Honzova zelňačka
Sytá polévka z kysaného zelí a pikantní klobásky je plná chutí a v chladném počasí příjemně zahřeje. Výraznou chuť jí dodá mletá paprika a majoránka, zatímco zakysaná smetana zdůrazní její příjemnou kyselost.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 760 kJ / 1 377 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 86,08 g |
| Tuky | 54,96 g |
| Vláknina | 36,23 g |
| Cholesterol | 380 mg |
| Sodík | 8,09 g |
| Sůl | 19,50 g |
| Sacharidy | 119,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásy nakrájíme na menší kousky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Zelí propláchneme a překrájíme na menší kousky.
Krok 2: Do většího hrnce nalijeme trochu oleje, na kterém dozlatova osmažíme cibuli a klobásu.
Krok 3: Poté zalijeme vodou, přidáme překrájené zelí, mrkev, brambory, česnek a veškeré koření kromě majoránky.
Krok 4: Vaříme, dokud nezměknou brambory a mrkev, přičemž občas zamícháme.
Krok 5: Nakonec přidáme na zahuštění zakysanou smetanu. Dobře zamícháme, krátce povaříme a na závěr dochutíme majoránkou.
Zveřejněno 7. 11. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Honzova zelňačka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xn1n
Moje poznámka
Honzova zelňačka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xn1n
Nejnovější recepty
Domácí veka
Přidáno před 1 hodinou
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 2 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno před 6 hodinami
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Poctivý vepřový burger v domácí housce
Přidáno před 11 hodinami
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jemné domácí houskové knedlíky
Pecenesele před 1 hodinou
Rychlé nočky z kefíru
Praevka před 1 hodinou
Kančí žebra s řeznickým salátem
sedmikraska 77 před 2 hodinami
Čočka na kyselo (bez mouky)
Markeeta před 4 hodinami
Pudinkové slepované cukroví
Panova před 4 hodinami
Pečené uzené koleno s černým pivem
[email protected] před 7 hodinami
Jednoduché hovězí závitky s cibulí a slaninou
MiroslavB před 8 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
fialam58 před 8 hodinami
Zelňačka (klasika)
Peggyna před 8 hodinami
Tématické fráze:
zelňačka se zakysanou smetanou,
zelňačka,
zelňačka recept,
zelńačka polévka,
klasická zelňačka,
recept na zelnacku,
zelňačka bez smetany,
zelnacka s zakysanou smetanou,
zelňačka bílé zelí zakysaná smetana,
recept zelňačka,
zelnačka polévka se smetanou,
zelnacka s bramborem,
zelnacka bez brambor,
recepty zelnacka,
jak dlouho se vaří brambory,
zelnacka se smetanou,
zahuštení zelňačky,
jak dlouho vařit brambory,
zelnacka z kyseleho zeli,
recepty na zelnacku
Suroviny:
zelí kysané,
klobása,
brambory,
mrkev,
cibule,
česnek,
smetana zakysaná,
kmín mletý,
majoránka,
pepř mletý,
paprika sušená pálivá,
paprika sušená sladká,
sůl,
olej slunečnicový
Komentáře (26)
Mně se nedovařily brambory, ani když byly napůl vařené, ale záleží určitě i na odrůdě brambor, já prostě raději vařím extra.