Hrníčkový mazanec naší babči
Velikonoce si těžko představíme bez lahodného a mandlemi posypaného mazance. Podle tohoto hrníčkového receptu ho zvládne opravdu každý. Upečený mazanec je plný rozinek namočených v rumu a voní po másle, vanilce a citronu.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 569 kJ / 4 199 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 91,99 g |
| Tuky | 124,83 g |
| Vláknina | 24,90 g |
| Cholesterol | 752 mg |
| Sodík | 499 mg |
| Sůl | 1,19 g |
| Sacharidy | 664,52 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí (je možno použít i sušené) a přidáme lžíci cukru. Dobře promícháme a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: V míse smícháme mouku, přidáme 8 zbylých lžic cukru, vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru a sůl. Zalijeme kváskem a dobře promícháme.
Krok 3: Nakonec přilijeme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Můžeme přidat i rozinky namočené v rumu. Těsto necháme asi 1 hodinu kynout.
Krok 4: Po vykynutí vytvarujeme z těsta bochánek a nůžkami ve středu vystřihneme křížek. Bochánek pomažeme žloutkem a posypeme mandlemi.
Krok 5: Na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme mazanec asi 20 minut při teplotě 180 °C. Potom snížíme teplotu na 150 °C a pečeme asi 30 minut.
Zveřejněno 3. 4. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hrníčkový mazanec naší babči
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gpPr
Moje poznámka
Hrníčkový mazanec naší babči
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gpPr
Nejnovější recepty
Mističky z gothaje plněné houbovou smaženicí
Přidáno před 8 hodinami
Dietní kapr s bylinkami připravený v páře
Přidáno před 8 hodinami
Linecký koláč s tvarohem a červenou řepou
Přidáno před 9 hodinami
Slepičí válečky na houbách
Přidáno před 9 hodinami
Škubánky plněné houbovou směsí
Přidáno před 10 hodinami
Zbouchnuté brambory
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Szegedinský guláš
MonkaF před 2 hodinami
Bramborová kaše - dokonalá
Kajkajak před 3 hodinami
Vepřové na houbách
Radka61 před 3 hodinami
Dýňové muffiny
Slivci před 4 hodinami
Oříšková bábovka od Marty
4Kala před 6 hodinami
Hruškový koláč s tvarohem
Petik05 před 6 hodinami
Dušená mrkev
Tajemnost před 7 hodinami
Poctivá květáková polévka
oligarda před 7 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
TommyKoci před 7 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční mazanec recept hrníčkový,
hrnkovy mazanec,
mazanec,
hrníčkový velikonoční mazanec,
velikonoční mazanec hrníčkový recept,
velikonoční mazanec hrníčkový,
mazanec hrnkový,
hrníčkový bochánek,
jednoduchy mazanec na hrnky,
mazanec recept,
hrnkový velikonoční mazanec,
jogurtový mazanec,
hrnečkový mazanec,
velikonoční mazanec hrnkový,
recept na mazanec,
dobrý velikonoční mazanec na hrnky,
jednoduchý mazanec,
dietní mazanec,
nekynutý hrníčkový mazanec,
mazanec na hrnky
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr krupice,
máslo,
droždí,
mléko,
žloutek,
cukr vanilkový,
sůl,
kůra citronová,
rozinky,
rum,
žloutek,
mandle
Komentáře (30)
To máte za to, že si vybíráte hrnkový rcp
***
"dva menši bochánky"
bod 6 postupu
Hodina pečení
No a přitom by stačilo mít při ruce špejli, že