Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse
Nejen každá země, ale i třeba regiony, mají své sváteční tradice. Na východním Slovensku je to třeba pečení tohoto kynutého pečiva pod názvem paska. Tradičně podáván s dalšími svátečními pochutinami o Velikonocích.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 23 937 kJ / 5 721 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 156,41 g |
Tuky | 166,02 g |
Vláknina | 33,20 g |
Cholesterol | 931 mg |
Sodík | 3,62 g |
Sůl | 8,92 g |
Sacharidy | 883,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z uvedených prísad vypracujeme kysnuté cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste (v pohode sa dá použiť pekáreň).
Krok 2: Z cesta oddelíme 2 menšie rovnaké časti, zvyšok rozdelíme na polovicu (máme 2 rovnaké menšie a 2 rovnaké väčšie diely). Menšie diely vyšúľame na valčeky a stočíme do vrkoča. To isté urobíme s väčšími dielmi.
Krok 3: Vrkoč z väčších častí obtočíme okolo vrkoča z menších častí. Pasku preložíme na vymazaný plech a necháme 30 min kysnúť.
Krok 4: Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 150 °C asi 40-50 minut. Ak je pôvrch zlatavý, prikryjeme alobalom a dopečieme. Či je paska upečená, vyskúšame špilkou.
Krok 5: Podávame na veľkonočnú nedeľu a pondelok na veľkonočné raňajky k šunke, klobáske, vajíčkam.
Zveřejněno 30. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pogr
Moje poznámka
Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pogr
Nejnovější recepty
Kakaové řezy s krémem a čokošlehačkou
Přidáno před 2 hodinami
Brynzová pěna
Přidáno před 17 hodinami
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno před 22 hodinami
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno 4. 5. 2025 05:13
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno 4. 5. 2025 05:04
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno 4. 5. 2025 04:49
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Minutkový kuřecí guláš
Robo9 před 1 hodinou
Výborné lasagne
Nela20 před 1 hodinou
Rizoto z vepřové konzervy
BubakJura před 1 hodinou
Pečená vepřová plec s cibulovou omáčkou
essinKa před 1 hodinou
Netradiční pečená krkovička
M_J_aeden před 2 hodinami
Univerzální kynuté těsto sladké
hskarecka před 2 hodinami
Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor - podrobně
Babidasa před 3 hodinami
Karbanátky z vařeného kuřecího masa
Markeeta před 3 hodinami
Jednoduché kuřecí maso se žampiony
Dagemar před 3 hodinami
Masové kuličky s fazolemi
Vali1 před 5 hodinami
Tématické fráze:
pascha recept,
velkonocna pascha,
slovenské velikonoční recepty,
slovenská paska,
majka57,
jak se pece paska,
pascha domaca,
velkonocny kolac,
velkonocna paska k sunke,
velikonocni kolac slovensky,
slovensky velikonocni kolac,
slovenska paska pečivo,
recept na slovenský velikonoční pečivo,
přání k velikonocům slovensky,
velikonoční slaný koláč ze slovenska,
jak se pece velikonocni paska,
pasch priprava,
páska na veľkú noc,
koláč pascha,
slovensky velikonocni mazanec
Suroviny:
mouka hladká,
mléko,
vejce,
cukr,
droždí čerstvé,
sůl,
máslo,
vejce,
tuk
Komentáře (29)
zizala: faqkt hezké pečivo
hostinko díky
http://www.toprecepty.cz/clanky/298-velka-noc-na-v...
Ďakujem za Váš záujem