Utopenci dle mé prababičky
Utopenci patří neodmyslitelně na jídelní lístek každé české hospody. Recepty se liší, každý kuchař má svůj tajný recept. Základ chuti vždy spočívá v kvalitních špekáčcích, dobře vychuceném nálevu a velkém množství cibule.
Suroviny pro 10 porcí
10 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 585 kJ / 140 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 14 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 35,00 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 9. 2015 18:04
Tak už jsou hotové, čili utopené...lák je výborný a v té sklenici to vypadá taky výborně. Udělala jsem je do tří 0,7l sklenic od okurek. Ty velke sklenice do kterých to děláte nemám a taky to pak nestíháme sníst. Takle v těch 0,7l jsou 4ks špekáčků, pro kamioňáky na cesty jak dělaný - ihned snědený. Díky za recept..
12. 10. 2014 08:39
Utopenci vypadají lákavě, už jsem je dlouho nedělala, tak se do nich asi pustim
11. 10. 2014 17:14
Tak jsem se taky do nich pustila, když tu mají tolik kladných hodnocení, dala jsem na ně, ale: po pěti dnech, když jsme se rozhodli s mužem naše utopence ochutnat, tak jsme zjistili, že nejsou vůbec slané / a to jsem podle rady Rebeky dala dvě čaj. lž./, takže jsem to celé kilo špekáčků vytahala ze dvou sklenic, nálev dala znovu povařit, přidala jsem další 4 čaj. lž. soli, 1 dcl octa a povařila jsem i cibuli s kapií a feferonkou. Po dalších dnech netrpělivého čekání mají utopenci konečně to správné grády
Takže do receptu rozhodně patří sůl A varem projitá cibule nemá tak palčivou ostrou chuť a je v nálevu jemnější.
Přidávám foto.
Takže do receptu rozhodně patří sůl A varem projitá cibule nemá tak palčivou ostrou chuť a je v nálevu jemnější.
Přidávám foto.
19. 6. 2014 18:16
Pravý špekáček má mít--Hovězí-35.5%+vepřové-20%-+hřbetní sádlo-27%-maso z hlav-3%-vepřová kůže-1.5%--čili celkem masná složka---86.5%----tak to i možná bývalo--dnes prý múže mít min. masa--40% a tuku max.45%---to jsem takto info dostala...tak co ty špekáčky co tu prodávají?---no a pokud se to jmenuje buřt--tak to nemusí obsahovat vůbec žádné maso---to je mazec-a my je děláme takto-do 3 litrové lahve se vejde asi 19-20 špekáčků---a je na to třba nálev--0.5 l. octa+ 6/8 litru vody což je trochu víc než 1 litr--+2 lžíce cukru+16-20 kuliček celý pepř+ 16-20- kuliček nového koření- a soli dle chuti-----možno dát pár lístků bobkáče....a i hořčičné semínko si 2 lžíce--my to tak rádi---špekáčky klasicky oloupat--nakrojit a dát dovnitř kolečko cibule a také když je dát okurku a papriku červenou proužek--to je na každém co chce---na dno lahve cibuli a skládat špekáčky a vrstvy lze prokládat cibulí, paprikou, feferonkou....a zaléváme SKORO STUDENÝM nálevem..jinak špekáčky pustí tuk do nálevu a je to špatně...a jen potahnu celofánem a zagumičkuji...a do chladu a temna--ne do lednice---pokud je to možné..a hlídat po 3 dnech jak se macerují a jak jsou už dobré mohou jít do lednice---tam vydrží 14 dní pokud se nesní--to jen taky se mi to chtělo po těch různých komentářích něco dodat..a tot vše--dobrou chut a víc to nekomentuji!!!Každý má své.
19. 6. 2014 17:27
Utopenci podle prababicky? Ja je delam zrovna tak, no jo mne bude take uz 70. A tem kteri se tam mudrujou vzkazuju komu neni shora dano v Apothece............at si jdou na polevku do bufettu.
