Bezinková šťáva z květů
Květy bezu jsou darem přírody. Po celé generace se z nich připravuje sirup. Lehká a jemná chuť bezu se tak perfektně hodí pro ochucení domácí limonády, míchaných drinků s ledem, sodovky a jiných osvěžujících nápojů.
Suroviny pro 6 litrů
6litrů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 84 475 kJ / 20 191 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 3,78 g |
| Tuky | 2,16 g |
| Vláknina | 12,42 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 42 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 5 032,94 g |
Postup přípravy
Krok 1: Citrony oloupeme, nakrájíme na kolečka a zbavíme jader. Vodu svaříme a necháme vychladnout.
Krok 2: Květy prosypeme kyselinou citronovou, přidáme kolečka citronů a zalijeme převařenou vodou. Necháme 24 hodin stát. Můžeme i déle, ale směs nesmí zkvasit.
Krok 3: Tekutinu přecedíme přes plátýnko, přisypeme cukr a zahříváme až na 85 °C. Průběžně mícháme a sbíráme z povrchu pěnu.
Krok 4: Horký sirup ihned plníme do nahřátých čistých lahví, hrdla otřeme čistou utěrkou, okamžitě uzavřeme a lahve alespoň na 30 minut položíme dnem vzhůru.
Krok 5: Nejlépe se hodí lahve se šroubovacím víčkem. Ale můžeme použít i klasické zavařovací sklenice a sirup v nich sterilovat při 80 °C, aby déle vydržel.
Zveřejněno 3. 6. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bezinková šťáva z květů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4W6x
Moje poznámka
Bezinková šťáva z květů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4W6x
Nejnovější recepty
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno před 14 hodinami
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 15 hodinami
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno před 17 hodinami
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová panenka se švestkama
lumir.pecka před 33 minutami
Koprová omáčka
oswaldjan23 před 1 hodinou
Dokonalá zelňačka
pazderka83 před 1 hodinou
Zadělávaný hrášek/prívarok
bobnak před 9 hodinami
Hospodský guláš podle ČSN
Fanus před 13 hodinami
Kynutý jablečný závin
Rosnicka710 před 13 hodinami
Linecké cukroví
Evellinka před 14 hodinami
Květákový mozeček
radekfiala před 14 hodinami
Staročeská pučálka
Iricek před 15 hodinami
Hovězí plátky ve vlastní šťávě
Klar98 před 15 hodinami
Tématické fráze:
bezinková štáva,
šťáva z bezinkových květů,
bezinkova stava recept,
bezová štáva,
šťáva z květu bezinek,
recept na bezinkovou šťávu,
šťáva z bezinek,
stava zbezinek,
recept bezinková šťáva,
domaci bezinkova stava,
bezinková štáva za studena,
bezinkové víno z květů,
bezinková šťáva bez vaření,
bezová šťáva recept,
bezinková s,
stava z bezinkoveho kvetu,
bezinkový šťáva,
stava z bezinek kvetu,
stava z kvetu bezu,
šťáva z květů bezinek recept
Suroviny:
bez černý,
citron,
voda,
cukr krupice,
kyselina citronová
Komentáře (41)
Přidávám foto a body a díky za recept 🌺
Otočila jsem sklenice, všechny se mi chytly, jen si nejsem jistá, jak dlouho šťáva vydrží?
A jak poznám, že se zkazila? Zakalí se? díky moc