Sušená zelenina jako koření
Pokud máte sušičku potravin, můžete si díky ní připravit úžasnou sušenou zeleninu. kterou využijete všude tam, kde byste jinak sáhli po komerčním kořenícím přípravku. Navíc zde využijete přebytky zeleniny a nic nepřijde nazmar.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 376 kJ / 329 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 12,81 g |
Tuky | 3,24 g |
Vláknina | 35,19 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 632 mg |
Sůl | 1,38 g |
Sacharidy | 44,52 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo nakrájíme na drobné kostičky.
Krok 2: Směs dáme od mísy a pokapeme citronem, aby zelenina nezhnědla.
Krok 3: Papriku a feferonku omyjeme, podélně rozkrojíme a semínka odstraníme pouze ze sladké papriky, feferonku ponecháme i se semínky. Obě papriky nakrájíme na malé kostičky a nasypeme do mísy ke kořenové zelenině.
Krok 4: Petrželovou nať a pažitku nasekáme najemno a přesuneme k nakrájené zelenině.
Krok 5: Směs důkladně promícháme a dáme sušit do sušičky. Sušíme pozvolna. Až bude zelenina jemně křupat při mnutí mezi prsty, je hotovo. Celková doba sušení je minimálně 3 - 4 hodiny.
Zveřejněno 6. 10. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sušená zelenina jako koření
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OyQL
Moje poznámka
Sušená zelenina jako koření
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OyQL
Nejnovější recepty
Hrušková marmeláda
Přidáno před 6 hodinami
Králík s houbovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Líné koláče
Přidáno před 18 hodinami
Tvarohový koláč s ovocem podle Kristíny Nemčkové
Přidáno 17. 8. 2025 17:11:35
Zapečený květák s chorizovou krustou
Přidáno 17. 8. 2025 15:31:28
Cuketovo-dýňová omáčka s koprem
Přidáno 17. 8. 2025 15:22:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bílkový chlebíček
rybarka007 před 1 hodinou
Cuketové řezy se zakysanou smetanou
Veronikalll před 2 hodinami
Rajská omáčka
Jirka6363 před 2 hodinami
Drobenka na koláč
david.kroupa před 3 hodinami
Broskvové čatní
RadkaR před 5 hodinami
Vepřová plec na rajčatech, pórku a řapíkatém celeru
demska26 před 5 hodinami
Mleté vepřové maso na Kunovjance
Zdena.t před 6 hodinami
Falešný španělský ptáček
Kattyy před 7 hodinami
Tématické fráze:
sušení kořenové zeleniny,
sušení feferonek,
sušená zelenina do polévky,
jak usušit feferonky,
jak susit feferonky,
sušení mrkve,
jak sušit mrkev,
sušená kořenová zelenina,
domácí vegeta sušená recept,
sušení mrkve v sušičce,
jak sušit zeleninu,
sušení petržele,
jak usušit mrkev,
jak usušit zeleninu,
jak sušit kořenovou zeleninu,
feferonky sušení,
sušení bylinek v mikrovlnce,
jak usušit petržel,
sušení v mikrovlnce,
jak sušit petržel
Suroviny:
celer,
petrželka kořenová,
mrkev,
paprika čerstvá červená,
feferonka,
petržel,
pažitka,
citron
Komentáře (29)
Fakt moc dobré do polévek, pod maso, pode všechno a do všeho, i do křenové a svíčkové omáčky.
HLAVNĚ se to nikdy nerozvaří, takže když se dělá vývar je opravdu moc dobré zeleninu dělat hned od začátku 2 hodinky s masem na mírném ohni... a ten vývar se nedá vůbec srovnávat s tím mdlým vývarem z čerstvé zeleiny - díky Bohu, že mne to babička naučila...
Jinak my nedáváme feferonku. Celer nať a petržel nať sušíme zvlášť, stejně se do polévky mají dávat na konec, aby neztratily vitamíny. :)
Tak v knížce Sto receptů pro mikrovlnné trouby (Karel Koudelka, nakladatelství SATURN, 1997) jsem se dočetla, že se v mikrovlnce dají sušit houby, bylinky i natě, tedy ta zelenina by šla taky.
Plochý talíř vyložíme papírem nebo papírovým ubrouskem (kuchyňskou papírovou utěrkou), na něj se rozloží omyté, osušené bylinky (zelenina, houby), to se shora přikryje opět papírem a vlníme 3 minuty při výkonu 850W. V polovině sušení ubrousek obrátíme, zkontrolujeme, jak se bylinky suší a proces dokončíme. Po vypnutí trouby je necháme ještě chvíli nezakryté, pomalu dosušit.
Přidala jsem to i do rubriky Tipy a triky.