Šípková marmeláda
Před přípravou šípkové marmelády vás bude každý varovat, protože je pracná. Ovšem není to pravda, respektive záleží, jak velkou práci si dáte s očištěním šípků. V našem receptu máte popsané dvě metody a každá má své výhody i nevýhody.
Suroviny pro 1 dávka
podle množství
1dávka
Postup přípravy
Zveřejněno 6. 10. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šípková marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n6Nl
Moje poznámka
Šípková marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n6Nl
Nejnovější recepty
Losos s liškami ve smetanové omáčce
Přidáno před 12 hodinami
Polévka z čerstvého zelí s houbami a bramborem
Přidáno před 14 hodinami
Tvarohové nanuky
Přidáno před 19 hodinami
Uherská pěna podle ČSN
Přidáno před 20 hodinami
Karbanátky s cuketou jako obláčky
Přidáno 31. 7. 2025 13:11:14
Broskvovo-mandlový koláč
Přidáno 31. 7. 2025 13:01:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kynuté povidlové koláče s drobenkou
Eva80 před 6 hodinami
Rychlá meruňková buchta
Denade před 7 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
Kocinka před 8 hodinami
Pečená švestková povidla
Sbotka před 10 hodinami
Jahodová zmrzlina
Sefiragold před 10 hodinami
Cuketový perník
Dodo86 před 10 hodinami
Cuketová buchta s tvarohem
jitulinek.s1 před 11 hodinami
Buchta s chutí koláče
knihomolka před 12 hodinami
Cuketový perník
sarkasj@seznam.cz před 13 hodinami
Tématické fráze:
šípková marmeláda,
šípková marmeláda recept,
domácí šípková marmeláda,
sipkovy dzem,
marmeláda ze šípků,
šípkový džem recept,
recept na sipkovou marmeladu,
marmelada z sipku,
jak se dělá šípková marmeláda,
výroba šípkové marmelády,
šípková zavařenina,
jak zpracovat šípky,
šípková omáčka z marmelády,
recept sipková marmeláda,
jak zpracovat šípek,
marmeláda šípková,
šípky marmeláda,
šípková marmeláda recepty,
recepty šípkova marmelada,
jak udělat šípkovou marmeládu
Komentáře (51)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Já jsem povařila šípky celé s bubáky i stopkami-stačilo 4-5 minut, krásně změkly a kvůli vitamínům je to také plus. Pak jsem vystydlé šípky brala jeden po druhém, nehtem odtrhla bubáka, kousek slupky odloupla a na straně stopky jsem šípek mezi prsty zmáčkla a celý trs pecek v takovém obalu vyjel ven jako po másle. Pecky i s trny zůstanou pohromadě a rovnou vyhazuji. Zůstane tedy slupka i dužina
Muj postup při čišťení - šipky zbavit "bubaku" a stopek nakrajet napolovic a potom kavovou lžičkou se špičatym koncem vydlabavat jde to docela rychle
Druhým způsobem, z celých šípků (se slovy - vlezte mi na záda, nic už kuchat ani krájet nebudu) jsem zaplnil během dopoledne děvět (menších) sklenic, možná by se dalo ještě víc, ale došly mi vhodné nádoby. Pasírování dělám přes velký cedník, jde to dobře.
Výslednému zavařenému výrobku se bude říkat - "Báječná dědečkova šípková". Kdo to zpochybní, dostane do drdolu !!
Zvolila jsem obě varianty - povařit celé šípky a pak pasírovat i vyčistit šípky od semínek. Chtěla jsem vědět co je lepší a jestli je mezi nimi poznat rozdíl. 3,5 kg šípků jsem kompletně čistila 10 hodin! Až mi zůstaly "hnáty křivé" a druhý den jsem skoro v rukou ani neudržela hrneček
Největší otřes se šípky jsem viděla v pořadu Prostřeno. Tam jeden zoufalec vařil šípkovou omáčku ze sušených šípků, které roztloukl a přidal k zelenině. Chudáci soutěžící.
Ať si Patas dělá tu svou skleničku podle sebe a nenapadá hrubým způsobem jiný recept.
když dáte kilo na kilo, tak to bude sladké naprosto otřesně (dle mého vkusu) a hodí se tak možná na bílé jogurty.
doporučení, dejte čtvrt kilčo, ochutnejte a pak se rozhodněte co a jak. :)
jo a šípky ještě někde jsou, mám jich plnou kapsu z procházky a jdu je nasušit na čaj
Ještě k těm šípkům a marmeládě samotné
a tu růži jsem nesmázl, protože to bylo asi míněno jako vtípek. přeci šípková .... růže
Těm,co přidávají podobné recepty-prosím,než něco přidáte,přečtěte si pořádně,co vlastně přidáváte