Makový beránek
Pečete každé Velikonoce beránka podle stejného receptu? Zkuste letos třeba obměnu přidáním máku do těsta. Když hotového beránka polijete čokoládovou polevou, zajímavá barva a struktura těsta bude překvapením, které se ukáže až po nakrojení.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 981 kJ / 3 102 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,52 g |
Tuky | 120,09 g |
Vláknina | 36,00 g |
Cholesterol | 404 mg |
Sodík | 381 mg |
Sůl | 1,53 g |
Sacharidy | 410,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Obě půlky formy vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu zapneme na 180 °C.
Krok 2: Do mísy prosejeme polohrubou mouku promíchanou s kypřicím práškem do pečiva. Přidáme mletý mák, vejce, mléko, cukr, olej, rumové aroma. Vymícháme těsto.
Krok 3: Těsto nalijeme do beránkové formy a přiklopíme druhou polovinou formy.
Krok 4: Pečeme na 180 °C asi 25 minut, potom ztlumíme na 150 °C a pečeme ještě asi 35 minut. Těsto vyzkoušíme špejlí. Vrchní část formy odklopíme, provedeme test špejlí a buď vyjmeme z trouby nebo necháme ještě chvíli dopéct.
Krok 5: Po upečení beránka necháme ještě chvilku ve formě, aby se při vyklápění nepotrhal.
Krok 6: Beránka opatrně z formy vyklopíme a necháme vychladnout.
Krok 7: Nakonec beránka polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme lentilkami nebo zdobime podle fantazie.
Zveřejněno 30. 4. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Makový beránek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OEAG
Moje poznámka
Makový beránek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OEAG
Nejnovější recepty
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno 17. 10. 2025 17:53:01
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno 17. 10. 2025 17:37:31
Těstoviny s kuřecím masem a rajčaty
Přidáno 17. 10. 2025 17:33:02
Koláčky s tvarohem a kiwi
Přidáno 17. 10. 2025 17:30:31
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Celerová pomazánka à la humr
Tonja před 46 minutami
Skoro rybí salát z květáku
Tonja před 55 minutami
Budapešťská pomazánka
Tonja před 1 hodinou
Tvarohová pomazánka s mrkví - „Falešná treska“
Tonja před 1 hodinou
Zelný salát s fenyklem
Tonja před 1 hodinou
Hovězí guláš
dejvi01 před 1 hodinou
Salát z hlívy ústřičné
Tonja před 1 hodinou
Čokoládová bábovka
ulrivhv před 2 hodinami
Pórková polévka s bramborem a kroupami
poirotka před 2 hodinami
Chicken Vindaloo
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 3 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční beránek makovy,
recept na makoveho beranka,
makový velikonoční beránek,
recepty na makoveho beranka,
kynutý makový beránek,
velikonoční makový beránek recept,
recepty velikonocni makovy beranek,
velikonoční beránek makový recepty,
makovej beránek,
velikonoční beránek makový závin,
recept na makového velikonočního beránka,
velikonoční beránek ořechovo makový,
makovyberanek,
velikonoční beranek,
beránek makovej,
makový kynutý beránek,
recept na velikonočního beránka bez přiklopení,
makový beránek bez mouky - recept,
makový beránek hrnkový,
velikonoce i beranek makový
Suroviny:
cukr moučkový,
mouka polohrubá,
mák mletý,
vejce,
mléko,
kypřící prášek do pečiva,
olej,
rumové aroma,
poleva čokoládová,
lentilky,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (4)