Plzeňské rozpeky, rozpíčky nebo vdolky (na sucho pečené i smažené)
Starý a osvědčený recept z Plzeňska na nadýchané přílohové rozpeky. Rozpeky jsou skvělé na sladko se švestkami a cukrem, a stejně tak i naslano s různými omáčkami. Výborné jsou i s houbovou omáčku nebo s dušenou mrkví.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 636 kJ / 2 064 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 79,41 g |
| Tuky | 21,63 g |
| Vláknina | 17,52 g |
| Cholesterol | 274 mg |
| Sodík | 6,61 g |
| Sůl | 16,46 g |
| Sacharidy | 379,21 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejeme do mísy, osolíme a vyklepneme vajíčko.
Krok 2: V kastrůlku zahřejeme mléko s Herou tak, aby se Hera rozpustila a sejmeme ze zdroje tepla. Až bude mléko vlažné, rozdrobíme do něj kvasnice a přidáme špetku cukru. Promícháme a necháme vzejít kvásek. Pak ho přelijeme do mísy s moukou.
Krok 3: Vypracujeme těsto. Mělo by být trochu řidší, než těsto na knedlíky. Těsto necháme v teple vykynout (40-60 minut).
Krok 4: Vykynuté těsto přendáme na pomoučenou plochu a vytvoříme buď dva velké kulaté rozpeky (placky) nebo několik malých. Rozpeky by měly mít tloušťku asi 3 cm.
Krok 5: Uložíme na plech s pečicím papírem. Na plechu necháme rozpeky ještě alespoň 20-30 minut nakynout.
Krok 6: Poté vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme dozlatova asi 20 minut.
Krok 7: Z těsta můžeme usmažit také vdolky (viz. foto).
Zveřejněno 28. 8. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Plzeňské rozpeky, rozpíčky nebo vdolky (na sucho pečené i smažené)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6MYQ
Moje poznámka
Plzeňské rozpeky, rozpíčky nebo vdolky (na sucho pečené i smažené)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6MYQ
Nejnovější recepty
Kapr na asijský způsob podle Marka Raditsche
Přidáno před 2 hodinami
Provensálská rybí polévka podle Marka Raditsche
Přidáno před 3 hodinami
Italská krémová smetanová bramboračka
Přidáno před 12 hodinami
Sváteční likér podle Pohlreicha
Přidáno před 12 hodinami
Pečená uzená krkovice s květákem a salátem z kysaného zelí
Přidáno před 23 hodinami
Dršťková svačinová polévka
Přidáno 2. 12. 2025 18:52:41
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosovo-tvarohový koláč (cheesecake)
Annanas před 12 minutami
Voňavý chléb s česnekem
Annanas před 13 minutami
Majonézové rohlíky
Annanas před 13 minutami
Banánové sušenky
Annanas před 15 minutami
Boršč s mletým masem
Kajkajak před 43 minutami
Květáková polévka se zeleninou bez smetany
Topmoni před 52 minutami
Sýrovo - kuřecí placičky
Sahula před 2 hodinami
Vepřová játra dušená
Sahula před 2 hodinami
Vepřová játra - luxusní
Sahula před 2 hodinami
Zapečené těstoviny s uzeným masem
karlos.86 před 2 hodinami
Tématické fráze:
rozpeky,
vdolky k mrkvi,
rozpeky od babičky,
slané vdolky pečené v troubě,
plzeňské speciality,
plzeňské vdolky,
rozpeky recept,
plzeňské rozpeky,
vdolky k čočce,
vdolek k omáčce,
obyčejné vdolky,
vdolky k omáčce,
pečené vdolky,
plzensky rozpek,
recept na rozpeky,
smažené beleše,
rozpek,
rozpeky k mrkvi,
rozpeky k čočce,
belese pecene v troube
Suroviny:
mouka hladká,
mléko,
tuk hera,
vejce,
droždí čerstvé,
cukr krystal,
sůl
Komentáře (63)
holkamodrookata.blogspot.com/2014/11/jidlo-z-knih-rozpicky-kaji-marika.html
Tak pro mě jsou tyhle utěrky bezva, možná proto, že každodenně spotřebuju 2-3, nádobí do nich neutírám, to je z myčky suché, ale na ruce a všechno ostatní utírání jsou stále dobré...
Zrovna tyhle rozpeky jsem vychytávala docela dlouho, jednou byly tvrdé, jindy praskly, mami mi vždycky řekne, že to dělá podle oka ... takže takhle by měly být k jídlu
Mimochodem, tuhle utěrku od Vietnamců mám taky a je bezvadná, mám ji skoro pořád v permanenci - dobře saje a i hezky vypadá...
Pěkný recet, asi vyzkouším, Andy