19. 6. 2014 16:32
Jarda:máte úplnou pravdu a ještě bych přidala plno hnusného špeku
Jarda:
Jarda:
Jarda:
Jarda:
19. 6. 2014 16:25
Špekáčky z Globusu jsou sice plný masa, ale taky plný glutamátů (zvýrazňovačů chuti). Tak si nechte chutnat
6. 4. 2014 04:45
Zda se, ze utopenci, velky vynalez kulinarskeho umeni, jsou pouze ceska specialita. A tech receptu co je, v podstate dobrych i vybornych. Jen kdyby se toho nekdo ujal a vydal knihu "Utopenci, po kazde jinak" A dalsi bajecny cesky vynalez jsou vinne klobasky, mana nebeska.
21. 2. 2014 17:53
Včera jsme koupili 2kg buřtů v Globusu a dnes jsem utopence naložila dle tohoto receptíkuJelikož jsem nedávala horký lák,tak si budeme muset několik dní počkat na výsledekPak dám vědět a fotečku přidám
20. 4. 2013 19:58
Minulou sobotu naloženo ( nakládal manžel, já loupala, krájela, vařila nálev, umyla lahve) dnes ochutnáno, to jen manžel hodnotím bodem a dokládám fotem
19. 1. 2013 18:26
Ahoj lidičky ,tak jak tady čtu tak vidím že zde jste všichni gurmáni kromě asi tak jednoho.Protože do hospody bych na utopence nešel,to bych musel asi tak 1 měsíc nic nejíst(nežrat)protože bych asi scípal hlady.Všechny recepty jsou super.Já mám taky jeden.
Kdo by chtěl můj recept tak stačí napsat na profil.lide.cz/RadimBartonek/profil/
Kdo by chtěl můj recept tak stačí napsat na profil.lide.cz/RadimBartonek/profil/
5. 1. 2013 17:03
Utopenci jsou vynikající! za měsic se jichu nás snědlo 30!!
7. 12. 2012 14:34
Včera naloženo, dneska ochutnáno taky jsme zalévali horkým nálevem. Taťka přidal jěště čerstvě mletý peř. Utopenci nemají chybu, posílám bod a fotku+11
4. 5. 2012 15:28
Dotaz - pomoc:Zajdi do Makra a kup si tam kyselé okurky v té láhvi...dáš okolo 70,-Kč a máš spoustu okurek a k tomu láhev na utopence
Dotaz - pomoc:
Dotaz - pomoc:
29. 3. 2012 18:05
www.fido2004: Normálně zajdu do hospody,tam je zásoba...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 5 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 10 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 16 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 17 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Právě bylo uvařeno:
Falešná "škvarková" pomazánka z pohanky
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Brokolicová polévka
Tonja uvařil před 2 hodinami
Inspirace + zdobení jinak I.
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Utopenci - Marcela
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Langoše jednohubky
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Rajčatový salát s hermelínem a šunkou
Jan Nemec uvařila před 4 hodinami
Kakaový olejový korpus na dort
JanaBran uvařila před 4 hodinami
České kynuté buchty
jacky uvařila před 4 hodinami
Domácí chléb (výborný)
KatchaKK uvařila před 5 hodinami
Kuřecí nudličky v pórku
malami uvařila před 5 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: lák na utopence recept na utopence s cibulí klasika vynikající utopence lak na utopence recept utopence naložene za 2 dny utopenci recept jak udělat lák na utopence vynikající utopenci recept na utopence recept na klasika utopenci utopenci recept na klasické utopence naložené buřty s cibulí jak dlouho nakládat utopence jak nakladat utopence nejlepší lák na utopence lák do utopenců nejlepší utopenci recepty lák na utopence nakládání utopence se zelím
Suroviny: špekáček, cibule, voda, ocet, pepř celý, koření nové koření, cukr, feferonka
Utopenci dle mé prababičky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g7ok
65 názorů