Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláče za studena

Typické moučníky vhodné na slavnostní příležitosti se připravují poměrně zdlouhavě díky odpočinku těsta v chladu. Ovšem čekání na dobře prokynuté těsto se vrátí v úžasné chuti a vláčnosti upečených a drobenkou ozdobených koláčků.

Hodnocení receptu je 5,0 (109×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 122 min Doba tepelné úpravy: 8 min bez doby kynutí a odležení

130 min (122 min příprava + 8 min tepelná úprava, bez doby kynutí a odležení)

24. 1. 2011 21:07

Suroviny pro 100 kusů

100 kusů

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie46 988 kJ / 11 230 kcal
Bílkoviny320,36 g
Tuky614,99 g
Vláknina41,24 g
Cholesterol 3,52 g
Sodík 1,22 g
Sůl2,47 g
Sacharidy1 082,90 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept mám od sestry už léta, nejsem odborník na převalovaná těsta, proto dělám toto a vždy se povede. Nebojte se, že těsto nenakyne, nakyne. Koláče jsou vláčné, neosychají, teda pokud by na to měly zrovna čas.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

senky senky

11. 12. 2015 20:23

Nadja:Nadi, to se sejdou všechny baby z ulice a jede to jak běžící pás :-) pamatuji svoji svatbu :D snad dvacet "krabic od kuřat", no asi víc a tři trouby ve sklepě na plný výkon (myslím elektrické :-D )
A ty čtyři tuky, to nevím .... ale slovácké koláčky jsou fakt nedostižné :-*

cathleen cathleen (moderátorka)

11. 12. 2015 20:13

Nadja: Nadi, do buchet i koláčů se přidával i hovězí lůj. Možná to bude ten čtvrtý tuk:-p

Nadja Nadja

11. 12. 2015 20:11

Mirka: Mirko, jsem zvědavá - jaké 4 druhy tuku? Předpokládám máslo, sádlo, možná olej, 4.? - že by slepičí či kuřecí sádlo?
;-) Teta vždy říkala, že slepičí sádlo je výborné do buchet, že jsou pěkně nadýchané.
:-8 A vůbec, nechceš se zaregistrovat a přidat sem ty slavnostní koláčky?
Vůbec si nedovedu představit dělat jich 2000 ks, to musí být na hlavu.

magdalenka magdalenka

9. 12. 2015 09:48

senky::yes::yes::yes:

senky senky

9. 12. 2015 09:00

Mirka: Mirko, váš komentář moc potěšil.:-K Všechno, co popisujete znám, u nás taky koláče, převalované máslové nebo "obyčejné" nedělní nesměly chybět na žádném stole a u žádné rodinné i sebemenší sešlosti. Vždycky tvrdím a stojím si za tím, že moravský koláč je moravský koláč a nic ho nepřekoná. No snad ještě pravý valašský frgál :-D No a když jsme u toho, hádejte, odkud je tento recept na koláče ? Z Vracova od mé sestry ;-) Takže zdravím do Břeclavi a koláčům i těm se spoustou másla, zdar :-!:-))

Mirka

9. 12. 2015 03:19

Zdravím Senky. Jsem také neregistrovaná, přesto musím pochválit jenom tu myšlenku - strčit těsto do ledničky. To je bomba. Dělám koláče občas, protože bez koláčů u nás na břeclavsku se žádná sláva neobejde a já dělám těsto skoro totožné s Vaším. U nás se pouze nepoužívají bílka (těsto rychleji tvrdne a pokud děláme koláče na nějakou slávu 2000 ks a více, dělají se 2 dny dopředu a pak je to poznat), proto na 1 kg mouky 1/4 l mléka. Mléko plnotučné, všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu a soli se dává 1 polévková lžíce na 1kg mouky. Další bomba je těsto vypracovat rukama. No to mě nikdy nenapadlo a jelikož těsto musí být velmi dobře vypracované, aby bylo nadýchané a mělo "boudičky", tak mám vždycky po mísení těsta v míse vařečkou ruce na upadnutí. To, že někomu se zdá moc másla - proti gustu žádný dišputát, ale musím říct, že mám jednu příbuznou v Brně, která dělá také tak suché koláče, že když mi nabídne, tak mi k tomu dělá vždycky automaticky také velký kafáč čaje nebo kafé. Nevím jestli si je vědoma proč, ale pro mě jsou téměř k nepozření. Tak nepeču ani obyč honzabuchty jak ona koláče. Kdo ví proč Pohlreich v kuchyni používá k vaření tolik máslo, že? ;-) A to ještě někdo nepekl naše svatební koláče. Tam jsou 4 druhy tuků a spousta jiných ingrediencí, to už je vysoká gastronomie. Jinak tu u nás přidáváme trochu rumu do těsta a trochu nastrouhané citronové kůry. Dělají se koláče tvarohové, makové, ořechové a povidlové. Těsto radýlkem NErýsujeme - "vyhazuje" se lžičkou - tedy odkrajuje a vyhazuje z nahnuté mísy a pak se prsty trochu roztahuje do šířky. Je to rychlejší, koláč se šupne do dlaně, udělá se z dlaně důlek a druhou rukou prsty se raz dva těsto spojí dokola, zůstane na konci trochu vytlačená špetka, která se dobře v prstech drží, zrovna se namočí do žloutků s mlékem a drobenky a pak se na tu špetku posadí na plech. S válením a radýlkem je to na dlouhé lokty. Ale to jenom tak okrajově od nás z vesnice. Jinak koláčky máte moc pěkné, jedna radost...

Kateřina Petříková

6. 12. 2015 19:00

www.toprecepty.cz
Pro paní Darinu,
peču už nějaký ten čásek, ale aby chuť másla přebila chuť pečiva, to čtu poprvé. Tuk je nositelem chuťi a zvláště v kynutém koláčovém těstě, je nutný.Naopak máslo dodává pečivu skvělou chuť. Ovšem si myslím, že jste místo másla použila nějaký umělohmotný levný hnus. Také zpracování a pečení se odrazí na chuti. Možná jste měla smaradlavé kvasnice, nebo se vám těsto zapařilo. To se potom nedivte.
Koláče jsem zkusila a jsou výborné.

Helena Vičarová

23. 11. 2015 13:39

Super recept, líbil se mě obrázek tak jsem to hned vyzkoušela, nevím
jak chutnají druhý den po upečení, protože se všechny snědlý.:-):yes::yes:

Darina

23. 11. 2015 12:15

Taky jsem to zkusila,
někdo tady psal, že už jiný péct nebude, já zas už nikdy nebudu péct toto.: no: Pozastavila jsem se nad množstvím tuku, ale zlákal mně postup, (ráno vstanu a upeču), těsto v lednici moc nenakynulo, ale kvasnice se během zpracování snažily seč mohly, bohužel množství tuku zcela přebíjí výslednou chuť. Tuk udrží koláče déle vláčné, ale nemělo by to být na úkor chuti, (to fakt vydrží déle - moc totiž nechutnají a tak se na ně nikdo nehrne).:-(:no:

Eva

20. 11. 2015 19:58

výborná drobenka z másla,cukru a místo mouky dát kokos-mňam:-p

hosta hosta

9. 11. 2015 21:02

Evelina: co je na tom popleteného? Výborný recept, už jsem je taky dělala. A název? Za studena samozřejmě proto, že se dává na noc do lednice. Doporučuju vyndávat po částech, pak začne rychle v teple růst a jedny ruce na plnění, pečení, mazání atd. v nějaké fázi přestávají stačit.:yes:

senky senky

9. 11. 2015 20:35

casino: Díky za podporu ;-)

senky senky

9. 11. 2015 20:34

Evelina:Tak milá zlatá, když je na netu spousta jednoduchých, osvědčených receptů, jděte tam :-D:-D

Proč mám pocit, že komentáře neregistrovaných za poslední cca 3 týdny, jsou jen taková plácnutí a výstřely slepými :-?:-? asi někdo nemá co dělat a místo, aby se zabýval něčím smysluplným, třeba upekl koláče, prostě jen otravuje vzduch ...... a marní čas nás, kdo něco smysluplného děláme ;-)

casino casino

9. 11. 2015 19:09

Evelina:
"Škoda ingredienci a času."
Proč škoda?
Recep ověřen a funguje:yes:
A co je na tomto rcp nejednoduchého?
Zajisté víte co je to GHÍ.
Ano, přepuštěné máslo.
Dnes se tu ukázal nový rcp na ghí a sama se můžete podívat, jak "jednoduše" se dá rcp napsat...;-)

Evelina

9. 11. 2015 18:07

Je to celé popletené, už i ten název. Na netu je spousta jednoduchých, osvědčených receptu. Škoda ingredienci a času. Zaujal mne akorát ten obrázek:-((:no:

1 2 3 4 5 6 10

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: koláčky za studena koláče kolac vlčnovské koláče kynuté těsto za studena koláče kynuté za studena převalovane kolače vlčnovské koláčky koláče kynuté v lednici převalované svatební koláče recept jak se dělá kvásek koláčky kynuté za studena těsto kynuté za studena vlcnovske kolacky recept recept na vlčnovské kolače svatební koláče recept recept těsto na koláče kynuté v lednici převalované svatební koláče tvarohovy kolac za studena kynuté koláče za studena

Suroviny: mouka hladká, cukr moučkový, máslo, vejce, mléko, droždí čerstvé, sůl, vejce, mouka hladká, tvaroh, vejce, cukr, pudink vanilkový, rozinky, povidla švestková, máslo, cukr moučkový, mouka polohrubá

TopRecepty.cz

Koláče za studena

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jnjW