

Moravské slané bochánky
Suroviny 3O ks-2 x po 15 ks na 2 plechy
- 1 hrnek = 200 ml
- --------------
- Na těsto:
- 1/2 hrnku kefíru
- 3/4 hrnku neochucené Majolky®
- 2 kávové lžičky soli
- 1 kávová lžička cukru krupice
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 polévková lžíce slunečnicových semínek
- 1 kávová lžička celého máku
- 1/2 kostky droždí
- Na náplň:
- (já jsem použila necelé)
- 1/2 kg vinné klobásy vymačkané ze střívka
- Na potření:
- 1 celé vajíčko rozmíchané s 1 PL oleje
- Na ozdobu:
- 10 dkg na hrubém struhadle nastrouhaného eidamu
- celý mák
- hrubozrou sůl
Postup přípravy receptu
Všechny suroviny dáme do pekárny tak, jak jsou napsány za sebou a zapneme program Těsto - hnětení a kynutí bez pečení. Kdo NEMÁ DP - dáte si, ale opravdu jen malinko (jinak se zdrcne) ovlažnit kefír, přidáte lžičku cukru, rozdrobíte droždí a necháte v teple vzejít kvásek.
Do větší mísy dáte mouku, sůl, semínka, přidáte vykynutý kvásek, majolku a prohnětete. Až se těsto přestane lepit na stěny mísy, vytvarujete bochánek, poprášíte moukou nebo lehce potřete olejem, aby těsto neosychalo, zakryjete utěrkou a necháte na teplém místě kynout.
Z vykynutého těsta polévkovou lžíci vykrajujeme kousky, klademe na pomoučněný vál, prsty roztáhneme do kruhovitého tvaru, plníme slanou náplní, (dávala jsem 1 kávovou lžičku ze střívka vymačkané vinné klobásy) utvoříme bochánek a klademe uzlíkem dolů, na plech vyložený pečícím papírem nebo potřený tukem, kde je ještě 15 minut necháme pod utěrkou kynout.
Pak bochánky potřeme rozšlehaným vajíčkem s olejem, jeden plech sypeme mákem a hrubozrnnou solí, druhou várku nastrouhaným eidamem. Pečeme v předehřáté troubě 12 minut na 150°C.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Hrníčková kuchařka-vaříme a pečeme bez vážení. Recept jsem si upravila.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Moravské slané bochánky
-
senky:
Díky za milý komentář a hlavně za vyzkoušení
Jsem ráda,že nic nezbylo
-
Tak,vyzkoušeno,jen jsem měla trošku řidší těsto,ale s tím jsem si poradila
,plnila jsem bavorskou klobásou a sypala hrubou solí.Nezůstal ani jeden.
Foto jsem nestihla,při dvacetičlenné návštěvě už mi nezbyla síla
-
Mysulko děkuji
-
-
Suslajdo-děkuji za bodík i komentář
a budu ráda,pokud upečeš,že bude chutnat
-
Ani krásné foto učitě budou výborné ukládám určitě upeču bodík letí
-
Holky děkuji moc
Jani R.s fotkama se snažím,ale máš slyšet ty"hemzy"od Luby
Ivuš,když nastrouháš obyčejný kabanos,nebo nějaký salám,taky to bude dobréJá jsem to s tou vinnou chtěla jen vyzkoušet,když byla koupená a zbylo mi ještě kus
-
-
škoda že nemám doma vinnou klobásu. Musím jí zítra koupit.
-
Aničko, píši Ti narovinu, že i v tuto noční hodinu bych si hned pro bochánek sáhla, takové já ráda.
+7
-
A sakra, Anička jede.
Aničko, to je reklamní foto!!
-
Ivi,Sretti-díky moc
-
no to jsou safra fešáčci
...by se jeden zamiloval
...mno...tak utřu slinu
a dám bod
-
Ty teda jsou
-
Bibinko,Senky,Rebi-děkuji za bodíky
a pochvala vždy potěší