Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Utopenci dle mé prababičky

Utopenci patří neodmyslitelně na jídelní lístek každé české hospody. Recepty se liší, každý kuchař má svůj tajný recept. Základ chuti vždy spočívá v kvalitních špekáčcích, dobře vychuceném nálevu a velkém množství cibule.

Hodnocení receptu je 5,0 (49×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 5 min bez doby odležení

35 min (30 min příprava + 5 min tepelná úprava, bez doby odležení)

9. 8. 2011 22:20

Suroviny pro 10 porcí

10 porcí

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie585 kJ / 140 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 14 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy35,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Geryyy Geryyy

13. 9. 2015 18:04

Tak už jsou hotové, čili utopené...lák je výborný a v té sklenici to vypadá taky výborně. Udělala jsem je do tří 0,7l sklenic od okurek. Ty velke sklenice do kterých to děláte nemám a taky to pak nestíháme sníst. Takle v těch 0,7l jsou 4ks špekáčků, pro kamioňáky na cesty jak dělaný - ihned snědený. Díky za recept.. :yes:

Jackie79

12. 10. 2014 08:39

Utopenci vypadají lákavě, už jsem je dlouho nedělala, tak se do nich asi pustim :-p:yes:

ivulinka ivulinka

11. 10. 2014 17:14

Tak jsem se taky do nich pustila, když tu mají tolik kladných hodnocení, dala jsem na ně, ale: po pěti dnech, když jsme se rozhodli s mužem naše utopence ochutnat, tak jsme zjistili, že nejsou vůbec slané / a to jsem podle rady Rebeky dala dvě čaj. lž./, takže jsem to celé kilo špekáčků vytahala ze dvou sklenic, nálev dala znovu povařit, přidala jsem další 4 čaj. lž. soli, 1 dcl octa a povařila jsem i cibuli s kapií a feferonkou. Po dalších dnech netrpělivého čekání mají utopenci konečně to správné grády:-!
Takže do receptu rozhodně patří sůl:-! A varem projitá cibule nemá tak palčivou ostrou chuť a je v nálevu jemnější.
Přidávám foto.

Hanka

19. 6. 2014 18:16

Pravý špekáček má mít--Hovězí-35.5%+vepřové-20%-+hřbetní sádlo-27%-maso z hlav-3%-vepřová kůže-1.5%--čili celkem masná složka---86.5%----tak to i možná bývalo--dnes prý múže mít min. masa--40% a tuku max.45%---to jsem takto info dostala...tak co ty špekáčky co tu prodávají?---no a pokud se to jmenuje buřt--tak to nemusí obsahovat vůbec žádné maso---to je mazec-a my je děláme takto-do 3 litrové lahve se vejde asi 19-20 špekáčků---a je na to třba nálev--0.5 l. octa+ 6/8 litru vody což je trochu víc než 1 litr--+2 lžíce cukru+16-20 kuliček celý pepř+ 16-20- kuliček nového koření- a soli dle chuti-----možno dát pár lístků bobkáče....a i hořčičné semínko si 2 lžíce--my to tak rádi---špekáčky klasicky oloupat--nakrojit a dát dovnitř kolečko cibule a také když je dát okurku a papriku červenou proužek--to je na každém co chce---na dno lahve cibuli a skládat špekáčky a vrstvy lze prokládat cibulí, paprikou, feferonkou....a zaléváme SKORO STUDENÝM nálevem..jinak špekáčky pustí tuk do nálevu a je to špatně...a jen potahnu celofánem a zagumičkuji...a do chladu a temna--ne do lednice---pokud je to možné..a hlídat po 3 dnech jak se macerují a jak jsou už dobré mohou jít do lednice---tam vydrží 14 dní pokud se nesní--to jen taky se mi to chtělo po těch různých komentářích něco dodat..a tot vše--dobrou chut a víc to nekomentuji!!!Každý má své.

Max Max

19. 6. 2014 17:27

Utopenci podle prababicky? Ja je delam zrovna tak, no jo mne bude take uz 70. A tem kteri se tam mudrujou vzkazuju komu neni shora dano v Apothece............at si jdou na polevku do bufettu.:-)

Jitka

19. 6. 2014 16:32

:no:Jarda:máte úplnou pravdu a ještě bych přidala plno hnusného špeku

Jarda:

Jarda:

Jarda

19. 6. 2014 16:25

Špekáčky z Globusu jsou sice plný masa, ale taky plný glutamátů (zvýrazňovačů chuti). Tak si nechte chutnat :-((

Paul Sulc

6. 4. 2014 04:45

Zda se, ze utopenci, velky vynalez kulinarskeho umeni, jsou pouze ceska specialita. A tech receptu co je, v podstate dobrych i vybornych. Jen kdyby se toho nekdo ujal a vydal knihu "Utopenci, po kazde jinak" A dalsi bajecny cesky vynalez jsou vinne klobasky, mana nebeska.

Simona Skolakova Simona Skolakova

21. 2. 2014 17:53

Včera jsme koupili 2kg buřtů v Globusu a dnes jsem utopence naložila dle tohoto receptíku;-)Jelikož jsem nedávala horký lák,tak si budeme muset několik dní počkat na výsledek;-);-)Pak dám vědět a fotečku přidám;-)

senky senky

20. 4. 2013 19:58

Minulou sobotu naloženo ( nakládal manžel, já loupala, krájela, vařila nálev, umyla lahve);-):-)):-)) dnes ochutnáno, to jen manžel:-D:-D hodnotím bodem a dokládám fotem;-)

Radim Bartoněk

19. 1. 2013 18:26

Ahoj lidičky ,tak jak tady čtu tak vidím že zde jste všichni gurmáni kromě asi tak jednoho.Protože do hospody bych na utopence nešel,to bych musel asi tak 1 měsíc nic nejíst(nežrat)protože bych asi scípal hlady.Všechny recepty jsou super.Já mám taky jeden.

Kdo by chtěl můj recept tak stačí napsat na profil.lide.cz/RadimBartonek/profil/
:-8:-O:-K

shiny56

5. 1. 2013 17:03

Utopenci jsou vynikající! za měsic se jichu nás snědlo 30!!:-p:yes:

suslajda suslajda

7. 12. 2012 14:34

Včera naloženo, dneska ochutnáno taky jsme zalévali horkým nálevem. Taťka přidal jěště čerstvě mletý peř. Utopenci nemají chybu, posílám bod a fotku:yes::yes:+11

Martin

4. 5. 2012 15:28

Dotaz - pomoc:Zajdi do Makra a kup si tam kyselé okurky v té láhvi...dáš okolo 70,-Kč a máš spoustu okurek a k tomu láhev na utopence:-p

Dotaz - pomoc:

santa

29. 3. 2012 18:05

www.fido2004: Normálně zajdu do hospody,tam je zásoba...;-)

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: lák na utopence recept na utopence s cibulí klasika vynikající utopence lak na utopence recept utopence naložene za 2 dny utopenci recept jak udělat lák na utopence vynikající utopenci recept na utopence recept na klasika utopenci utopenci recept na klasické utopence naložené buřty s cibulí jak dlouho nakládat utopence jak nakladat utopence nejlepší lák na utopence lák do utopenců nejlepší utopenci recepty lák na utopence nakládání utopence se zelím

Suroviny: špekáček, cibule, voda, ocet, pepř celý, koření nové koření, cukr, feferonka

TopRecepty.cz

Utopenci dle mé prababičky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g7ok