřtů
Slavista62 před 1 hodinou
Hlávkový salát se škvarečky
Frana74 před 1 hodinou
Královská cukeťačka
trdlo před 1 hodinou
Polévka z růžičkové kapusty s klobáskou
oligarda před 1 hodinou
Zapečené noky s vepřovým masem v hořčičné omáčce
LiborC před 1 hodinou
Jarní pomazánka s vejci
Slavista62 před 1 hodinou
Pikatní polévka z červené čočky
Kajkajak před 2 hodinami
Brokolicová polévka s vločkami
Suzy8 před 2 hodinami
Kuřecí čína
Josef-bartak před 3 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Pepe_Vanila před 3 hodinami
Tématické fráze:
domácí podravka,
vegeta,
domácí podravka recept,
co je glutasol,
glutasol,
domácí magi,
recept na vegetu,
vegeta recept,
cim nahradit vegetu,
domaci masox,
recept na podravku,
čím nahradit rychlosůl,
recept na domací podravku,
čo je vegeta,
čím nahradit glutasol,
domácí podravka sušená,
magi recepty,
podravka recept,
domácívegeta,
cim nahradit masox
Suroviny:
mrkev,
petržel,
celer,
kedlubna,
pórek,
cibule,
libeček,
sůl,
mrkev,
petržel,
celer,
pórek,
paprika,
česnek,
sůl
Komentáře (65)
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Dokonale ochutí polévku/pokrm, dokonale nahradí jak zeleninový bujón tak i onu zmiňovanou kupovanou Vegetu, která je samá chemie, sůl a jen 10% zeleniny a to ještě v omezeném výběru. Tedy alespoň u té kterou jsem používala já.
Rozhodně doporučuji a vřele všem radím, vyzkoušejte, je to dokonalost sama.
V Surovinách dám jako první tu verzi, kterou jsem vyráběla a napíšu to znovu do Poznámky. Díky za upozornění.
Nehledě na to, že v kupované Vegetě máš i 60 a víc % soli, jen menší zbytek je zelenina - tady je zeleniny nepoměrně víc
Tak tam sůl a glutamát nedávejte (ostatně - píšu to, myslím i několikrát, v komentech níže) a je to. Jak prosté, že?
Tomáši,sice moje odpověď není rychlá, ale chtěla bych reagovat na uvedený recept, který používám mnoho a mnoho let. Směs se mně osvědčila v přirozené stavu tzn. že směs nepoužívám sušenou.Rozdíl je jen v množství soli (mám uvedený l kg), ale přidávám ještě přiměřeně na jemno nakrájenou nať libečku, petržele a celeru. Libeček by měl být náhradou magi, tedy přidávám možná o málo větším podílem než další dvě natě. Zpracovávám zeleninu na mixeru (kutrem)naplním do sklenic od jogurtu velmi pečlivě, aby nevznikala vzduchová místa, uzavřu a dám do tmavé spížky. Letos se píše rok 2015 a ještě používám poslední vegetu z 12/2013.
Pokud tento můj recept někdo vyzkouší, prosím o vyhodnocení.
Děkuji
jinak ale glutasol neni vubec nezdravy ci zavadny. je to uz leta letouci fake, z ameriky, od majitelu restauraci brojicich proti invazi cinskych bister, jez jim brali kseft ve velkem. tato fama vznikla pres noc a siri se svetem jako hoax
vedci nikdy nenasli zadny negativni vliv na zdravi. snad jen zvysenou chut k jidlu.
,,,, (neregistrovaný/á) - vloženo: 10.08.2009 08:41:12 :
ježiš marjá, tak kdo ví že glutasol je škodný tak ho tam prostě nedá a nebude o tom kecat a urážet....
P.S.: nejelepší polívky dělaly naše babičky. Ty moje třeba nevěděly, co to nějakej bujon nebo vegeta je. Zamyslete se nad tim.
Pokud ho tam ale opravdu chceš dát, dej ty dvě lžíce (samo, že polévkové)
Sice glutasol nepoužívám, protože jsem ho nikdy nekoupila, ale Masox, Podravku apod. ano. I brojení proti kečupu mi docela vadí, sice raději používám protlak, ale když někomu chutná, tak nač to stále řešit...
Dala jsem sem recept, ptotože spojení soli s mokrou zeleninou ještě PŘED sušením je perfektní nápad....ale jak vidno, vždycky se najde někdo, komu vadí nějaká surovina nebo jen to, že se má (podle nich) recept jmenovat Strapačky a ne Halušky, že se má sýr nastrouhat a ne krájet.......jako by to nebylo jedno.
Jsem vděčná za každý nový recept, ze kterého si můžu vzít třeba jen maličkost nebo postup
....a nejsem v tom sama, takových je nás tu spousta
Nehledě na to, žes asi nečetl komentář, že kdo glutasol nechce, dávat nemusí.