Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.

Hodnocení receptu je 5,0 (179×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

3. 3. 2010 20:51

Suroviny pro 12 kusů

12 kusů

Nutriční hodnoty

Energie9 289 kJ / 2 220 kcal
Bílkoviny78,73 g
Tuky37,01 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 248 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,42 g
Sacharidy383,92 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.

Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!

Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Bibinka Bibinka

14. 1. 2015 21:17

alus.s:Alenko, vy mi děláte dneska s Tomem radost a jak jste se pěkně sešli je udělat, to mě těší;-)snad budou také chutnat :-)

alus.s

14. 1. 2015 21:01

před chvilkou jsem je vytáhla z trouby, vypadají báječně :yes: a doufám že i tak budou chutnat :-p, jsem na ně moc zvědavá. Dala jsem jen půlku droždí, 300g hladké a 200g polohr. mouky, pekla jsem na prostř. roštu 15 min při 200°C. Na dně trouby jsem měla kastrůlek s vodou. Už jen za to jak vypadají dávám bodík :-)

Tom Beyk Tom Beyk

14. 1. 2015 16:50

Bibinka:...díky za pochvalu, těsto je fakt super:yes:
...neodolal jsem a trhal jsem je u oběda k vepřovému paprikáši:-D

Bibinka Bibinka

14. 1. 2015 16:05

Tom Beyk:Tome, udělal jsi je na jedničku a máš je fakt pěkný-šikula :yes:s tím těstem se báječně pracuje....

Tom Beyk Tom Beyk

14. 1. 2015 15:37

...hledal jsem těsto na dobré housky...a našééééééééél:-D
...opravdu prima, už jsem chtěl použít těsto na knedlíky, koukám sem a ono je to téměř to samé. Mimo jiné mám rád i "pořádné pletýnky" - viz přidané foto:-D:-p

Bibinka Bibinka

7. 1. 2015 09:20

pet359:Jsem ráda, že žemličky chutnaly a to těsto tak pružné má být, proto jsou tak křupavé, to je v pořádku;-)

pet359

5. 1. 2015 21:45

výborné, výborné, výborné!!!!nadýchané, křupavé, prostě vynikající..!!!špatně se mi tedy pracovalo s těstem, extrémně se mrštilo zpátky, tak se mi to u jiných kynutých těst nestává....ale vychytám to a budu dělat pravidelně :-)

Bibinka Bibinka

9. 7. 2014 11:42

Iva: Ivo, není zač děkovat, hlavně, že chutnají, z toho mám radost:yes:

Iva

8. 7. 2014 19:34

Dobrý den,děkuji za skvělý recept....jsou fakt výborný :) :yes:

Bibinka Bibinka

24. 6. 2014 20:27

Lucievach: Lucko, to jsi mě potěšila a já ti děkuji, že jsi je udělala-prima:yes:

Lucievach Lucievach

24. 6. 2014 19:57

Tak jsem se do nic také pustila, nemám pekárnu, takže ruční práce :-) a jsou výborné! Moje mamka z nich byla nadšená, hlavně proto že byly krásně měkké i druhý den ;-)

Bibinka Bibinka

24. 5. 2014 09:37

happy dafne:jsem ráda, že chutnají a zdomácní-díky:yes:

happy dafne

24. 5. 2014 08:18

:-K Receptík jsem včera vyzkoušela a ráda se budu k němu vracet. Houstičky jsou prostě super!!!:-K Děkuji za inspiraci :-K

spagetka spagetka

12. 5. 2014 08:46

Stefinka.S: Já nevím, co máš za pekárnu, ale na té mojí je jen 1 program na přípravu těsta , který to těsto připravuje stejnou dobu, cca hodinu? asi(nemám po ruce nyní návod). Rychlý nebo dlouhý program mám jen u pečení, kdy se liší doba pečení, ale tenhle program jen na přípravu těsta nevyužívám. Jakékoli žemličky, rohlíky atd... nejdřív zadělám na programu Těsto, pak dodělávám na válu.

Stefinka.S

12. 5. 2014 08:07

Ještě na něco se zeptám, když už se snažím housky dotáhnout k dokonalosti - na jakej program v pekárně těsto děláte - rychlé nebo pomalé? Na mojí pekárně je rychlé 45 minut a pomalé tuším 1:50, tak mě jenom zajímá, jak to děláte vy. Já využívám skoro na vše ten krátký program, ale píšete tu hodinu a půl celkovou přípravu, mně to pekárna hněte a kyne 45 minut, pak housky upletu a hodinu nechávám kynout ještě na tom plechu, jak je v receptu, pak peču, takže celkem to mám tak na 2:15 odhadem, ale to nevadí, jen mě zajímá, jak to děláte vy :-):-))

1 3 4 5 6 7 21

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: housky recept domácí housky babiččiny domácí housky babiččiny houstičky housky z domácí pekárny výborné křupavé kynuté houstičky housky recept na housky domácí housky recept domácí žemličky babiččiny recepty nejlepší recept na housky žemličky startovací houstičky nejlepší housky babiččiny rohlíky kynuté žemličky výborné housky rychlé housky recept housky

Suroviny: mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1