Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Keema Matar – indické curry z mletého masa s hráškem

Indické jídlo je pověstné svou vůní, které dosahuje za pomoci koření jako je zázvor, garam masala, kurkuma a římský kmín. Pokud patříte do skupiny lidí, které nevadí, můžete v závěru použít i čerstvý koriandr. Ale i bez něj bude jídlo absolutně skvělé.

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

arrefeena

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 35 min

50 min (15 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 015 kJ /
1 438 kcal
Bílkoviny104,35 g
Tuky100,53 g
Vláknina11,69 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 5,15 g
Sůl13,00 g
Sacharidy25,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zelenou chilli papričku nakrájíme na kolečka. Zázvor oloupeme a nakrájíme na proužky. Česnek oloupeme. Krok 2: Ve woku rozpálíme ghee nebo olej a když je horký, nasypeme tam celý římský kmín a necháme provonět. Poté přidáme cibuli a sůl. Smažíme, dokud nezačne cibule hnědnout. Krok 3: Přidáme zelené chilli papričky, zázvor a na hrubém struhadle nastrouháme do pánve česnek. Promícháme a zhruba minutu smažíme. Přidáme zbytek koření kromě garam masaly. Poté přidáme omytá a pokrájená rajčata a dvě lžíce vody. Krok 4: Smažíme, dokud se od rajčat nezačne oddělovat slupka. Přidáme maso a stále jej mícháme a rozdrobíme ho. Krok 5: Smažíme ho dohněda a do úplného rozdrobení. Poté přidáme půl šálku vody a vaříme, dokud není maso téměř hotové. Krok 6: Ke konci přidáme hrášek a necháme společně dodělat a zcela vyvařit vodu. Nakonec posypeme garam masalou, nasekaným čerstvým koriandrem a dobře zamícháme. Krok 7: Podáváme s chlebem naan, nebo můžeme použít jako náplň do samosy či chlebové placky.

TIP: Indické placky naan z pánve

Zveřejněno 23. 10. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Keema Matar – indické curry z mletého masa s hráškem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8gG2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Keema Matar – indické curry z mletého masa s hráškem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8gG2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Zdravím všechny, já k rýži a jako náhražku curry používám tento kořen mletý: www.prodejbylin.cz/kurkuma_koren_mlety/index.html

Jana Remkova: proč to tedy všechno z top receptů zmizelo? :-((

ještě chci upřesnit, že keema s rýží se také dělá, ale jiným způsobem, jako rizoto. Až to budu vařit tak nafotím. :yes:

arrefeena: Máš velmi zajímavé indické recepty, jako mívala mishamant, která v Indii žila. Moc se mi to líbí:-)

Monika: když ho upravíte tak jak jsem říkala, tak úplně změní chuť. mimochodem manžel úplně jásal nad pita chleby které v česku prodávají v tescu. ty naše tady jsou odporné a i když mají dobré nán chleby v každém obchodě, tak jsou zase šíleně drahé

arrefeena: Já raději upeču domácí, mě ty kupované co u nás prodávají moc nechutnají, to se vůbec s domácím nedá srovnat. Jedině bych musela zajet do orientálního obchodu, tam mají dobré :-) Mě to připomělo Thajské KHAO PUD KRAPAO MOO, které se právě jí s rýží.
http://3.bp.blogspot.com/-X9PkCY3AwKk/T20oi_knCDI/...
http://www.flickr.com/photos/avlxyz/3469783353/

Jinak moc děkuji za rady :-K ráda vařím autenticky, tak jak se to má správně dělat a jíst.

Monika: když se nám s ním nechce dělat tak koupíme pita chleba, trochu ho navlhčíme, ohřejeme na pánvi a nakonec potřeme máslem nebo ghee. K rýži je to moc suché, leda byste nevyvařili všechnu tu omáčku :-)

arrefeena: Aha s chlebem, tím myslíte Naan ( ty světlé placky) a já myslela, že se to jí s rýží. Tak zkusím upéct chleba :-p

Zajímavé:yes::yes:

Určitě moc jedlé :yes:bod je :yes:

podle gusta žádný dišputát :-) ale musím se přiznat že k rýži jsem to nikdy nezkoušela, protože manžel by to tak nejedl. U nich k tomu musí být chleba a basta :-D

To vypadá nádherně :-p už to vidím s rýží u nás o víkendu na oběd :yes:

To by mi chutnalo :-p:yes:

Tématické fráze:
kari z mletého hovězího masa, indické mleté maso, maso na curry, mleté maso indie, indické maso, mlete maso indicka kuchyne, indiske chleba, keema recept, jehněčí maso recepty, recepty indicke kuchyne, mlete maso po indicku, recepty indické jídlo mleté maso, recepty indická jídla, indické recepty, recept keema, recept mleté maso, pokrmy z hráškem, recept na indicke samosy, keema, indická kuchyně diskuze

Suroviny:
maso hovězí mleté, cibule, rajče, zázvor čerstvý, česnek, chilli paprika čerstvá zelená, olej, hrášek mražený, sůl, římský kmín celý, pepř černý, koriandr sušený, bobkový list, koření garam masala, kurkuma, chilli, cukr, koriandr čerstvý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu