Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté pečivo - domácí housky

Křupavé domácí houstičky rozsvítí každou snídani nebo odpolední brunch. Příprava není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Stačí trpělivost při kynutí a odměnou vám bude vůně čerstvě upečeného pečiva, linoucí se z kuchyně.

Hodnocení receptu je 4,5 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Johanka41

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min + doby kynutí

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, + doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

16 housek

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 709 kJ /
2 798 kcal
Bílkoviny87,71 g
Tuky88,48 g
Vláknina16,68 g
Cholesterol 587 mg
Sodík 3,51 g
Sůl8,67 g
Sacharidy404,49 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Odebereme lžíci mouky, k té přidáme droždí, polovinu vlahého mléka a cukr. Umícháme kvásek a na teplém místě ho necháme vzejít. Krok 2: Zbylou mouku prosejeme, přidáme sůl, vejce, rozpuštěné sádlo a vzešlý kvásek. Postupně ještě přidáme vlahé mléko dle potřeby tak, aby bylo těsto trochu tužší než na buchty. Nemusíme se bát, těsto krásně vykyne. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple kynout. Krok 3: Po vykynutí krájíme kousky, které uválíme na válečky, ze kterých pleteme houstičky. Na plech dáme 4x4 řady. Pečlivě potřeme rozšlehaným vajíčkem a sypeme buď kmínem a solí nebo mákem. Krok 4: Necháme ještě půl hodiny kynout a pak pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C do zlatova asi 10-15 minut.

TIP: Oblíbené recepty na domácí pečivo

Zveřejněno 1. 3. 2011

Poznámka autora Johanka41

Housky ještě nabydou pečením. Jsou velmi chutné, a použití je jako u klasických housek.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté pečivo - domácí housky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6m99

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté pečivo - domácí housky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6m99

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Housky s vajíčkem v těstě budou trochu víc buchtovité, ale určitě i tak moc dobré 😉😋

Nikdy jsem housky nepekla, ale tyto housky kynuté v lednici se mi hned povedly na jedničku a jsou výýýýborné!

Dobrý recept:yes: Dělala jsem z dvojité dávky a stejně se po nich jen zaprášilo:-)

Tak tohle je nejlepší recept na housky, který jsem vyzkoušela. S těstem se krásně pracuje, housky jsou nadýchané a chutnají skvěle. :-K :yes:

andrea:jedno vejce je do těsta a to druhé na potření.:-)

dobry den, chtela bych se zeptat zda v tom receptu patri ta dve vajicka do testa a nebo jenom jedno a druhe je na potreni.dekuji

Houstičky jsem vyzkoušela jsou vynikající, hladkou mouku jsem nahradila moukou na vícezrnný chléb a jsou také dobré.

Výborný recept,dnes jsem pekla a chutnalo všem,naprostá spokojenost.:yes::-)):-K

Werulisima 7. 4. 2014 15:32
Housticky se mi povedly,jsou vyborne! Super recept,zatim jedine,co mi chutnaji a jsou mekkounke jak vata. Moc dekuji !!!:-K

mnam mnam mnam:-p

Mě housky chutnají i 3 den, když teda vydrží :-) to sádlo je dělá pořád měkké :-)

Prosím chtěla jsem se zeptat, kdo má vyzkoušeno, jestli pečivo je dobré i druhý den. V několika receptech na housky či rohlíky se mi stalo, že první den jsou super, ale druhý den už téměř nepoživatelné. Na uskladnění nepoužívám igelit, jen plátno a plastovou krabici. Moc děkuji :-)

Dobrý den, je mi 12 let a ráda vařím. Váš recept bych ráda vyzkoušela ale je moc složitý ani na druhej pokus se mi nepoved. prosim o podrbnější informace:-(

Super recept. Dokonce jsem to zvládla i já a baví mne to. A rodince moc chutnají :-)

Werik153 3. 3. 2013 18:02
Pekla jsem na 180°C a 15 minut a bylo to akorát a jsou výborné :-)

Výborný!!!! :yes: Moc nám chutnají :-))

Johanko, nádherné houstičky, přímo vybízejí k zakousnutí. Posílám další bod a recept ukládám.:yes::yes::-p

Klarisko,
máte pravdu, já myslela zadělávání těsta a pletení housek. To víte, letos mi bude 70, a myslím si že už každý všechno zná, a neuvědomuji si, že jsou tu i mladá děvčata co začínají. Taky mám problém, dávat gramáže, jelikož jsou to moje recepty a já za ty dlouhé roky už nic nevážím, všechno už dělám od oka. Budu muset být pozornější, uznávám. Děkuji Hanawww.toprecepty.cz/images/design/smajlici/19.gif:-K:-K

Doba přípravy krátká asi nezahrnuje kynutí :).

možná že ano, to mě nenapadlo, omlouvám se:-8

:yes::-* ale nemělo to být v kat. slané pečivo:-?

Tématické fráze:
kynuté housky, rychlé domácí pečivo, domácí kynuté rohlíky recepty, domácí rohlíky ze sušených kvasnic, kynuté pečivo, domácí housky ze sádla, recept na kynuté housky, recept na housky na pletení, pečivo bez droždí, domácí kynuté rohlíky, domácí kynuté houstičky, domácí housky, rychlé domácí pečivo bez droždí, houska pečivo, pečivo bez kvasnic, kynuté housky recept, housky s kypřícím práškem, housky z kypřícím práškem, kynuté houstičky, pečivo housky

Suroviny:
mouka hladká, vejce, droždí čerstvé, mléko, sádlo, sůl, cukr, kmín celý, vejce

Přidat fotografie receptu